Följ oss

Nyheter

Guldprisets utveckling från år 1800 och framåt

Publicerat

den

Priset på fysiskt guld - En bra historisk utveckling

Guld - En ädelmetall med bra historisk utvecklingGuldpriset har skjutit i höjden under de senaste åren, i synnerhet under 2011 då denna råvara nådde nya rekordnoteringar. Under de senaste månaderna har guldpriset stabiliserats kring en nivå runt 1.800 USD per troy ounce. Under de senaste tjugo åren är emellertid prisutvecklingen än mer imponerande, då guldpriset under denna period stigit med fantastiska 2.575 procent, vilket syns i diagrammet nedan.

Diagram över guldprisets utveckling från 1974 till 2011

Trots de senaste årens dramatiska ökning av guldpriset så har det historiskt sett försmäktat vilket visas i nedanstående diagram. Under perioden mellan 1800 till 1933 låg guldpriset stabilt kring 20 dollar per troy ounce.

Följande diagram visar det långsiktiga historiska priset på guld:

Guldprisets historiska utveckling från år 1800 och 1970

Diagrammet visar att det var i samband med att Bretton Woods-avtalet upphörde och de globala ekonomierna började tappa kraft, samtidigt som den traditionella ekonomiska världsordningen kullkastades, som den gyllene råvaran påbörjade sin första period av tillväxt.

Följande diagram visar guldprisets utveckling i tioårscykler och den årliga avkastningen för de senaste åren:

Guldets historiska avkastning, per årtionde och per år

Priset på guld är på en och samma gång både en spegel och en värdemätare för den globala ekonomiska rädslan hos placerare världen över. Guldpriset kan anses visa på deras rädsla för osäkerhet, rädsla för förlust och rädsla för fattigdom. Så länge denna rädsla kvarstår så kommer denna nya guldstandard att fortsätta spegla rädslan. Priset på guld har därför blivit ett index som visar på placerarnas rädsla.

Fortsätt läsa
Annons
10 Kommentarer

10 Comments

 1. Lars Eriksson

  17 februari, 2012 vid 07:33

  Riksbanken har som framgår av deras hemsida sålt ut stora mängder guld sedan 2006. D v s under en period då guldpriset ökat rejält. Jag undrar
  hur mycket vi som skattebetalare förlorat i värdeökning på guldet i vår valutareserv under åren 2006 till 2012.
  Vore tacksam om Ni kunde kommentera det, eller om om Ni har en siffra.

  Med Hälsningar
  Lars
  (Intresserad skattebetalare)

 2. Chris

  29 mars, 2012 vid 20:25

  Hmm, undrar varför jag har missat den här posten, jag som är en trogen läsare.

  Lars, du har nog rätt i det, det har nog kostat ett par kronor i värdeökning.

 3. Claes

  3 mars, 2013 vid 00:54

  Det här med att guldpriset är en mätare på placerarnas rädsla har märkts tydligt de senaste månaderna. Så fort den största skräcken för USAs akuta budgetfrågor lagt sig så sjönk guldpriset.

 4. Juha

  14 maj, 2013 vid 10:35

  Det finns en kausal förbindelse mella olje- och guldpriset. Oljan är nästan 4-5 gånger dyrare än på 2000 och så är också guldet.

 5. Andre Ralvert

  13 augusti, 2013 vid 00:13

  Kollar man på grafen så ser det ut som en bubbla. Men samtidigt tror jag att det inte är helt fel att ha något i guld i och med oroligheterna framöver.

  Jag hörde ett mycket löst rykte om att Kina var intresserad över att införa en guldstandard. Någon annan som hört mer om detta?

 6. Jarneris

  4 oktober, 2013 vid 07:34

  Pris på guld och pris på olja har gått upp, eller är det kanske så att värdet på valutorna har gått ner. Varför ska vi värdera det i dollar eller kronor. Det verkliga värdet är en vara relativt en annan.

 7. Arne Elander

  28 maj, 2014 vid 13:32

  Missvisande text och felräkning i diagrammet gör ju att höjden av seriositet minskar.

  Diagrammet omfattar 37 år inte som texten antyder ”tjugo år”. Den procentuella ökingen är inte 2575 utan korrekt uträknat 2475.

  De senast 20 åren (1991-2011) har priset höjts från ca 400 till knappt 1700, vilket är en ganska medioker ökning. Ökning över hela perioden blir då 325%, vilket innebär en procentuell ökning per år om 7,5%. Frågan är om det under samma period slagit ordinär bankränta.

  Till er som glömt bort tiden med hög bankränta: 1991 hade jag ett inlånginskonto i bank med 12% ränta.

  • ...

   15 november, 2015 vid 03:19

   och nu är räntan minus..

 8. Esma

  25 augusti, 2020 vid 22:33

  Älskar

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Publicerat

den

Teknisk analys på guldpriset

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.

Teknisk analys på guldpriset av Ingemar Carlsson
Fortsätt läsa

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Populära