Följ oss

Nyheter

Guldprospekteringsbolagen faller när investerarna hellre köper guldtackor

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

GDJX, en börshandlad fond som bland annat investerar i guldprospekteringsföretag, föll under vecka 20 till en ny all-time-low som en effekt av att fler och fler investerare väljer att köpa endera guldtackor eller börshandlade fonder uppbackade av guldtackor istället för gruv- och prospekteringsaktier. I och med fallet under vecka 20 2012 har Market Vectors Junior Gold Miners (GDJX) fallit mer än 30 procent på tre månader. Även Market Vectors Gold Miners (GDX), som inriktar sig på större företag i samma sektor har drabbats av denna nedgång.

Som en följd av den extra likviditet som centralbankerna har pumpat in i marknaden, tillsammans med rekordlåga räntor, spås fysiska ädelmetaller att komma att stiga i det långa loppet. Institutionella investerare handlar på denna trend, men ännu så länge har de valt ETF:er uppbackade av ädelmetaller. Som en effekt av detta betalas inte aktierna i guldrelaterade företag med samma premium som tidigare, utan handlas istället till vinstmultiplar som påminner om andra gruvor och basmetallföretag.

Gruvföretag som bedriver en långsiktig produktion innebär en exponering mot en rad risker för investeraren, till exempel ledningens arbetssätt, tömda fyndigheter, regionala konflikter, strejker, infrastrukturfrågor och finansieringar, bland mycket annat.

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära