Följ oss

Nyheter

Guldet, bättre utveckling än vad det ser ut

Publicerat

den

Guldtackor

GuldtackorUnder 2011 var guld den råvara som var på allas läppar och guldpriset kommenterades snart sagt överallt. Under 2012 har emellertid guldpriset inte alls rosat marknaden, guldet har gått kräftgång i stort sett hela året. Det skall emellertid ställas mot den amerikanska dollarn som under året har stigit med 12 procent vilket gör att svenska placerare som köpt denna råvara dragit fördel av valutaförändringen.

Guldet är fortfarande en intressant råvara, och i den senaste rapporten som vi kunde ta del av från JP Morgans guldteam går att utläsa att den amerikanska investmentbanken har en positiv syn på den gula ädelmetallen, men att de är försiktigare när det gäller metaller och gruvsektorn, dels på grund av rapportperioden men också på grund av att en minskad inflationstakt indikerar att det inte kommer att behövas lika kraftfulla penningpolitiska åtgärder som tidigare trotts.

JP Morgan skriver att guldaktierna befinner sig i en besvärlig situation där deras förespråkare ser fram mot att guldpriset skall komma att stiga över 2.000 USD per troy ounce, medan den sjunkande inflationen gör att detta mål inte kommer att kunna uppfyllas på kort sikt.

De skriver emellertid också att ”Vi fortsätter tro att guld är en viktig tillgångsklass, i en värld där det blivit viktigare att få tillbaka sitt kapital än att få avkastning på sitt kapital. Guld har varit den ultimata bevararen av rikedom i årtusenden, medan valutorna har tenderat att ha en kortare livslängd. Guldaktier är mer komplexa…”

“Guld har handlats ganska stabilt även, även vid en tid på året då de säsongsmässiga köpen i Indien brukar börja ge guldet ett lyft. Trots detta har guldet utvecklats väl med tanke på den 12-procentiga värdeförändringen av den amerikanska dollarn under de senaste tolv månaderna.”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Publicerat

den

Teknisk analys på guldpriset

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.

Teknisk analys på guldpriset av Ingemar Carlsson
Fortsätt läsa

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Populära