Connect with us

Nyheter

Ett gyllene tillfälle hos Guldcentralen

Published

on

Harald Sverdrup presenterar avhandling om guldGuldcentralens ägare, Harald Sverdrup, som bland annat är professor vid Lunds universitet och ägare till familjeföretaget K A Rasmussen A/S som sedan fem generationer har handlat med ädelmetaller kommer att presentera sin avhandling rörande guld.

När Harald Sverdrup presenterade denna i Schweiz kom inte mindre än 200 bankirer från hela landet för att lyssna på detta föredrag.

Nu kommer även svenska investerare att få ta del av detta gyllene tillfälle att höra vad Harald har att säga om guld och världsekonomin – och mycket annat.

Observera att antalet platser är begränsat och att föranmälan krävs

Tid: 5 september 2012, start K 14.00
Plats: Sundbybergsvägen 1 i Solna

Program

 • Christer Granath, VD Guldcentralen AB hälsar välkommen.
 • Andreas Cervenka presenterar sin bok ”Vad är pengar”
 • Harald Sverdrup, styrelseordförande och ägare till K A Rasmussen A/S, tillika Guldcentralens ABs ägare presenterar sin guldavhandling.
 • Tore Aasbacken, Vd för K A Rasmussen A/s presenterar koncernen som i dag är Nordens största ädelmetallhandelsföretag.
 • Michel Rufli, Försäljningschef Guldcentralen AB, presenterar utbud och tjänster.
 • Frågestund/Öppet forum
 • Efter frågestunden och det öppna forumet bjuder Guldcentralen på en grillbuffé mellan kl 17.00 – 19.00

Anmälningar till gulddagen@guldcentralen.se

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. Guldlock

  26 augusti, 2012 at 21:46

  Behövs det en speciell inbjudan eller kan vem som helst anmäla sig?

 2. Per S

  7 december, 2012 at 02:16

  Det där hade jag gärna varit med på. Filmades presentationerna?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära