Följ oss

Nyheter

Förhållandet mellan olja och fysiskt guld

Publicerat

den

Guldtacka i närbild

Genom den moderna industrialiseringen har olja och guld haft en komplicerad relation. Lyckligtvis ger denna relation ledtrådar till var du ska placera ditt kapital.

På sätt och vis är olja och guld är mycket likartade tillgångar då båda prissätts i dollar. På andra sätt är dessa båda tillgångar som olja och vatten, där en placering i olja fungerar bra när den globala ekonomin boomar och guld fungerar bra i perioder av osäkerhet. Även när priserna på olja och guld går i samma riktning, kan en tillgång bete sig helt annorlunda än den andra.

Oberoende av den komplicerade historian så har relationen mellan olja och guld alltid varit ganska nära.

Som framgår av diagrammet nedan har kvoten guld/olja pendlat inom ett intervall under det senaste århundradet. Den mörkblå linjen visar antalet fat olja som kan köpas med ett uns guld. Ju högre linjen är desto dyrare guld i förhållande till olja. Den rosa linjen visar den genomsnittliga kvoten över hela perioden.

Varför har förhållandet mellan olja och guldpriset förblivit konstant över det senaste århundradet? Till skillnad från många finansiella tillgångar är både olja och guld fysiska tillgångar. De långsiktiga utbuds- och efterfrågekurvorna hos olja och fysiskt guld har mer gemensamt med varandra än med tillväxten av övriga finansiella tillgångar.

Båda dessa råvaror påverkas också av tillväxten av de så kallad FIAT-valutorna, eller tillväxten av penningmängden, i synnerhet den amerikanska dollarn. När dollarpriset faller så tenderar priset på dessa råvaror att stiga, allt annat lika, vilket är ytterligare en faktor som bidrar till den bibehållna relationen mellan olja och guld.

Då både olja och guld påverkas av det fysiska utbudet, efterfrågan och expansionen av penningmängden är det korrekt att anse att priset på guld är ett korrekt mått på värdet av riktiga pengar vilket även olja är. I detta fall avser ”riktiga pengar” den verkliga kostnaden för olja eftersom det styrs av effekterna av monetär expansion.

Ju mer det kostar att köpa olja i förhållandet till guld desto mer sannolikt är det att oljan är övervärderad i förhållande till guld och vice versa. En kunnig investerare kan dra nytta av den relativa felprissättningen genom att köpa den undervärderade tillgången och sälja den andra.

Diagram över relationen mellan olja och guld - Köpa och sälja

Vad händer om en investerare hade haft olja och guld vid toppar och dalar i tabellen ovan? Skulle en tillgång överträffa den andra? Tabellen nedan illustrerar 5 års ackumulerade resultat för de båda tillgångarna vid varje topp och dal under det senaste århundradet. Observera att detta avser priset i amerikanska dollar vilket är den valuta som båda dessa råvaror kvoteras i vid handel på råvarubörserna.

Diagram över olja och guld - Priser i relation - USD

Tabellen visar att i varje topp, det vill säga när oljan är undervärderad i förhållande till oljan så går oljan bättre. När det motsatta förhållandet råder så presterar guldet bättre, med ett undantag. Det finns således fog för att anta att det går att förutsäga den framtida prisutvecklingen på guld och olja eftersom relationen guld/olja har ett visst prediktivt värde vad gäller framtida avkastning.

Det är emellertid lätt att dra sådana slutsatser med facit i handen. Hur är det då med spridningen av relationen mellan guld-/oljepriset? Går det att använda det långsiktiga medelvärdet som en indikator för att prognostisera den framtida avkastningen? Om detta förhållande sjunker under medelvärdet så bör guldet överprestera medan oljan bör utvecklas bättre om relationen olja/guld stiger över medelvärdet. Tabellen nedan visar resultatet av detta test.

Relation mellan oljepriset och guldpriset - Medelvärde

Dessa data stöder den föregående slutsatsen om att förhållandet mellan guld och olja kan ge predikativa ledtrådar för framtida relativ överavkastning. (Kom ihåg att den relativa avkastningen kan komma att innebära att båda råvarorna utvecklas negativt, även om en av dem går betydligt bättre än vad den andra gör).

Den 24 oktober 2011 när detta skrivs uppgick kvoten mellan guld till olja till 18,81, bara något under det långsiktiga genomsnittet. Det går således inte att dra någon slutsats av vilken av dessa råvaror som skall köpas respektive säljas för närvarande. Det är däremot värt att följa prisutvecklingen på både guld och olja för att se om det finns en möjlighet att dra nytta av dess inbördes prisutveckling.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina

Publicerat

den

Kinesisk guldtacka

Under 2024 har guldpriset nått rekordnivåer, delvis på grund av ökad efterfrågan från både centralbanker och konsumenter, särskilt i Kina. Kinas centralbank har köpt stora mängder guld för att diversifiera sina reserver från amerikanska dollar, mot bakgrund av ökade spänningar med USA och oro för potentiella sanktioner. Samtidigt har kinesiska konsumenter, pressade av en svag ekonomi och en krisdrabbad fastighetsmarknad, sökt guld som en trygg investering och symbol för rikedom.

Denna efterfrågan har drivit upp priserna, vilket i sin tur har lett till en mättnad på marknaden för guldsmycken i Kina, där försäljningen minskade kraftigt under hösten 2024. Även om guldpriset förblir nära rekordnivåer, har detta lett till att investerare i allt högre grad köper fysiska guldtackor och mynt, trots kostnader för förvaring.

Framtiden för guldpriserna påverkas av globala osäkerheter, inklusive potentiella amerikanska tullar mot Kina under Trumps nya administration och fortsatta geopolitiska spänningar. Guld förblir en attraktiv tillgång i tider av ekonomisk instabilitet och oro.

Bloomberg går igenom vad prisuppgången på guld säger om Kina.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ingen vill bygga vindkraft till havs i Danmark

Publicerat

den

Vindkraftverk till havs, med en dansk flagga i bakgrunden

Idag gick tidsfristen för att lägga bud på rättigheterna att bygga vindkraft till havs i Danmark ut. Det handlade om de första 3 GW av totalt 6 GW i Nordsjön, där vinnarna har rätt att bygga upp till totalt 10 GW. Den danska energimyndigheten fick inte ett enda bud för något av de tre delområdena (North Sea I A1, A2 and A3). Danmark har idag 2,7 GW havsvindkraft.

Ministern för energi nu bett Energimyndigheten att inleda en dialog med marknaden för att identifiera varför inga bud har lämnats in.

Danska elkonsumenter har tidigare betalat för den instabilitet som de danska elbolagen orsakar med sin vindkraft. Tidigare i år infördes att elbolagen själva måste betala för kostnaderna de orsakar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Supercykel för skog och skogsägare

Publicerat

den

Christian Kopfer

Den svenska marknaden för skogsråvara är i en supercykel. Det innebär goda utsikter för skogsägare, enligt Handelsbankens nya Skogsrapport.

”Råvaror generellt och skogsråvaror i synnerhet är väl positionerade för en fortsatt återhämtning under 2025”, säger Christian Kopfer, aktieanalytiker för skog och råvaror Handelsbanken.

Den svenska marknaden för skogsråvara är gynnsam för skogsägare. Handelsbankens experter bedömer att råvaror generellt är tillbaka efter de senaste årens berg-och dalbana.

”Råvaror är väl positionerade för en någorlunda normal konjunkturell återhämtning i slutet av första halvåret 2025”, säger Christian Kopfer.

Stora prisskillnader på skogsmark

Efter en prisnedgång på skogsmark, framför allt i norra Sverige, är prisskillnaderna stora inom landet. Enligt fastighetskonsultföretaget Svefas statistik rapporterades begränsade nedgångar inom flera län, och faktiska prisuppgångar i Östergötland, Kalmar, Södermanland och Stockholm.

”Vi bedömer att skogsmarkspriserna kommer att stiga generellt nästa år, eftersom vi nu befinner oss i ett lägre ränteläge samtidigt som efterfrågan överstiger utbudet på skogsråvara under en lång tid framöver”, säger Jesper Forsman, segmentsansvarig skog i Handelsbanken.

Allt som allt räknar Handelsbankens experter med att svensk skogsmark som helhet kommer stiga i värde igen under 2025.

Nya intäktsmöjligheter för skogsägare

Exakt hur nya policyinitiativ i EU och på global nivå kommer påverka hur skogen brukas i framtiden är fortfarande osäkert, där nationella beslut kring implementering har stor inverkan på effekter. Sammantaget görs ändå bedömningen att det blir svårt att öka avverkningsnivåer framöver om Sverige ska leverera på sina miljö- och klimatåtaganden. Hur regelverken kommer att påverka skogsägare beror bland annat på eventuell ersättning för koldioxidinlagring eller skydd av mark. Ett ökat fokus på skogens klimat-och miljörelaterade fördelar kan skapa nya möjliga intäkter, utöver inkomster från försäljning av virke.

I Sverige är marknader för kolkrediter och biokrediter i sin linda, även om det pågår arbete med att utveckla standarder för att främja marknadernas effektivitet och trovärdighet.

”Marknader för både kolkrediter och biokrediter ser ut att kunna växa framöver och skapa nya möjligheter för den som äger skog”, säger Josefin Johansson, hållbarhetsanalytiker på Handelsbanken.

Efterfrågan på skogsindustriella produkter ökar 2025

En normal konjunkturell återhämtning väntas för skogsindustriella produkter, som till exempel pappersmassa. Andra varor, exempelvis sågade trävaror och förpackningsmaterial, har varit betydligt senare ut ur startblocken.

”Vi förväntar oss att den underliggande efterfrågan på till exempel sågade trävaror och förpackningsmaterial också kommer förbättras generellt under nästa år”, säger Christian Kopfer.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära