Följ oss

Nyheter

Det kinesiska nyåret ökar efterfrågan på guld

Publicerat

den

Efterfrågan på guld ökar vid nyår i Kina

Efterfrågan på guld ökar vid nyår i KinaDet finns säsongsrelaterade mönster inom guldhandel, främst hänförliga till smyckesmarknaden. Emellertid, dessa mönster varierar mellan olika länder, kulturer och religioner. Oaktat detta brukar den starkaste efterfrågan infinna sig under årets fjärde kvartal samt i mindre omfattning under årets tre första månader. En av de allra viktigaste högtiderna är det kinesiska nyåret, Chung Fat Choy, Kung Hei Fat Choy Gong, Gong hei fat choi, gung hay fat choy, khiong hie fat choy, eller på vilket annat sätt som detta kantonesiska uttryck uttalas på.

Det kinesiska nyåret, Chung Fat Choy, är kinesernas allra viktigaste och största helg. Den infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari – 19 februari. Variationen beror på att den kinesiska kalenderns månader inte är lika långa som i vår gregorianska kalender.

Drakens år, som enligt den kinesiska kalendern avslutas den 10 februari 2013 ersätts av Ormens år. För oss som är intresserade av guld har detta en speciell betydelse, eftersom det australiensiska myntverket, Perth Mint, har gett ut en särskild serie, Lunar-serien där motiven på mynten är hämtade från den kinesiska kalendern.

Lunar-mynt från Perth Mint

Det australiensiska myntverket, Perth Mint, har sedan 1996, det vill säga under råttans år, producerat den mycket populära Lunar-serien i guld, och sedan 1999 också i silver. Varje år ger Perth Mint ut ett nytt mynt som illustreras av det aktuella djuret från den kinesiska zodiaken, den så kallade Lunarn.

Den kinesiska Lunar-kalendern (månkalender) är en 12-årig cykel som grundar sig på måncykler och är annorlunda uppbyggd än den västerländska kalendern. Enligt den kinesiska kalendern börjar ett nytt år i månadsskiftet januari-februari. Kineserna använder den västerländska kalendern sedan 1911 men månkalendern används fortfarande för att fira olika helger, t ex då ett nytt kinesiskt år börjar.

De kinesiska Lunarmynten är ett lagligt betalningsmedel i Australien, och ges ut av det australiensiska myntverket, Perth Mint, i enlighet med The Australian Currency Act, den australiensiska myntlagen. Guldets renhet och vikt som finns märkt på myntet garanteras av Australiens regering.

Samtidigt har mynten från australiska Lunar en särskild charm som höjer deras värde utöver investeringsvärdet. Vid utformningen av varje guldmynt har Perth Mint avbildat ett av de tolv djur i den kinesiska kalendern som förvandlat mynten till storartade gåvor och samlarobjekt. Efter utgivningen av 2007 års mynt för Grisens år är nu alla 12 Lunar-mynt i guld tillgängliga.

Lunar-mynten har varje år framställts i strikt begränsad omfattning med syfte att, förutom höjning av värdet på ädelmetall, med tiden också höja samlarvärdet. Detta i sin tur gör Lunar-mynten mer attraktiva för samlare än andra guldmynt.

De kinesiska kalenderåren:

De kinesiska kalenderåren

Legenden

Enligt en kinesisk legend började en dag 12 djur gräla om vem som ska vara först med att styra över årskalendern. De bad därför gudarna att fatta ett beslut varpå dessa anordnade en tävling: Det djur som först kommer fram till andra sidan floden skulle få vara först och resten av djuren får styra i den ordning som de kom fram till den andra sidan.

Alla tolv djuren samlades på stranden och hoppade i floden. Under tävlingens gång hoppade råttan upp på den långsamme med envise oxens rygg. När oxen hade några fot kvar till målet hoppade råttan av, sprang mot mållinjen och segrade och fick därmed rätt att företräda Lunar-kalendern under det första året. Efter råttan följde oxen, tigern, haren, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och grisen.

Kineserna tror att det djur som styr under människans födelseår har en stor inverkan på hennes karaktär. Nedan följer några karaktärsdrag som knyter an till ett visst år:

Råttans år – kreativ, charmig och ärlig
Oxens år – födda ledare och händiga
Tigerns år – omtänksam, känslig och orädd
Harens år – romantisk, begåvad och framgångsrik
Drakens år – intelligent, energisk och begåvad
Ormens år – ser bra ut, charmig och välbärgad
Hästens år – andlig, självständig, levnadsglad, skicklig och genomskådande
Getens år – charmig, kreativ och framgångsrik
Apans år – behaglig, utrustad med humor och en tilldragande personlighet
Tuppens år – ärlig, arbetsam, begåvad, omedelbar, självständig och konsekvent
Hundens år – lojal, pålitlig och etisk
Grisens år – rolig, tålmodig, förstående, ärlig och omtänksam

Framsidan: Då mynten ursprungligen är utgivna som legala betalningsmedel genom The Australian Currency Act 1965, porträtteras framsidan av varje mynt av ett porträtt av drottning Elizabeth II. Även myntets ursprungsland, år, valör, vikt och renhet är markerade på framsidan. Elisabeth II porträtteras av skulptören Ian Rank-Broadley vars avbildningar av Drottningen finns på samtliga mynt som getts ut i Storbritannien och det brittiska samväldet sedan 1988.

Lunar-mynt i guld med engelska drottningen på ena sidan

Baksidan: Myntets baksida avbildar en orm slingrandes bland gräs och bambuskott. Det kinesiska tecknet för orm och inskriptionen ”Year of the Snake” återfinns även tillsammans med Perth Mints traditionella myntmärke ”P”, året för utgivning, myntets vikt och halt.

Förutom som investering så är dessa mynt oftast särskilt attraktiva för personer födda under Ormens år – 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001 och 2013. Det är således en perfekt gåva till alla de sextioåringar som finns runt om i landet.

Ormens år i KinaOrmens år – 2012-01-23 — 2014-01-10

En person född under ormens år betraktas oftast som intelligenta, självständiga, och charmiga.

Tekniska specifikationer för Lunar Guld

Tekniska specifikationer för Lunar Guld mynt

Till och med 1999 framställdes Lunar-mynten i fyra storlekar: 1/20 oz, 1/10 oz, ¼ oz och 1 oz. Från och med 2000 tillkom följande storlekar: 2 oz, 10 oz och 1 kg och 2004 började perth Mint även att producera mynt med en vikt om ½ troy ounce.

Lunar-mynten är mycket populära bland samlare genom sitt attraktiva utseende och mycket höga kvalitet. Dessa mynt är verkliga konstverk. Ytterst raffinerade detaljer, reliefavbildningar, växelvisa blanka och matta ytor har utmejslats ur 99,99 procent rent guld.

Tekniska specifikationer för Lunar Silver

Tekniska specifikationer för Lunar Silver mynt

 

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Stigande kakaopriser får bönderna i Latinamerika att byta gröda

Publicerat

den

Kakao i närbild

Produktionen av den kakao expanderar utanför det huvudsakliga odlingsområdet i Västafrika, eftersom bönder på platser som Brasilien, Ecuador och Colombia ser potential i grödan. Stigande kakaopriser får bönderna att byta gröda. Att allt mer kakao nu kommer odlas innebär att denna gröda kommer tillbaka till sitt ursprung eftersom det var i dessa länder som kakao först odlades. Prisuppgången till den högsta nivån på nästan 50 år stärker den trenden, vilket kan lindra den rådande låga utbudet på den globala kakaomarknaden. Det utgör också ett hot mot försörjningen för småbönder i Afrika eftersom nyligen planterade fruktträdgårdar som de i Sydamerika är mer produktiva, vilket minskar den totala produktionskostnaden.

När miljöhänsyn ökar globalt gör det faktum att kakao är en inhemsk art från Amazonas att plantera den i Sydamerika till en typ av återplantering av skog, medan inhemska skogar i Afrika raseras till öppna utrymmen för kakaoträdgårdar.

Brasilien, den främsta globala exportören av soja, majs, kaffe och socker, har sett kakaoplantager spridas över förstörda betesmarker i Amazonasregionen, såväl som på stora gårdar i det högutvecklade spannmålsbältet.

Landet var en gång näst störst efter Elfenbenskusten i kakaoproduktion, men en förödande svamp på 1980-talet känd som Witches’ Broom minskade produktionen kraftigt. Nästan fyra decennier senare återhämtar sig skördarna.

Brasiliens regering prognostisterar att produktionen kan växa till 300 000 ton år 2025 och till 400 000 ton år 2030, från cirka 200 000 ton för närvarande, vilket skulle göra landet från en nettoimportör till en exportör av råvaran.

