Connect with us

Nyheter

Enorm popularitet för ETF-fonder med silver till skillnad från guld

Published

on

Fysiska silvertackor för investering

Fysiska silvertackor för investeringVi ser just nu en enorm popularitet för ETFer med silver till skillnad från ETFer med guld. Ädelmetaller har hamrats ned hårt under året, men investerarna väljer fortfarande att köpa börshandlade fonder med exponering mot silver medan börshandlade fonder med exponering mot guld ser rekordstora utflöden.

ETFer som backas upp av fysiskt silver hade per den sista oktober 2013 innehav på 655 miljoner troy ounce silver, en ökning med 25 miljoner troy ounce sedan den 1 januari 2013. Detta står i skarp kontrast till vad vi har sett för motsvarande ETFer på guldmarknaden vars innehav har minskat med 806 ton under 2013.

Detta tyder på att det bland investerarna finns ett stort intresse för silver vid nuvarande prisnivåer.

Så har till exempel iShares Silver Trust (NYSEArca: SLV), en börshandlad fond som köper silvertackor och ger placerarna en exponering mot förändringar i silverpriset, under året sett nettoinflöden på 261,7 MUSD. Däremot har SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD) , som äger fysiska guldtackor, sett utflöden på 23,6 miljarder USD under 2013.

Silver handlas till relativt överkomliga priser, samtidigt som det finns en industriell efterfrågan på denna ädelmetall, vilket kan ha fungerat som en kudde för efterfrågan på silver. Silver används bland annat i konsumentelektronik, medicinsk utrustning och industriella katalysatorer. Enligt CPM Group bör den industriella efterfrågan i år nå 838 miljoner uns, upp cirka 3 procent jämfört med samma period året.

Investeringsefterfrågan på silver å andra sidan står för 24 procent av den totala efterfrågan, upp från cirka 4 procent 2003 när börshandlade fonder introducerades. Då de investerare som väljer att exponera sig mot silver ofta är privatpersoner, till skillnad från stora institutionella placerare som istället valt att köpa gulduppbackade ETFer, så torde detta betyda att börshandlade fonder med fokus på silver ökat efterfrågan på denna ädelmetall.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *