Följ oss

Nyheter

Guldprisets utveckling från år 1800 och framåt

Publicerat

den

Priset på fysiskt guld - En bra historisk utveckling

Guld - En ädelmetall med bra historisk utvecklingGuldpriset har skjutit i höjden under de senaste åren, i synnerhet under 2011 då denna råvara nådde nya rekordnoteringar. Under de senaste månaderna har guldpriset stabiliserats kring en nivå runt 1.800 USD per troy ounce. Under de senaste tjugo åren är emellertid prisutvecklingen än mer imponerande, då guldpriset under denna period stigit med fantastiska 2.575 procent, vilket syns i diagrammet nedan.

Diagram över guldprisets utveckling från 1974 till 2011

Trots de senaste årens dramatiska ökning av guldpriset så har det historiskt sett försmäktat vilket visas i nedanstående diagram. Under perioden mellan 1800 till 1933 låg guldpriset stabilt kring 20 dollar per troy ounce.

Följande diagram visar det långsiktiga historiska priset på guld:

Guldprisets historiska utveckling från år 1800 och 1970

Diagrammet visar att det var i samband med att Bretton Woods-avtalet upphörde och de globala ekonomierna började tappa kraft, samtidigt som den traditionella ekonomiska världsordningen kullkastades, som den gyllene råvaran påbörjade sin första period av tillväxt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Följande diagram visar guldprisets utveckling i tioårscykler och den årliga avkastningen för de senaste åren:

Guldets historiska avkastning, per årtionde och per år

Priset på guld är på en och samma gång både en spegel och en värdemätare för den globala ekonomiska rädslan hos placerare världen över. Guldpriset kan anses visa på deras rädsla för osäkerhet, rädsla för förlust och rädsla för fattigdom. Så länge denna rädsla kvarstår så kommer denna nya guldstandard att fortsätta spegla rädslan. Priset på guld har därför blivit ett index som visar på placerarnas rädsla.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
10 Kommentarer

1 kommentar

 1. Lars Eriksson

  17 februari, 2012 vid 07:33

  Riksbanken har som framgår av deras hemsida sålt ut stora mängder guld sedan 2006. D v s under en period då guldpriset ökat rejält. Jag undrar
  hur mycket vi som skattebetalare förlorat i värdeökning på guldet i vår valutareserv under åren 2006 till 2012.
  Vore tacksam om Ni kunde kommentera det, eller om om Ni har en siffra.

  Med Hälsningar
  Lars
  (Intresserad skattebetalare)

 2. Chris

  29 mars, 2012 vid 20:25

  Hmm, undrar varför jag har missat den här posten, jag som är en trogen läsare.

  Lars, du har nog rätt i det, det har nog kostat ett par kronor i värdeökning.

 3. Claes

  3 mars, 2013 vid 00:54

  Det här med att guldpriset är en mätare på placerarnas rädsla har märkts tydligt de senaste månaderna. Så fort den största skräcken för USAs akuta budgetfrågor lagt sig så sjönk guldpriset.

 4. Juha

  14 maj, 2013 vid 10:35

  Det finns en kausal förbindelse mella olje- och guldpriset. Oljan är nästan 4-5 gånger dyrare än på 2000 och så är också guldet.

 5. Andre Ralvert

  13 augusti, 2013 vid 00:13

  Kollar man på grafen så ser det ut som en bubbla. Men samtidigt tror jag att det inte är helt fel att ha något i guld i och med oroligheterna framöver.

  Jag hörde ett mycket löst rykte om att Kina var intresserad över att införa en guldstandard. Någon annan som hört mer om detta?

 6. Jarneris

  4 oktober, 2013 vid 07:34

  Pris på guld och pris på olja har gått upp, eller är det kanske så att värdet på valutorna har gått ner. Varför ska vi värdera det i dollar eller kronor. Det verkliga värdet är en vara relativt en annan.

 7. Arne Elander

  28 maj, 2014 vid 13:32

  Missvisande text och felräkning i diagrammet gör ju att höjden av seriositet minskar.

  Diagrammet omfattar 37 år inte som texten antyder ”tjugo år”. Den procentuella ökingen är inte 2575 utan korrekt uträknat 2475.

  De senast 20 åren (1991-2011) har priset höjts från ca 400 till knappt 1700, vilket är en ganska medioker ökning. Ökning över hela perioden blir då 325%, vilket innebär en procentuell ökning per år om 7,5%. Frågan är om det under samma period slagit ordinär bankränta.

  Till er som glömt bort tiden med hög bankränta: 1991 hade jag ett inlånginskonto i bank med 12% ränta.

  • ...

   15 november, 2015 vid 03:19

   och nu är räntan minus..

 8. Esma

  25 augusti, 2020 vid 22:33

  Älskar

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära