Följ oss

Nyheter

Gunvor Group-grundare på USAs sanktionslista

Publicerat

den

Gunvor Group-energi

Oljehandelsföretaget Gunvor Group som är grundat av Torbjörn Törnqvist och Gennady Timchenko har hamnat i turbulensen av Rysslands invasion av Ukraina och Krim-halvön.

Gennady Timchenko på USAs sanktionslistaGennady Timchenko är nu uppsatt på U.S. Treasurys sanktionslista tillsammans med ett antal andra personer med koppling till Rysslands president Vladimir Putin. Torbjörn Törnqvist och Gunvor Group har dock klarat sig från att hamna på listan. U.S. Treasry säger dock:

“Timchenkos aktiviteter i energisektorn har direkta kopplingar till Putin…” och “Putin har investeringar i Gunvor och kan ha tillgång till Gunvor-tillgångar.”

Gunvor Group svarar på Twitter att president Putin inte har, och aldrig har haft, något ägande i Gunvor Group, eller någon annan form av ekonomiska kopplingar.

Gunvor Group på Twitter om Putin

Att Gennady Timchenko och Gunvor Group har nära kopplingar till Putin är de flesta nog överens om, så att Gennady Timchenko hamnar på listan känns rimligt utifrån vad USA ville göra. Det här med att Putin skulle ha personliga ekonomiska intressen i Gunvor Group, eller något annat företag för den delen, känns däremot mindre troligt. Putin är en diktator som drivs av att återupprätta Sovjetunionen som en global supermakt. Han drivs inte av att ha ett stort privat bankkonto. Och har han en privat önskan, som exempelvis den gamla drömmen om att göra Sochi till en populär semesterort, då är det enkelt att ordna med tanke på att han disponerar över samtliga tillgångar i Ryssland.

Det återstår att se vilka personer och företag EU sätter upp på sin sanktionslista. Men att Gunvor Group skulle hamna på listan känns inte allt för troligt. Det vore ganska opraktiskt att sätta käppar i hjulet för ett företag vars verksamhet är utspridd över Europa.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära