Det kinesiska nyåret ökar efterfrågan på guld

Efterfrågan på guld ökar vid nyår i KinaDet finns säsongsrelaterade mönster inom guldhandel, främst hänförliga till smyckesmarknaden. Emellertid, dessa mönster varierar mellan olika länder, kulturer och religioner. Oaktat detta brukar den starkaste efterfrågan infinna sig under årets fjärde kvartal samt i mindre omfattning under årets tre första månader. En av de allra viktigaste högtiderna är det kinesiska nyåret, Chung Fat Choy, Kung Hei Fat Choy Gong, Gong hei fat choi, gung hay fat choy, khiong hie fat choy, eller på vilket annat sätt som detta kantonesiska uttryck uttalas på.

Det kinesiska nyåret, Chung Fat Choy, är kinesernas allra viktigaste och största helg. Den infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari – 19 februari. Variationen beror på att den kinesiska kalenderns månader inte är lika långa som i vår gregorianska kalender.

Drakens år, som enligt den kinesiska kalendern avslutas den 10 februari 2013 ersätts av Ormens år. För oss som är intresserade av guld har detta en speciell betydelse, eftersom det australiensiska myntverket, Perth Mint, har gett ut en särskild serie, Lunar-serien där motiven på mynten är hämtade från den kinesiska kalendern.

Lunar-mynt från Perth Mint

Det australiensiska myntverket, Perth Mint, har sedan 1996, det vill säga under råttans år, producerat den mycket populära Lunar-serien i guld, och sedan 1999 också i silver. Varje år ger Perth Mint ut ett nytt mynt som illustreras av det aktuella djuret från den kinesiska zodiaken, den så kallade Lunarn.

Den kinesiska Lunar-kalendern (månkalender) är en 12-årig cykel som grundar sig på måncykler och är annorlunda uppbyggd än den västerländska kalendern. Enligt den kinesiska kalendern börjar ett nytt år i månadsskiftet januari-februari. Kineserna använder den västerländska kalendern sedan 1911 men månkalendern används fortfarande för att fira olika helger, t ex då ett nytt kinesiskt år börjar.

De kinesiska Lunarmynten är ett lagligt betalningsmedel i Australien, och ges ut av det australiensiska myntverket, Perth Mint, i enlighet med The Australian Currency Act, den australiensiska myntlagen. Guldets renhet och vikt som finns märkt på myntet garanteras av Australiens regering.

Samtidigt har mynten från australiska Lunar en särskild charm som höjer deras värde utöver investeringsvärdet. Vid utformningen av varje guldmynt har Perth Mint avbildat ett av de tolv djur i den kinesiska kalendern som förvandlat mynten till storartade gåvor och samlarobjekt. Efter utgivningen av 2007 års mynt för Grisens år är nu alla 12 Lunar-mynt i guld tillgängliga.

Lunar-mynten har varje år framställts i strikt begränsad omfattning med syfte att, förutom höjning av värdet på ädelmetall, med tiden också höja samlarvärdet. Detta i sin tur gör Lunar-mynten mer attraktiva för samlare än andra guldmynt.

De kinesiska kalenderåren:

De kinesiska kalenderåren

Legenden

Enligt en kinesisk legend började en dag 12 djur gräla om vem som ska vara först med att styra över årskalendern. De bad därför gudarna att fatta ett beslut varpå dessa anordnade en tävling: Det djur som först kommer fram till andra sidan floden skulle få vara först och resten av djuren får styra i den ordning som de kom fram till den andra sidan.

Alla tolv djuren samlades på stranden och hoppade i floden. Under tävlingens gång hoppade råttan upp på den långsamme med envise oxens rygg. När oxen hade några fot kvar till målet hoppade råttan av, sprang mot mållinjen och segrade och fick därmed rätt att företräda Lunar-kalendern under det första året. Efter råttan följde oxen, tigern, haren, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och grisen.

Kineserna tror att det djur som styr under människans födelseår har en stor inverkan på hennes karaktär. Nedan följer några karaktärsdrag som knyter an till ett visst år:

Råttans år – kreativ, charmig och ärlig
Oxens år – födda ledare och händiga
Tigerns år – omtänksam, känslig och orädd
Harens år – romantisk, begåvad och framgångsrik
Drakens år – intelligent, energisk och begåvad
Ormens år – ser bra ut, charmig och välbärgad
Hästens år – andlig, självständig, levnadsglad, skicklig och genomskådande
Getens år – charmig, kreativ och framgångsrik
Apans år – behaglig, utrustad med humor och en tilldragande personlighet
Tuppens år – ärlig, arbetsam, begåvad, omedelbar, självständig och konsekvent
Hundens år – lojal, pålitlig och etisk
Grisens år – rolig, tålmodig, förstående, ärlig och omtänksam

Framsidan: Då mynten ursprungligen är utgivna som legala betalningsmedel genom The Australian Currency Act 1965, porträtteras framsidan av varje mynt av ett porträtt av drottning Elizabeth II. Även myntets ursprungsland, år, valör, vikt och renhet är markerade på framsidan. Elisabeth II porträtteras av skulptören Ian Rank-Broadley vars avbildningar av Drottningen finns på samtliga mynt som getts ut i Storbritannien och det brittiska samväldet sedan 1988.

Lunar-mynt i guld med engelska drottningen på ena sidan

Baksidan: Myntets baksida avbildar en orm slingrandes bland gräs och bambuskott. Det kinesiska tecknet för orm och inskriptionen ”Year of the Snake” återfinns även tillsammans med Perth Mints traditionella myntmärke ”P”, året för utgivning, myntets vikt och halt.

Förutom som investering så är dessa mynt oftast särskilt attraktiva för personer födda under Ormens år – 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001 och 2013. Det är således en perfekt gåva till alla de sextioåringar som finns runt om i landet.

Ormens år i KinaOrmens år – 2012-01-23 — 2014-01-10

En person född under ormens år betraktas oftast som intelligenta, självständiga, och charmiga.

Tekniska specifikationer för Lunar Guld

Tekniska specifikationer för Lunar Guld mynt

Till och med 1999 framställdes Lunar-mynten i fyra storlekar: 1/20 oz, 1/10 oz, ¼ oz och 1 oz. Från och med 2000 tillkom följande storlekar: 2 oz, 10 oz och 1 kg och 2004 började perth Mint även att producera mynt med en vikt om ½ troy ounce.

Lunar-mynten är mycket populära bland samlare genom sitt attraktiva utseende och mycket höga kvalitet. Dessa mynt är verkliga konstverk. Ytterst raffinerade detaljer, reliefavbildningar, växelvisa blanka och matta ytor har utmejslats ur 99,99 procent rent guld.

Tekniska specifikationer för Lunar Silver

Tekniska specifikationer för Lunar Silver mynt

 

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top