Connect with us

Nyheter

Compro Oro – Italienare säljer sitt guld

Published

on

Sälja guld i Italien - Compro oro butik

Sälja guld i Italien - Compro oro butikItaliens krisdrabbade ekonomi har lett till en explosiv tillväxt av guldhandel. Ekonomin har gjort att antalet butiker som stänger ner sin verksamhet har skjutit i höjden, och extra hårt drabbade är de många mindre butikerna. Samtidigt har italienare börjat sälja sitt guld, allt från gamla och nya smycken till gamla tänder med guldlagningar, för att få pengar till sin hushållsekonomi.

Detta har lett till att många gamla och nya butiker nu skyltar med “Compro Oro”, vilket på svenska blir “Jag köper guld”. Det finns nu uppskattningsvis 28.000 affärer i Italien som köper guld.

Många av affärerna är pantbanker. Till skillnad från norra europa där pantbanker köper och säljer alla möjliga saker så är det guld som står i fokus i Italien. Vilket delvis har sin förklaring i att det i Italien finns en större tradition av att ge guld i present vid viktiga livshändelser, vilket gör att den genomsnittlige italienaren helt enkelt har mer guld i byrålådan än nordeuropéer.

Exporten av guld till Schweiz ökar snabbt

Medan övriga butiker stänger och har det svårt så är det alltså högtryck i affärerna som köper guld, vilka snabbt smälter ner det och säljer det till utlandet. Något som även visar sig i exportstatistiken. Italiens officiella guldexport till Schweiz steg under förra året med 65 % till 120 ton, upp från 73 ton under 2010 och 64 ton under 2009.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Ålänningen

    29 juli, 2013 at 17:16

    Bra gjort av folket i Italien. Att sälja saker man inte behöver är sunt och smart. Det må vara guld eller vad som helst.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *