Följ oss

Nyheter

Ny ETF – Ta del av den amerikanska energiboomen utan risken i oljepriset

Publicerat

den

ETF-fond investerar i energi-infrastruktur

Bra ETF-fond, Global X MLP & Energy InfrastructureOlja, en av världen mest volatila råvaror, befinner sig nu i ett ständigt fokus som en följd av de globala ekonomiska utsikterna och turbulensen i Mellanöstern. Nu finns det dock ett nytt sätt att exponera sig mot energiboomen utan risken för svängningarna i oljepriset.

Under september 2013 lanserades en ny ETF-fond som ger innehavarna möjligheten att ta den av boomen på den amerikanska energimarknaden. Denna ETF, MLP & Energy Infrastructure ETF, skiljer sig en del från många av sina konkurrenter. Istället för att äga råvaran eller oljeproducerande företag så har förvaltarna Global X Fund istället valt att fokusera på aktier i medelstora företag som arbetar med olje- och gaspipelines. Bara en månad efter lanseringen har MLP & Energy Infrastructure ETF tillgångar på mer än 16 miljoner USD fördelat på 35 olika aktieslag. Global X Fund har totalt 2 miljarder USD under förvaltning så det finns förhoppningar om att denna ETF skall växa i storlek.

Denna ETF följer Solactive MLP & Energy Infrastructure Index, ett riktmärke för midstream-företag som satsar på energiinfrastruktur. Innehaven inkluderar namn som Midstream Partners, The Williams Company, Enterprise Products och EQT – alla företag med stora tillgångar inom olja och gas, i första hand infrastruktur såsom rörledningar. Genom att köpa denna ETF kan en investerare ta del av den amerikanska energiboomen utan att direkt exponeras för oförutsägbara oljepriser.

Pipeline, infrastruktur för olja och energiJu mer råolja som pumpas upp i den amerikanska energimarknadens artärer desto större vinster gör dessa företag. Vissa liknar deras affärsmodell med ett system för vägtullar inom energiområdet. Genom att äga denna ETF äger placeraren i realiteten andelar i de pipelines som förbinder raffinaderier och oljekällor. Dessa företag får en avgift varje gång det strömmar olja eller naturgas genom dessa rörledningar.

Zacks Research framhöll nyligen denna ETFs låga kostnadsstruktur och förhållandevis låga volatilitet som dess främsta egenskaper. På grund av dess fokus på infrastruktur snarare än på råvaror, och därmed råvaruprisernas betydelse, så påverkas inte denna ETF av hur priserna på oljemarknaden studsar upp och ner, vilket kan vara riskfyllt med situationen i Mellanöstern eller den globala ekonomin.

”Big Oil” kvar i dammet efter de mindre aktörerna

Energiinfrastruktur är en typ av tillgångar som egentligen inte är korrelerade med råvarupriserna, de är istället korrelerade med aktiviteten. Det är snarare ett arbitrage i att flytta oljan från punkt A till punkt B.

ETFen erbjuder en återspegling av en av de mer intressanta biprodukterna av den amerikanska oljeboomen. Världens största ekonomi, USA, pumpar i dag upp mer olja än någonsin, men de största oljebolagen i världen, till exempel ExxonMobil, Chevron, BP och Royal Dutch Shell kämpar ändå för att kunna dra fördel av detta. Vinnarna är istället många mindre och föga kända företag, varav flera ingår i Global X’s energi-ETF.

Av siffrorna att döma så illustrerar innehaven i MLP & Energy Infrastructure ETF dikotomin mellan ”Big Oil” versus midstream-företagen i sektorn, där de mindre företagen har samlade börsvärden som uppgår till en bråkdel av dem hos sina betydligt större motsvarigheter.

Siffrorna tyder dessutom på att David fortsätter att vinna över Goliat, i alla fall tillsvidare. Från årets början till i dag har Access Midstreams aktiekurs stigit med 55 procent, medan EQTs aktieägare har kunnat glädjas åt en uppgång på över 60 procent. Samtidigt är Exxon-aktien nästan oförändrad för året, vilket gör den till en av de sämsta aktierna i Dow Jones Industrial Average i år.

Det är emellertid viktigt att komma ihåg att det är en ganska okonventionell satsning som denna ETF representerar, och att den dagen energiboomen mattas så kommer dessa aktier att utvecklas sämre än i dag. I dag, när energisektorn upplever en renässans så är det emellertid en mycket positiv period för hela branschen.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Hansson

    14 oktober, 2013 vid 13:56

    Jag gillar börshandlade fonder rent allmänt, tycker det är ett enkelt sätt att investera. Brukar inte köpa denna typ av ETF-fonder, köper de enklare varianterna med en tillgång i sig, men den här ska jag faktiskt titta närmare på.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära