Connect with us

Nyheter

Dubai Mercantile Exchange förenar oljehandeln från väst med öst

Published

on

Dubai Mercantile Exchange

Dubai Mercantile ExchangeDubai Mercantile Exchange (DME) är en råvarubörs som främst är känd för sitt terminskontrakt på Oman Crude Oil (OQD) som lanserades 2007. På kort tid kom detta kontrakt att bli riktmärket för prissättningen av olja i Asien på samma sätt som ICEs terminskontrakt på Brent blivit det ledande i Europa och NYMEXs terminskontrakt på WTI blivit det viktigaste kontraktet i Nordamerika.

Att terminskontraktet på Oman Crude Oil har kommit att bli ett riktmärke beror på ett antal olika faktorer, till exempel råoljan själv och dess exportvolymer i förhållande till många andra oljor från Mellanöstern. Vidare omfattas råolja från Oman inte av OPECs produktionskvoter eller produktionsbegränsningar och den är inte heller föremål för destinationsrestriktioner.

Det geografiska läget för exporthamnen Mina al Fahal som drivs av Petroleum Development Oman – PDO, i Muscat i Omanbukten ligger utanför Hormuzsundet. Andra faktorer som ökande långsiktiga produktionsnivåer och investeringar samt kvaliteten på råoljan, hjälpte vågskålen att väga över till förmån för att priset på Oman Crude Oil skulle komma att används som riktmärke.

Dubai Mercantile Exchange

Dubai Mercantile Exchange är belägen i Dubai International Financial Center, landets finansiella frizon, och regleras av Dubai Financial Services Authority. Amerikanska Commodity Futures Trading Commission (CFTC) utfärdade en ”No Action Letter” i 2007 vilket gör att kunder som är domicila i USA kan handla de terminskontrakt som finns listade på DME. Utöver USA har DME har fått godkännande i ytterligare 23 länder.

Karta var Dubai liggerBörsen startades ursprungligen 2005, då Tatweer och NYMEX undertecknade ett samarbetsavtal för att lansera en råvarubörs i Mellanöstern. Året därpå meddelade MOG, ministeriet för olja och gas i Oman att det officiella försäljningspriset på den omanska råoljan (OSP) som exporteras via Petroleum Development Oman skulle prissättas efter de terminskontrakt på Oman Crude Oil som handlades på Dubai Mercantile Exchange.

Under 2008 skedde två större saker som förändrade ägarstrukturen i Dubai Mercantile Exchange, dels blev en rad energiföretag och internationella finansiella institutioner som Concord Energy, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Shell och Vitol delägare, dels förvärvades NYMEX av CME Group som bland annat driver Chicago Mercatile Exchange och Chicago Board of Trade.

CMEs förvärv av NYMEX gav en kraftig ökning av handeln i terminskontrakt. Fram till dess hade DME-kontrakten handlats på DME Direct, en elektronisk plattform designad av NYMEX speciellt för DME. Efter förvärvet migrerades handeln 2009 till CME Globex CMEs elektroniska handelsplattform, vilket har gjort att tillgängligheten för finansiella aktörer världen över har ökat vilket gjort att handeln har blivit betydligt större eftersom det nu är möjligt att handla alla de tre stora råoljorna, WTI, Brent och DME Oman på samma elektroniska plattform.

Ett annat lyft för Dubai Mercantile Exchange skedde 2009 när Dubai Department of Petroleum frågor (DPA) tillkännagav att departementet bytte sin prissättningspolitik och att den olja som landet sålde skulle baseras på terminspriset på DME enligt formeln.

OSPᴍ = DME Oman (ᴍ-2) ± differential

Handeln i terminskontrakt

DMEs flaggskeppskontrakt är terminskontraktet på Oman Crude Oil (OQD) som sedan det lanserades den 1 juli 2007 kommit att bli det största kontraktet på fysiskt levererad råolja i regionen. Den fysiska avvecklingen av kontraktet ger det en unik aspekt där leveransen sker två månader framåt. Det betyder att marskontraktet är frontmånaden under januarihandeln.

Antal fat olja som omsätts på Dubai Mercantile Exchange

* Börsen öppnades den 1 juni 2007. 1.000 fat = 1 handelspost.

Under 2010 gick mer än 144 miljoner fat till leverans och i dag bedriver mer än 50 företag handel på börsen, vilket har gjort att Oman Crude Oil (OQD) har tagit på sig rollen som riktmärke för prissättningen av olja öster om Suez.

Genom införandet av terminskontrakt på råolja från Oman skapade Dubai Mercantile Exchange en helt ny benchmark. I videon ovan förklarar DME:s VD Christopher Fix hur det gick till.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *