Följ oss

Nyheter

Guldpriset lockar privatpersoner att muta in guldfyndigheter

Publicerat

den

Privatpersoner letar guld och mutar in

Privatpersoner letar guld och mutar inDet stigande guldpriset lockar allt fler privatpersoner att bli guldgrävare. Att vi har ett högt guldpris har knappast undgått någon. Mer eller mindre varje dag noterades nya rekordnoteringar tidigare i år på den ädla metallen, vilket gör att guldfyndigheter som för bara några år sedan betraktades som olönsamma nu tas fram ur malpåsen för att finansieras upp igen. Det är emellertid inte bara bolag som nu satsar på att hitta guld, faktum är att antalet privatpersoner som ansökt om undersökningstillstånd, ett mer komplicerat ord för inmutningar, nu stigit med över 200 procent fram till årsskiftet. Siffran lär ha stigit ännu mer efter sommaren 2011 då vi dels sett guldpriset skjuta i himlen, dels hur klimatförhållandena varit sådana att de uppmuntrat till prospektering och undersökningar i skog och mark. Vid årsskiftet 2010/2011 hade inte mindre än 80 undersökningstillstånd fördelats ut till privatpersoner i Sverige av Bergsstaten.

De händer att privatpersoner gör sådana fynd som sedan kan säljas vidare, men det är knappast troligt att detta kommer att ske med alla dessa undersökningstillstånd. Drömmen om ett nytt Klondyke finns emellertid alltid hos dessa personer. Den stora startkostnaden för ett sådant projekt, uppemot tio miljoner kronor för provborrningar och upp till etthundra miljoner för att starta upp en gruva, samt den långa tiden, upp till tio år, som det tar innan en gruva kan börja generera intäkter, gör emellertid att sannolikheten är ganska låg för att dessa undersökningstillstånd kommer att tas hela vägen till produktion. Till och med gruvbolagen själv har ibland svårt att klara av detta, dels på grund av bristande finansiering, dels på grund av att bolagen inte erhåller de tillstånd som krävs av Bergsstaten och Länsstyrelserna.

Nyheter

Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror

Publicerat

den

Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.

Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern

Publicerat

den

Christian Kopfer

Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.

Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.

Christian Kopfer kommenterar olja i relation till Mellanöstern.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror

Publicerat

den

Ara Mustafa och Gabriel Mellqvist pratar om hur man investerar i råvaror.

Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.

Hur man investerar i råvaror, Ara Mustafa förklarar.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära