Följ oss

Nyheter

Hur man investerar i ädelmetallen rodium

Publicerat

den

Rodium i form av pulver, pressad och smält

Rodium är en ädelmetall som skiljer sig från många andra ädelmetaller. Vi ska inte här gå igenom egenskaper och marknad för rodium, utan i stället ta upp hur man rent praktiskt investerar i den om man väl bestämt sig för att det är en bra investering. Det är en ädelmetall som tidigare var ytterst svårhandlad för privatpersoner, men som sedan 2011 är enkel att handla.

Ingen spot- eller terminshandel på börsen

Rodium-tacka för investerareTill skillnad från många andra ädelmetaller så finns det för rodium ingen spot- eller terminshandel på någon börs. Vilket i sin tur gör att det inte finns några certifikat eller CFDs, då de utgivande bankerna behöver en underliggande derivatmarknad för att skapa sådana produkter. Rodium handlas i stället helt på OTC-marknaden, där grossistfirman Johnson Matthey är en ledande global aktör. Johnson Matthey ställer priser två gånger per dag i London, New York och Hong Kong. Dessa priser används som referenspriser, kring vilka andra aktörer sätter sina marknadspriser.

Köpa och sälja fysisk rodium

Fysiskt guld och silver kan privatpersoner enkelt köpa och sälja i form av tackor hos många aktörer i Sverige. Rodium finns också i form av tackor, även om vi inte har sett att det erbjuds i Sverige.

Fysisk rodium handlas dock främst i den form som på engelska heter sponge, vilket är i form av pulver. Där pulvret lagras i förslutna behållare. Det är i den form som industrin vill ha sin rodium. I en del andra länder kan privatpersoner köpa rodium i denna form, men vi känner i skrivande stund inte till någon svensk aktör.

Fysiskt uppbackad ETF löser problemet

I avsaknad av en terminshandel på börsen samt avsaknad av svenska aktörer som köper och säljer fysisk rodium har det varit smått omöjligt för svenska privatpersoner att handla i denna ädelmetall.

År 2011 förändrades dock allt detta. Då lanserade Deutsche Bank i London en ETF, dvs en börshandlad fond, som är fysiskt uppbackad av rodium. Precis som andra ETFer går den att köpa och sälja precis som en aktie. Priset på ETF-fonden följer det pris som en gång per dag sammanställs av aktörerna som handlar rodium på OTC-marknaden. Priset publiceras sedan av Comdaq Metals Switzerland AG på www.comdaqmetals.net, där banker och andra aktörer sedan hämtar prisinformationen.

Deutsche Banks rodium-ETF finns i två versioner:

db Physical Rhodium ETC – Denna version är denominerad i amerikanska dollar och är noterad på London Stock Exchange.

db Physical Rhodium ETC (EUR) – Denna version är denominerad i euro och är noterad på Deutsche Börse (Xetra) i Tyskland.

Hur man gör ett köp i praktiken

Rent allmänt så är det svårt och dyrt att handla på just Londonbörsen via svenska banker, vilket gör att de flesta investerare nog bör avstå från den version som är denominerad i dollar.

Den euro-denominerade versionen som handlas i Tyskland är dock enkel att köpa via rätt mäklare. Hos Nordnet är det bara att logga in, söka rätt på produkten och göra ett köp. Eftersom det är en utländsk ETF så har Nordnet kunskapsmässigt likställt den med optioner och terminer, dvs om du inte redan gjort det så måste du klicka dig igenom formuläret om att du förstår vad du gör.

Vi har även varit i kontakt med Avanza. De har inte db Physical Rhodium ETC (EUR) i sitt onlineutbud, men det ska gå att köpa via telefon. Kommentera gärna dina praktiska erfarenheter eller frågor i slutet av artikeln.

Vi avslutar med ett par år gammalt klipp från tv-kanalen Fox Business. Något stirrigt, men ger lite kort fakta och Kitco visar även hur behållaren ser ut som de säljer rodium i samt fysisk rodium i pulverform.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Bill Gates kärnkraftsstartup TerraPower skriver avtal med datacenterföretag för storskalig etablering

Publicerat

den

Kärnkraftverk från TerraPower

Bill Gates var en av de första att satsa på en ny generation av kärnkraft. Länge mötte hans TerraPower lågt intresse, men eftersom han inte var beroende av investerare kunde utvecklingen fortgå. TerraPower är nyskapande på flera sätt. För det första är det en natrium-snabbreaktor (sodium fast reactor). För det andra så har kärnkraftverket en storskalig termisk energilagring, vilket gör att reaktorn kan producera på konstanta 345 MW, men vad som levereras ut kan skruvas upp till 500 MW vid behov och på samma sätt skruvas ner till 100 MW under drygt 5,5 timmar. Kärnkraftverket kan således matcha sol- och vindkraftens flyktighet och människors olika behov över dygnet. Den första anläggningen började byggas för ett halvår sedan i Wyoming och är planerad att vara i drift 2030.

