Följ oss

Nyheter

Guld som investering – Boktips

Publicerat

den

Guld som investering - En bok av Torbjörn IwarsonBoken ‘Guld som investering’ av Torbjörn Iwarson handlar som titeln säger om guld som en investering, vilket är exakt vad som efterfrågas av allt fler av våra läsare eftersom vi under det första halvåret 2011 sett hur både intresset men framförallt priset på guld stigit kraftigt.

Vi gillar denna bok, Guld som investering är just vad den säger sig vara, en introduktion till guldmarknaden, men i viss mån också till råvarumarknaden i stort. För en gångs skull är det inte en tung amerikansk bok där författaren får betalt per sida och skriver ur ett akademiskt perspektiv. Denna gång är det Torbjörn Iwarson, en av Sveriges mest erfarna råvaruhandlare som skriver på ett ibland akademiskt sätt, men i huvudsak på enkelt sätt vilket gör att läsaren inte behöver fyra års utbildning vid ett universitet för att förstå det som författaren vill ha fram.

I sin bok beskriver Iwarson guldets roll i en portfölj, hur en mindre del av den ädla metallen kan användas för att minska risken i en portfölj, något som faktiskt är svårare att förklara än vad det låter. Alla säger att de älskar risk – då priset på den underliggande tillgången ständigt stiger, men vad händer då kursen går kräftgång eller till och med faller kraftigt? Det är en av de saker som vi faktiskt tycker allra bäst om med denna bok, den är inte skriven av någon som är en fanatisk ”gold bug”, utan av en professionell aktör som faktiskt själv har ägnat en stor del av sitt liv åt råvaruhandel, som på ett nyktert sätt beskriver marknaden, råvaran, de möjligheter och risker som finns förknippade med denna. Vidare får läsaren en bra beskrivning av utbud och efterfrågan vilket i våra ögon är en essentiell fråga för den som vill förstå värdet av någonting, vare sig det är fråga om aktier, råvaror eller specifikt guld.

I Guld som Investering har Iwarson lyckats med att ge läsaren en bra introduktion och sammanfattning till gTorbjörn Iwarson - En av sveriges främsta råvaruexperteruld och råvarumarknaden, och det är också den största kritiken vi har mot denna bok. Det är just en introduktion, och ja vi är medvetna om att det är svårt att få med allt om guldet, denna ädla metall som frestat, retat och hjälpt människan att bevara sin rikedom i mer än 6.000 år. Vi anser emellertid att läsaren kanske lämnas litet åt sitt öde, boken ger mersmak och vi hade gärna sett att författaren bidragit med att hjälpa läsaren med att fortsätta förkovra sig i frågor som rör guld. Enligt uppgift ägnar Iwarson sommaren 2011 åt att skriva en bok om olja, vilket är än mer komplext än guld. Vi ser fram emot att få ta del av denna och kommer att skriva om boken så fort den finns tillgänglig.

Även om Guld som Investering har några år på nacken så går det fortfarande att köpa den hos de olika internetbokhandlarna vilket är något vi rekommenderar alla med intresse för guld, råvaror eller kapitalmarknaderna att göra. Du hittar den till exempel på AdLibris.

Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

2 Comments

  1. Hochman

    2 december, 2018 vid 17:54

    Klart läsvärd, om du är intresserad av guld så ska du definitivt läsa den.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Populära