I Ecuador har den årliga produktionen stigit till mellan 400 000 och 430 000 ton under 2022-2023 (okt-sept) från 287 000 ton för fem år sedan, enligt uppskattningar från Internationella kakaoorganisationen (ICCO) och Ecuadors exportgrupp Anecacao.

Ecuador har blivit den tredje största globala odlaren, efter Ghana som producerar cirka 750 000 ton. Toppodlaren är Elfenbenskusten med 2,2 miljoner ton.

Anecacao uppskattar att produktionen kan fortsätta att växa till så mycket som 800 000 ton år 2030.

Fortsätt läsa

Nyheter

Citigroup sticker ut hakan – tror Brentoljan sjunker till strax över 70 USD nästa år

Publicerat

den

Priset på Brentolja är 93 USD efter att ha sett en uppgång då OPEC+ under en längre tid har begränsat utbudet. Det har fått många, som ofta fäster sig vid att Kina börjar återhämta sig från sin ekonomiska nedgång, att prata om ett oljepris på 100 USD. Spekulanter är också till största del positionerade för ett högt och stigande oljepris.

Citigroup vågar dock sticka ut hakan och skriver i en analysuppdatering att man förväntar sig att Brentoljan sjunker tillbaka till strax över 70 USD under 2024. Banken förväntar sig att utbudet kommer att öka så att marknaden blir välförsedd. ”Högre priser på kort sikt kan skapa mer nedsida för priserna nästa år” skriver Ed Morse och övriga analytiker i teamet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Den globala sockerbristen är på väg att lätta tack vare ett ökat utbud av majs

Publicerat

den

Sockerrör

Den sockerkris som drev sockerpriset till den högsta nivån på elva år ser ut att gå mot sitt slut. Orsaken är ett ökat utbud av majs, en gröda som vid första anblicken förefaller helt orelaterad till socker. Det har under senare tid kommit nyheter som visar att produktionen av majs ökar i Brasilien, vilket gör det mer lönsamt att använda denna gröda för att producera etanol. 

Fallande sockerpriser skulle vara en välkommen respit för konsumenter som kämpar mot den skenande matinflationen. 

Majs tar en större andel av etanolmarknaden i Brasilien, som näst efter USA är den största producenten av biobränsle. Etanol från majs kommer att stå för nästan en femtedel av all produktion av bränslet denna säsong, från att ha varit nästan noll för fem år sedan. År 2033 kan dess andel stiga till så mycket som en tredjedel av det totala utbudet, förutspår konsultföretaget Datagro.

En stigande majsproduktion i Brasilien möjliggör större vinster från etanol eftersom försäljningen av biprodukter som djurfoder till största delen täcker kostnaden för spannmålen. Sockerbruken däremot, ser krympande marginaler från etanol. Kostnaden för att tillverka etanol från majs var 16 procent lägre jämfört med att producera biobränsle från sockerrör under de senaste två åren, sa analytikerna på banken BTG Pactual i en rapport.

Efterfrågan på etanol har dock släpat efter eftersom förare föredragit den billigare bensinen. Priserna för biobränslet kan sjunka till så lågt som 65 till 68 procent av priset på bensin på lång sikt, enligt Willian Hernandes, en partner på konsultföretaget FG/A. Ett fall under 70 procent kommer enligt honom att övertyga fler förare att byta till etanol, men det kommer också att begränsa kvarnarnas vinster från att tillverka biobränslet.

Sockerindustrins djupa politiska band i Brasilien kan dock i slutändan bidra till att öka dess etanolmarginaler. President Lula da Silvas regering stöder ett lagförslag som kommer att öka andelen etanol som blandas med bensin.

Majsbaserad etanol står också inför vissa hinder. Bruk som använder majs förlitar sig mest på biomassa från flis som energikälla. Jus nu minskar virkesförsörjningen i Brasilien i takt med en växande massa- och pappersproduktion. Det kan innebära minskade incitament att odla majs till etanolförsörjning utöver vad som redan är planerat, säger Ana Zancaner, analytiker på Czapp, som ägs av råvaruhandlaren Czarnikow Group.

Men konsensus är att majsetanol kommer att se ytterligare några år av expansion. Brasilien har åtta majsetanolfabriker som lägger till kapacitet, medan andra sju nya kvarnar är under uppbyggnad, skrev analytiker vid Itau BBA i sin septemberrapport. Tillgången på råvaran är också riklig. Analytikerna uppskattar att Brasilien kommer att konsumera rekordstora 13 miljoner ton majs för att producera etanol denna säsong, ungefär en tiondel av det totala utbudet.

Fortsätt läsa

Populära