Storskalig etablering med Sabey Data Centers

I tisdags meddelade TerraPower och Sabey Data Centers (SDC) att de har ingått ett omfattande samförståndsavtal i syfte att använda TerraPowers kärnkraftverk på både nuvarande och kommande datacenter som SDC driver. Företagen ska utforska flera olika samarbetsstrukturer på projekten.

”TerraPower är i grunden ett innovationsdrivet företag och vi är mycket glada över att samarbeta med Sabey för att möta datacenters ökande energibehov med rena, tillförlitliga och anpassningsbara lösningar som Natrium-tekniken”, säger Chris Levesque, TerraPowers VD och koncernchef. ”Energisektorn förändras i en aldrig tidigare skådad takt efter decennier av ”business as usual”, och meningsfulla framsteg kommer att kräva strategiskt samarbete mellan olika branscher. Tillsammans kan vi se till att avancerad kärnteknik spelar en viktig roll för att säkra ett rent och motståndskraftigt energinät.”

”Sabey Data Centers är dedikerade till att vara banbrytande inom hållbara energilösningar för att stödja våra kunders tillväxt”, säger Tim Mirick, President för Sabey Data Centers. ”Vårt strategiska samarbete med TerraPower innebär ett stort steg mot att integrera ren, innovativ energiteknik i hjärtat av vår verksamhet.”

”Den här strategiska relationen är ett exempel på det framåtblickande samarbete som är nödvändigt för att möta de förändrade energikraven i vår digitala framtid”, säger Jeffrey Kanne, vice ordförande för Sabey Data Centers och VD och koncernchef för National Real Estate Advisors.

Fortsätt läsa

Nyheter

Grafitgruva i Nunasvaara närmare att förverkligas – regeringen beslutar att detaljplan ska antas

Publicerat

den

Grafit-prov hos Talga i Vittangi

Talga fick för tre månader sedan miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi, vilket var ett av de mest avgörande stegen i processen. Nu har även en av de återstående stegen passerats. Regeringen har beslutat att Kiruna kommun ska anta en detaljplan som gör det möjligt att bedriva gruvverksamhet vid grafitfyndigheten. Enligt regeringen är det angeläget att en detaljplan antas så fort som möjligt och senast den 16 maj ska den vara antagen.

– Grafit är en viktig mineral i batteritillverkningen och den gröna omställningen. Den europeiska batteriindustrin är i dag beroende av import, samtidigt som Kina avser att införa exportrestriktioner som kan riskera hela batterivärdekedjan. Regeringen har fattat detta beslut utifrån att området utgör ett riksintresse för utvinning av värdefulla ämnen och material, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

– Sverige har de mineral som behövs och är helt avgörande för digital och grön omställning. Vi är kända för att stå för hållbarhet och goda arbetsvillkor särskilt inom mineralsektorn. Den grafit som Talga tänker producera är ett nyckelmaterial vid tillverkning av batterier, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Fortsätt läsa

Nyheter

Elbolaget Santee Cooper ska återstarta byggandet av 2,2 GW kärnkraft

Publicerat

den

Santee Cooper

Elbolaget Santee Cooper som ägs av delstaten South Carolina vill återstarta byggandet av två kärnkraftsreaktorer, närmare bestämt två stycken AP1000 på vardera 1100 MW. Byggandet inleddes 2008, men lades ner 2017. Kostnaderna hade då stigit rejält, samtidigt som fossilgas blivit extremt billig. Det var detta projekt som starkt bidrog till att Westinghouse gick i konkurs.

Tiderna har dock förändrats, AI kräver stora mängder stabil elektricitet. Teknikföretagen är därför villiga att betala.

Santee Cooper har därför anlitat Centerview Partners för att hitta partners som är intresserade av att hjälpa till att finansiera byggandet. Man vill sätta samman ett konsortium som bland annat skulle inkludera ett stort teknikbolag som är intresserat av att säkra tillgång på elektricitet. Intresserade aktörer ska inkomma med förslag senast den 5 maj till Centerview.

”Vi ser ett förnyat intresse för kärnkraft, som drivs av investeringar i avancerad tillverkning, efterfrågan på AI-drivna datacenter och teknikindustrins nollkoldioxidmål”, säger Jimmy Staton, vd och koncernchef. ”Med tanke på de långa tidsramar som krävs för att ta nya kärnkraftsenheter i drift har Santee Cooper en unik möjlighet att utforska alternativ för Summer-reaktor 2 och 3 och deras relaterade tillgångar som skulle kunna göra det möjligt för någon att generera tillförlitlig, koldioxidfri el på en meningsfullt förkortad tidsram.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära