Följ oss

Nyheter

Det kinesiska nyåret ökar efterfrågan på guld

Publicerat

den

Efterfrågan på guld ökar vid nyår i Kina

Efterfrågan på guld ökar vid nyår i KinaDet finns säsongsrelaterade mönster inom guldhandel, främst hänförliga till smyckesmarknaden. Emellertid, dessa mönster varierar mellan olika länder, kulturer och religioner. Oaktat detta brukar den starkaste efterfrågan infinna sig under årets fjärde kvartal samt i mindre omfattning under årets tre första månader. En av de allra viktigaste högtiderna är det kinesiska nyåret, Chung Fat Choy, Kung Hei Fat Choy Gong, Gong hei fat choi, gung hay fat choy, khiong hie fat choy, eller på vilket annat sätt som detta kantonesiska uttryck uttalas på.

Det kinesiska nyåret, Chung Fat Choy, är kinesernas allra viktigaste och största helg. Den infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari – 19 februari. Variationen beror på att den kinesiska kalenderns månader inte är lika långa som i vår gregorianska kalender.

Drakens år, som enligt den kinesiska kalendern avslutas den 10 februari 2013 ersätts av Ormens år. För oss som är intresserade av guld har detta en speciell betydelse, eftersom det australiensiska myntverket, Perth Mint, har gett ut en särskild serie, Lunar-serien där motiven på mynten är hämtade från den kinesiska kalendern.

Lunar-mynt från Perth Mint

Det australiensiska myntverket, Perth Mint, har sedan 1996, det vill säga under råttans år, producerat den mycket populära Lunar-serien i guld, och sedan 1999 också i silver. Varje år ger Perth Mint ut ett nytt mynt som illustreras av det aktuella djuret från den kinesiska zodiaken, den så kallade Lunarn.

Den kinesiska Lunar-kalendern (månkalender) är en 12-årig cykel som grundar sig på måncykler och är annorlunda uppbyggd än den västerländska kalendern. Enligt den kinesiska kalendern börjar ett nytt år i månadsskiftet januari-februari. Kineserna använder den västerländska kalendern sedan 1911 men månkalendern används fortfarande för att fira olika helger, t ex då ett nytt kinesiskt år börjar.

De kinesiska Lunarmynten är ett lagligt betalningsmedel i Australien, och ges ut av det australiensiska myntverket, Perth Mint, i enlighet med The Australian Currency Act, den australiensiska myntlagen. Guldets renhet och vikt som finns märkt på myntet garanteras av Australiens regering.

Samtidigt har mynten från australiska Lunar en särskild charm som höjer deras värde utöver investeringsvärdet. Vid utformningen av varje guldmynt har Perth Mint avbildat ett av de tolv djur i den kinesiska kalendern som förvandlat mynten till storartade gåvor och samlarobjekt. Efter utgivningen av 2007 års mynt för Grisens år är nu alla 12 Lunar-mynt i guld tillgängliga.

Lunar-mynten har varje år framställts i strikt begränsad omfattning med syfte att, förutom höjning av värdet på ädelmetall, med tiden också höja samlarvärdet. Detta i sin tur gör Lunar-mynten mer attraktiva för samlare än andra guldmynt.

De kinesiska kalenderåren:

De kinesiska kalenderåren

Legenden

Enligt en kinesisk legend började en dag 12 djur gräla om vem som ska vara först med att styra över årskalendern. De bad därför gudarna att fatta ett beslut varpå dessa anordnade en tävling: Det djur som först kommer fram till andra sidan floden skulle få vara först och resten av djuren får styra i den ordning som de kom fram till den andra sidan.

Alla tolv djuren samlades på stranden och hoppade i floden. Under tävlingens gång hoppade råttan upp på den långsamme med envise oxens rygg. När oxen hade några fot kvar till målet hoppade råttan av, sprang mot mållinjen och segrade och fick därmed rätt att företräda Lunar-kalendern under det första året. Efter råttan följde oxen, tigern, haren, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och grisen.

Kineserna tror att det djur som styr under människans födelseår har en stor inverkan på hennes karaktär. Nedan följer några karaktärsdrag som knyter an till ett visst år:

Råttans år – kreativ, charmig och ärlig
Oxens år – födda ledare och händiga
Tigerns år – omtänksam, känslig och orädd
Harens år – romantisk, begåvad och framgångsrik
Drakens år – intelligent, energisk och begåvad
Ormens år – ser bra ut, charmig och välbärgad
Hästens år – andlig, självständig, levnadsglad, skicklig och genomskådande
Getens år – charmig, kreativ och framgångsrik
Apans år – behaglig, utrustad med humor och en tilldragande personlighet
Tuppens år – ärlig, arbetsam, begåvad, omedelbar, självständig och konsekvent
Hundens år – lojal, pålitlig och etisk
Grisens år – rolig, tålmodig, förstående, ärlig och omtänksam

Framsidan: Då mynten ursprungligen är utgivna som legala betalningsmedel genom The Australian Currency Act 1965, porträtteras framsidan av varje mynt av ett porträtt av drottning Elizabeth II. Även myntets ursprungsland, år, valör, vikt och renhet är markerade på framsidan. Elisabeth II porträtteras av skulptören Ian Rank-Broadley vars avbildningar av Drottningen finns på samtliga mynt som getts ut i Storbritannien och det brittiska samväldet sedan 1988.

Lunar-mynt i guld med engelska drottningen på ena sidan

Baksidan: Myntets baksida avbildar en orm slingrandes bland gräs och bambuskott. Det kinesiska tecknet för orm och inskriptionen ”Year of the Snake” återfinns även tillsammans med Perth Mints traditionella myntmärke ”P”, året för utgivning, myntets vikt och halt.

Förutom som investering så är dessa mynt oftast särskilt attraktiva för personer födda under Ormens år – 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001 och 2013. Det är således en perfekt gåva till alla de sextioåringar som finns runt om i landet.

Ormens år i KinaOrmens år – 2012-01-23 — 2014-01-10

En person född under ormens år betraktas oftast som intelligenta, självständiga, och charmiga.

Tekniska specifikationer för Lunar Guld

Tekniska specifikationer för Lunar Guld mynt

Till och med 1999 framställdes Lunar-mynten i fyra storlekar: 1/20 oz, 1/10 oz, ¼ oz och 1 oz. Från och med 2000 tillkom följande storlekar: 2 oz, 10 oz och 1 kg och 2004 började perth Mint även att producera mynt med en vikt om ½ troy ounce.

Lunar-mynten är mycket populära bland samlare genom sitt attraktiva utseende och mycket höga kvalitet. Dessa mynt är verkliga konstverk. Ytterst raffinerade detaljer, reliefavbildningar, växelvisa blanka och matta ytor har utmejslats ur 99,99 procent rent guld.

Tekniska specifikationer för Lunar Silver

Tekniska specifikationer för Lunar Silver mynt

 

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Elpriset fortsätter att sjunka – halverade priser i april jämfört med 2023

Publicerat

den

elled

Trots en kall vinter med hög efterfrågan landade det genomsnittliga elpriset för första kvartalet i år på 66 öre per kWh, vilket är 30 öre lägre än motsvarande period 2023. Och trenden med låga priser fortsätter under april månad, enligt Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson. 

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

När elprisprognosen för kvartal ett i år, den så kallade elterminen, sattes i slutet av december 2023 förutspåddes ett genomsnittligt pris på 93 öre per kWh. Men trots att delar av Sverige upplevt den kallaste vintern sedan 2013 blev utfallet ändå endast 66 öre per kWh.  

– Den svaga konjunkturen, med lägre bränslepriser som följd, är största anledningen till att vi ligger betydligt lägre prismässigt i år än under fjolåret, trots den höga efterfrågan i vintras. Men februari månad, med rekordvärme i Europa på upp till 20 grader och vindrekord i Sverige, bidrog också till att ytterligare trycka ner priset, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia. 

Halverade elpriser i april

De låga elpriserna ser ut att fortsätta under våren. Prognosen för april är ett genomsnittspris per kilowattimme på runt 40 öre, vilket är mindre än hälften än för ett år sedan då snittkostnaden per kilowattimme landade på 88 öre.   

För personer med timprisavtal kan en viss planering av elkonsumtionen löna sig under april månad. 

– April är en lite lurig månad där högre temperaturer och ljusare dagar påverkar elpriset positivt samtidigt som totalproduktionen av el minskar på grund av det årliga underhållet av kärnkraftsreaktorer.  Om vi får ytterligare en köldknäpp kan det få effekten att vissa timmar blir väldigt dyra. För dem som har timprisavtal och laddar sin elbil kan det därför vara värt att planera sin elanvändning, säger Johan Sigvardsson.

Större skillnader mellan norr och syd

Elpriset för april till juni väntas bli 35 öre/kWh för hela Sverige. Men medan skillnaderna i elpris i Sveriges fyra elområden har varit små under kvartal ett kan vi förvänta oss större variationer under andra kvartalet, när snön i norr smälter och den så kallade vårfloden drar i gång.   

– Vårfloden brukar dyka upp någon gång mellan vecka 17 och 20 och då måste vattenkraftsproducenterna i norr producera el. Det gör att elpriset tidvis kan bli nära noll i elområde 1 och 2 medan elområde 3 och 4, som exporterar el till andra elområden, kan komma att få helt andra priser, säger Johan Sigvardsson. 

Fortsätt läsa

Nyheter

USAs stigande konsumtion av naturgas

Publicerat

den

Spis som använder naturgas

USA har under mycket lång tid varit en stor konsument av naturgas. Redan på 1970-talet började man bygga importterminaler för LNG. En andra våg av importterminaler byggdes under andra halvan av 00-talet, men togs aldrig i bruk utan började efter ett tag att byggas om till exportterminaler. För då hade entreprenörer i USA lärt sig att kombinera hydraulisk spräckning och horisontell borrning, vilket ledde till en makalöst stor inhemsk produktion. Idag är USA inte bara världens största LNG-exportör, man har dessutom enormt låga inhemska gaspriser.

Nedan är en graf över USA:s konsumtion av naturgas. När man behövde börja importera så slutade konsumtionen att öka, för att sedan ta fart igen när man åter hade en riklig inhemsk tillgång.

Graf över USA:s konsumtion av naturgas sedan slutet av 1940-talet till idag.
Konsumtion av naturgas i USA. Grafik från Global LNG Hub.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kakaomarknaden är extrem för tillfället

Publicerat

den

Kakaofrukt

Dåligt väder och skördesjukdomar i Västafrika har påverkat redan åldrande kakaoträd och decimerat skördarna. Elfenbenskusten, världens största kakaoproducent, räknar nu med att produktionen kommer att sjunka med cirka 25 procent den här säsongen. I grannlandet Ghana, som är den näst största kakaoodlaren, kommer produktionen att minska med 35 procent jämfört med förra säsongen. I båda länderna råder det brist på kakao i bearbetningsanläggningarna och vissa riskerar att stängas ned. Barry Callebaut, världens största chokladtillverkare, förväntar sig att det globala underskottet kommer att fortsätta medan tillverkarna Hershey och Cadbury har varnat för högre priser för konsumenterna, när chokladtillverkare söker efter kakao. Kostnaden för bönor har mer än fördubblats på mindre än tre månader. I mars steg terminspriserna på kakao till över 10 000 dollar per ton för första gången.

Steve Wateridge på Tropical Research Service säger att vi de kommande 12 månaderna kommer att se priserna på chokladkonfektyr öka betydligt mer i förhållande till andra snacks som är konfektyrens främsta konkurrenter, och det kommer att leda till ett förändrat konsumentbeteende. Han säger att han har arbetat med kakao i 40 år och att han aldrig sett något liknande.

Ändå har bönderna kämpat för att dra nytta av dessa rekordpriser, även efter att ha fått ett avtal om högre ersättning. Det beror på att västafrikanska odlare betalas fasta priser på grund av en sträng statlig reglering. Inte heller bönerna i Elfenbenskusten och Ghana kommer inte att gynnas eftersom de säljer större delen av sin skörd ett år innan skörden börjar. De skulle potentiellt kunna sälja till priser på spotmarknaden, men de har slut på lager mitt i den ökande efterfrågan.

Europeiska unionens nya regler förbjuder import av bönor som odlats på avskogad mark vilket också riskerar att begränsa produktionen ännu mer. Allt detta innebär att en härdsmälta på chokladmarknaden kan vara nära förestående. Om det inte sker långsiktiga strukturella förändringar.

Bloomberg rapporterar om kakaomarknaden
Fortsätt läsa

Populära