Nyheter
Förhållandet mellan olja och fysiskt guld

Genom den moderna industrialiseringen har olja och guld haft en komplicerad relation. Lyckligtvis ger denna relation ledtrådar till var du ska placera ditt kapital.
På sätt och vis är olja och guld är mycket likartade tillgångar då båda prissätts i dollar. På andra sätt är dessa båda tillgångar som olja och vatten, där en placering i olja fungerar bra när den globala ekonomin boomar och guld fungerar bra i perioder av osäkerhet. Även när priserna på olja och guld går i samma riktning, kan en tillgång bete sig helt annorlunda än den andra.
Oberoende av den komplicerade historian så har relationen mellan olja och guld alltid varit ganska nära.
Som framgår av diagrammet nedan har kvoten guld/olja pendlat inom ett intervall under det senaste århundradet. Den mörkblå linjen visar antalet fat olja som kan köpas med ett uns guld. Ju högre linjen är desto dyrare guld i förhållande till olja. Den rosa linjen visar den genomsnittliga kvoten över hela perioden.
Varför har förhållandet mellan olja och guldpriset förblivit konstant över det senaste århundradet? Till skillnad från många finansiella tillgångar är både olja och guld fysiska tillgångar. De långsiktiga utbuds- och efterfrågekurvorna hos olja och fysiskt guld har mer gemensamt med varandra än med tillväxten av övriga finansiella tillgångar.
Båda dessa råvaror påverkas också av tillväxten av de så kallad FIAT-valutorna, eller tillväxten av penningmängden, i synnerhet den amerikanska dollarn. När dollarpriset faller så tenderar priset på dessa råvaror att stiga, allt annat lika, vilket är ytterligare en faktor som bidrar till den bibehållna relationen mellan olja och guld.
Då både olja och guld påverkas av det fysiska utbudet, efterfrågan och expansionen av penningmängden är det korrekt att anse att priset på guld är ett korrekt mått på värdet av riktiga pengar vilket även olja är. I detta fall avser ”riktiga pengar” den verkliga kostnaden för olja eftersom det styrs av effekterna av monetär expansion.
Ju mer det kostar att köpa olja i förhållandet till guld desto mer sannolikt är det att oljan är övervärderad i förhållande till guld och vice versa. En kunnig investerare kan dra nytta av den relativa felprissättningen genom att köpa den undervärderade tillgången och sälja den andra.
Vad händer om en investerare hade haft olja och guld vid toppar och dalar i tabellen ovan? Skulle en tillgång överträffa den andra? Tabellen nedan illustrerar 5 års ackumulerade resultat för de båda tillgångarna vid varje topp och dal under det senaste århundradet. Observera att detta avser priset i amerikanska dollar vilket är den valuta som båda dessa råvaror kvoteras i vid handel på råvarubörserna.
Tabellen visar att i varje topp, det vill säga när oljan är undervärderad i förhållande till oljan så går oljan bättre. När det motsatta förhållandet råder så presterar guldet bättre, med ett undantag. Det finns således fog för att anta att det går att förutsäga den framtida prisutvecklingen på guld och olja eftersom relationen guld/olja har ett visst prediktivt värde vad gäller framtida avkastning.
Det är emellertid lätt att dra sådana slutsatser med facit i handen. Hur är det då med spridningen av relationen mellan guld-/oljepriset? Går det att använda det långsiktiga medelvärdet som en indikator för att prognostisera den framtida avkastningen? Om detta förhållande sjunker under medelvärdet så bör guldet överprestera medan oljan bör utvecklas bättre om relationen olja/guld stiger över medelvärdet. Tabellen nedan visar resultatet av detta test.
Dessa data stöder den föregående slutsatsen om att förhållandet mellan guld och olja kan ge predikativa ledtrådar för framtida relativ överavkastning. (Kom ihåg att den relativa avkastningen kan komma att innebära att båda råvarorna utvecklas negativt, även om en av dem går betydligt bättre än vad den andra gör).
Den 24 oktober 2011 när detta skrivs uppgick kvoten mellan guld till olja till 18,81, bara något under det långsiktiga genomsnittet. Det går således inte att dra någon slutsats av vilken av dessa råvaror som skall köpas respektive säljas för närvarande. Det är däremot värt att följa prisutvecklingen på både guld och olja för att se om det finns en möjlighet att dra nytta av dess inbördes prisutveckling.
Nyheter
SGU vill att uranförbudet upphävs

Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.
Sverige har en lång tradition av gruvdrift och metallproduktion, en rik berggrund som dessutom är gynnsam att bryta ur, samt en stark miljölagstiftning. Med dessa goda förutsättningar spelar Sverige en avgörande roll för Europas försörjning av de kritiska och strategiska metaller och mineral som behövs för den gröna omställningen och vårt försvar.
Uran finns naturligt i svensk berggrund och förekommer ofta tillsammans med andra metaller och mineral, däribland flera som räknas som kritiska. Sedan 2018 råder dock förbud mot att utvinna uran och det går heller inte att få undersökningstillstånd för att prospektera efter uran. Det vill regeringen ändra på och har bett flera olika samhällsaktörer att yttra sig över sitt förslag, däribland SGU. Nu har yttrandet, som ställer sig positivt till framtida utvinning av uran, överlämnats till regeringen.
– Vi anser att dagens förbud mot utvinning av uran står i vägen för en effektiv undersökning av Sveriges berggrund och därmed ett effektivt nyttjande av våra mineraltillgångar, vilka är helt grundläggande för hela vårt samhällsbygge och inte minst för den gröna omställningen, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU.
SGU betonar att den svenska lagstiftningen riskerar att snedvrida konkurrensen både inom EU och globalt. I dag är prospektering och utvinning av uran tillåtet i flera delar av världen. Metall- och mineralmarknaden är global och tillgången till kapital för prospekteringsverksamhet begränsat. Läget förvärras ytterligare av att nuvarande lagstiftning även försvårar för verksamheter där uran inte är aktuellt som vare sig huvud- eller biprodukt.
– För att prospektering ska vara ekonomiskt motiverad krävs, förutom god potential i mineralfyndigheten, tydliga och förutsägbara regelverk och en attraktiv investeringsmiljö. Regelverk ska inte skapa olika förutsättningar för investering i prospektering så att Sverige hamnar på efterkälken i försörjningstrygghet, säger Peter Åkerhammar, utredare vid SGU.
SGU konstaterar att uran inte bör vara föremål för särlagstiftning i förhållande till andra metaller som ingår i den svenska minerallagen. De kriterier som ställts upp för alla andra koncessionsmineral bör även uran kunna uppfylla på vissa platser. De specifika risker som är kopplade till uranbrytning behöver beaktas i miljöprövningsprocessen i enlighet med gällande regler.
Källa: Sveriges geologiska undersökning
Nyheter
På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.
Nyheter
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.
-
Nyheter4 veckor sedan
Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber
-
Analys4 veckor sedan
Stronger inventory build than consensus, diesel demand notable
-
Nyheter4 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Nyheter3 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter3 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver
-
Nyheter3 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april