Nyheter
Guld som investering – Boktips
Boken ‘Guld som investering’ av Torbjörn Iwarson handlar som titeln säger om guld som en investering, vilket är exakt vad som efterfrågas av allt fler av våra läsare eftersom vi under det första halvåret 2011 sett hur både intresset men framförallt priset på guld stigit kraftigt.
Vi gillar denna bok, Guld som investering är just vad den säger sig vara, en introduktion till guldmarknaden, men i viss mån också till råvarumarknaden i stort. För en gångs skull är det inte en tung amerikansk bok där författaren får betalt per sida och skriver ur ett akademiskt perspektiv. Denna gång är det Torbjörn Iwarson, en av Sveriges mest erfarna råvaruhandlare som skriver på ett ibland akademiskt sätt, men i huvudsak på enkelt sätt vilket gör att läsaren inte behöver fyra års utbildning vid ett universitet för att förstå det som författaren vill ha fram.
I sin bok beskriver Iwarson guldets roll i en portfölj, hur en mindre del av den ädla metallen kan användas för att minska risken i en portfölj, något som faktiskt är svårare att förklara än vad det låter. Alla säger att de älskar risk – då priset på den underliggande tillgången ständigt stiger, men vad händer då kursen går kräftgång eller till och med faller kraftigt? Det är en av de saker som vi faktiskt tycker allra bäst om med denna bok, den är inte skriven av någon som är en fanatisk ”gold bug”, utan av en professionell aktör som faktiskt själv har ägnat en stor del av sitt liv åt råvaruhandel, som på ett nyktert sätt beskriver marknaden, råvaran, de möjligheter och risker som finns förknippade med denna. Vidare får läsaren en bra beskrivning av utbud och efterfrågan vilket i våra ögon är en essentiell fråga för den som vill förstå värdet av någonting, vare sig det är fråga om aktier, råvaror eller specifikt guld.
I Guld som Investering har Iwarson lyckats med att ge läsaren en bra introduktion och sammanfattning till guld och råvarumarknaden, och det är också den största kritiken vi har mot denna bok. Det är just en introduktion, och ja vi är medvetna om att det är svårt att få med allt om guldet, denna ädla metall som frestat, retat och hjälpt människan att bevara sin rikedom i mer än 6.000 år. Vi anser emellertid att läsaren kanske lämnas litet åt sitt öde, boken ger mersmak och vi hade gärna sett att författaren bidragit med att hjälpa läsaren med att fortsätta förkovra sig i frågor som rör guld. Enligt uppgift ägnar Iwarson sommaren 2011 åt att skriva en bok om olja, vilket är än mer komplext än guld. Vi ser fram emot att få ta del av denna och kommer att skriva om boken så fort den finns tillgänglig.
Även om Guld som Investering har några år på nacken så går det fortfarande att köpa den hos de olika internetbokhandlarna vilket är något vi rekommenderar alla med intresse för guld, råvaror eller kapitalmarknaderna att göra. Du hittar den till exempel på AdLibris.
Nyheter
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys

Impala Nordic har gjort en uppdragsanalys på Lappland Guldprospektering, som noterades på Spotlight förra hösten, där man ser en rejält uppsida i aktien.
Lappland Guldprospektering är ett svenskt bolag verksamt inom guldprospektering med fokus på att utveckla och bedriva guldbrytning i större skala i Sverige och övriga Norden. Bolaget har som målsättning att bli en betydande guldproducent, där bolagets nyckelpersoner besitter en mångårig erfarenhet av utveckling och drift av gruvor över hela världen.
Bolaget drivs med väldigt slimmad kostnadsbas, som understiger 1 miljon kronor per kvartal. Således har bolaget en betydande runway med nuvarande kassa, som uppgick till cirka 18 miljoner kronor i utgången av Q1 2025.
”Vi ser det som möjligt att Bolaget kan etablera en gruvverksamhet i huvudprojektet Stortjärnhobben inom 3–4 år, vilket skulle innebära kassaflöden under många år framöver. Om Bolaget lyckas med sitt mål att klassificera en mineralresurs på 500 000 troy ounce (uns) ser vi potential till betydande uppvärdering baserat på värderingen av bolag som varit i liknande skede. Vi bedömer att uppsidan motsvarar ett börsvärde på minst 500 MSEK, drygt 400 % över dagens värdering.”
Nyheter
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida

Guldpriset har stigit rejält det senaste året, men silver har inte hängt med. Samtidigt har den svenska kronan stärkts mot dollarn, vilket faktiskt gjort att silver t.o.m. har gått ner om man räknar i svenska kronor. Eric Strand säger i ett samtal att det finns uppsida i silver.
Eric Strand får sedan svara på hur han ser på guldmarknaden och vad som händer där. Det är positiva utsikter för innehavare av guld.
Innan och efter inspelen från Eric Strand så går Anna Stjernquist och Gabriel Mellqvist på EFN igenom vad som har hänt med flera olika råvaror på marknaden.
Nyheter
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs

Brookfield Asset Management meddelade idag en omfattande satsning på upp till 10 miljarder USD (95 miljarder kronor) för att bygga ett AI-datacenter i Strängnäs. Investeringen är en av Brookfields största i Europa inom artificiell intelligens.
Kärnan i satsningen är etableringen av ett nytt stort AI-center i Strängnäs. Centret blir ett strategiskt infrastrukturprojekt som direkt stödjer Sveriges nationella AI-strategi.
Anläggningen förväntas skapa över 1 000 permanenta arbetstillfällen och ytterligare 2 000 jobb under den 10–15 år långa byggperioden. Antalet arbetstillfällen är trevligt för Strängnäs, men det viktiga för Sverige är att vi får ett stort datacenter, med stort fokus på AI. Det är inte rimligt att ett land som Sverige ska vara beroende av Nordamerika för att driva samhället.
Brookfield uppger att anläggningen blir det första AI-centret av sitt slag i Sverige och ett av de första i Europa. Det blir helt klart det största i Sverige. EcoDataCenter bygger dock en anläggning i Borlänge på 240 MW som kan utökas till 360 MW, som visserligen blir mindre men vem som är störst under kommande år återstår att se.
– Vi är glada att kunna fördjupa vårt partnerskap med Sverige och stödja landets ambitioner att bli ett ledande AI-nav i Europa, säger Sikander Rashid, Europachef på Brookfield. – För att kunna konkurrera inom AI-utveckling och ta del av dess ekonomiska potential krävs storskaliga investeringar i den underliggande infrastrukturen. Det handlar inte bara om datacenter, utan även om datatrafik, chipförvaring och energiproduktion. Dagens besked är ett viktigt steg mot att stärka Europas självförsörjande kapacitet inom AI.
Brookfield är en av världens största investerare inom AI:s värdekedja med över 100 miljarder euro investerade globalt inom digital infrastruktur, förnybar energi och halvledartillverkning. Tidigare i år presenterade bolaget ett investeringsprogram på 20 miljarder euro i Frankrike, där 10 miljarder euro går till etableringen av landets första AI-fabrik – en anläggning som kommer skapa 1 GW ny kapacitet och bli Europas största AI-kluster.
Brookfield har varit aktiv i Sverige sedan 2018 och har omfattande verksamhet inom telekomtorn, förnybar energi, social infrastruktur och logistik.
750 MW elektricitet dygnet runt i SE3
Ett datacenter på 750 MW är stort, speciellt för Europa. En stor kärnkraftsreaktor är på omkring 1000 MW.
Ett datacenter arbetar 24/7 under 365 dagar per år. Ett datacenter kanske inte pressar användningen till max hela tiden, men om vi leker med tanken så blir det 6 570 000 MWh per år. Om vi tänker oss att elpriset med tiden är 1000 kr per MWh så blir det en elräkning på 6,57 miljarder kronor per år, enbart för själva elektriciteten, sedan ska även överföringen betalas, och lite andra relaterade kostnader.
Det som är något överraskande är att man väljer att placera datacentret i Strängnäs, dvs i SE3, till skillnad från längre upp i Sverige. Brookfield verkar visserligen gilla infrastrukturen i staden och regionen, men priset på elektricitet är betydligt lägre i norr och utbudet mycket stabilare.
Datacenter är bra kunder till elproducenter
Många av de stora industrisatsningar som det planerats för i Sverige är problematiska för de blir bara lönsamma om elektriciteten kostar betydligt mindre än vad elproducenter behöver få betalt för att kunna bygga ut produktionen. AI-datacenter däremot klarar att betala betydligt mer, de kan betala priser som motiverar elproducenter att bygga ut produktionen.
-
Nyheter4 veckor sedan
Förenade Arabemiraten siktar på att bygga ett datacenter på 5 GW, motsvarande fem stora kärnkraftsreaktorer
-
Analys4 veckor sedan
A lower oil price AND a softer USD will lift global appetite for oil
-
Nyheter4 veckor sedan
Samtal om när oljepriserna vänder och gruvindustrins största frågor
-
Analys3 veckor sedan
Brent steady at $65 ahead of OPEC+ and Iran outcomes
-
Analys4 veckor sedan
An Israeli attack on Iran moves closer as Trump’s bully-diplomacy has reach a dead end
-
Analys3 veckor sedan
A shift to surplus will likely drive Brent towards the 60-line and the high 50ies
-
Nyheter2 veckor sedan
USA slår nytt produktionsrekord av naturgas
-
Analys2 veckor sedan
All eyes on OPEC V8 and their July quota decision on Saturday