Följ oss

Nyheter

Guldet, bättre utveckling än vad det ser ut

Publicerat

den

Guldtackor

GuldtackorUnder 2011 var guld den råvara som var på allas läppar och guldpriset kommenterades snart sagt överallt. Under 2012 har emellertid guldpriset inte alls rosat marknaden, guldet har gått kräftgång i stort sett hela året. Det skall emellertid ställas mot den amerikanska dollarn som under året har stigit med 12 procent vilket gör att svenska placerare som köpt denna råvara dragit fördel av valutaförändringen.

Guldet är fortfarande en intressant råvara, och i den senaste rapporten som vi kunde ta del av från JP Morgans guldteam går att utläsa att den amerikanska investmentbanken har en positiv syn på den gula ädelmetallen, men att de är försiktigare när det gäller metaller och gruvsektorn, dels på grund av rapportperioden men också på grund av att en minskad inflationstakt indikerar att det inte kommer att behövas lika kraftfulla penningpolitiska åtgärder som tidigare trotts.

JP Morgan skriver att guldaktierna befinner sig i en besvärlig situation där deras förespråkare ser fram mot att guldpriset skall komma att stiga över 2.000 USD per troy ounce, medan den sjunkande inflationen gör att detta mål inte kommer att kunna uppfyllas på kort sikt.

De skriver emellertid också att ”Vi fortsätter tro att guld är en viktig tillgångsklass, i en värld där det blivit viktigare att få tillbaka sitt kapital än att få avkastning på sitt kapital. Guld har varit den ultimata bevararen av rikedom i årtusenden, medan valutorna har tenderat att ha en kortare livslängd. Guldaktier är mer komplexa…”

“Guld har handlats ganska stabilt även, även vid en tid på året då de säsongsmässiga köpen i Indien brukar börja ge guldet ett lyft. Trots detta har guldet utvecklats väl med tanke på den 12-procentiga värdeförändringen av den amerikanska dollarn under de senaste tolv månaderna.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära