Connect with us

Nyheter

Flygbolag säkrar sitt energibehov, köper eget raffinaderi

Published

on

Delta Airlines skaffar ett eget oljeraffinaderi för flygbränsleDet har nu blivit klart att de allt högre priserna på bränsle lett till att de bolag som är beroende av dessa råvaror nu ser om sina hus. Det amerikanska flygbolaget Delta Airlines köpte nyligen ett Pennsylvaniabaserat raffinaderi från Conoco Philips för en miljard kronor. Därmed är Delta Airlines det första flygbolaget som äger en egen produktionsenhet för framställande av flygbränsle.

Talesmän för Delta Airlines säger att tanken är att kunna spara 300 miljoner av de 12 miljarder USD som flygbolaget lade ut på flygbränsle under 2011. Raffinaderiet beräknas kunna möta upp till 80 procent av det bränslebehov Delta Airlines har på den amerikanska hemmamarknaden.

Köpet är ett strålande exempel på vertikal integration, men Delta Airlines kommer fortfarande att behöva köpa råvaror på marknaden, i detta fall råolja som sedan skall förädlas. Därmed exponeras Delta Airlines fortfarande för förändringar i oljepriset, även om en viss naturlig hedge förekommer. Det skall emellertid snarast ses som ett sätt för flygbolaget att kunna behålla raffinaderiernas marginaler i den egna koncernen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *