Gunvor Group-grundare på USAs sanktionslista

Oljehandelsföretaget Gunvor Group som är grundat av Torbjörn Törnqvist och Gennady Timchenko har hamnat i turbulensen av Rysslands invasion av Ukraina och Krim-halvön.

Gennady Timchenko på USAs sanktionslistaGennady Timchenko är nu uppsatt på U.S. Treasurys sanktionslista tillsammans med ett antal andra personer med koppling till Rysslands president Vladimir Putin. Torbjörn Törnqvist och Gunvor Group har dock klarat sig från att hamna på listan. U.S. Treasry säger dock:

“Timchenkos aktiviteter i energisektorn har direkta kopplingar till Putin…” och “Putin har investeringar i Gunvor och kan ha tillgång till Gunvor-tillgångar.”

Gunvor Group svarar på Twitter att president Putin inte har, och aldrig har haft, något ägande i Gunvor Group, eller någon annan form av ekonomiska kopplingar.

Gunvor Group på Twitter om Putin

Att Gennady Timchenko och Gunvor Group har nära kopplingar till Putin är de flesta nog överens om, så att Gennady Timchenko hamnar på listan känns rimligt utifrån vad USA ville göra. Det här med att Putin skulle ha personliga ekonomiska intressen i Gunvor Group, eller något annat företag för den delen, känns däremot mindre troligt. Putin är en diktator som drivs av att återupprätta Sovjetunionen som en global supermakt. Han drivs inte av att ha ett stort privat bankkonto. Och har han en privat önskan, som exempelvis den gamla drömmen om att göra Sochi till en populär semesterort, då är det enkelt att ordna med tanke på att han disponerar över samtliga tillgångar i Ryssland.

Det återstår att se vilka personer och företag EU sätter upp på sin sanktionslista. Men att Gunvor Group skulle hamna på listan känns inte allt för troligt. Det vore ganska opraktiskt att sätta käppar i hjulet för ett företag vars verksamhet är utspridd över Europa.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top