Följ oss

Nyheter

Blandat marknadssentiment för stål i BRIC-länderna

Publicerat

den

Stål tillverkas för en marknad med svagt sentiment

Stål tillverkas för en marknad med svagt sentimentDe genomsnittliga transaktionspriserna för alla åtta sorters kolstålformer ökade under januari 2013 i de så kallade BRIC-länderna.

Brasilien

Utsikterna för den brasilianska stålmarknaden var oförändrad under januari. Företagsklimatet väntas förbli stabilt under 2013, trots de pågående problemen med överkapacitet och flyktiga råvarukostnader.

Den globala tillgången på kokskol och järnmalm kommer sannolikt att förbli relativt stram. Instituto Aco Brasil (IABr) rapporterar att under 2012 uppgick produktionen av valsat stål till 26,2 miljoner ton, en ökning med nästan 4 procent jämfört med året innan.

Ryssland

Ryska ståltillverkare är splittrade kring tillväxtutsikterna för resten av 2013. Den underliggande efterfrågan på färdigt stål har inte motsvarat branschens prognoser – särskilt från byggföretagen och tillverkare av rör. Evraz planerar att slutföra ett förvärv om 800 miljoner USD av ett kokskolföretag, Raspadskaya, under det första kvartalet 2013.

Indien

Den indiska stålindustrin väntas fortsätta att öka kapaciteten för att möta landets växande inhemsk efterfrågan. Bureau of Indian Standards (BIS) kvalitetskontroller av valstråd och andra stålprodukter träder i kraft i mars 2013.

The Associated Chambers of Commerce and Industry of India (Assocham) har varnat regeringen för att minska den 30 procentiga exporttullen på järnmalmsmaterial. Föreningen hävdar att landet inte är självförsörjande.

Kina

Kinesiska handlare förväntar sig att stålkonsumtionen kommer att förbättras efter det kinesiska nyårets helgdagar. Det är framförallt stöd av fasta order från bygg- och tillverkningsindustrin. Det är inte sannolikt att stålindustrins överkapacitetsproblem kommer att lösas under 2013, trots en förväntad fortsatt ökning av efterfrågan från slutanvändare och avveckling av föråldrad kapacitet.

China Iron & Steel Association (CISA) har rapporterat att den sammanlagda dagliga produktionen av råstål av de ledande fabrikerna under de första 10 dagarna i januari uppgick till 1.944.000 ton, en ökning med 2,3 procent jämfört med slutet av december.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

USAs oljeproduktion tangerar all time high

Publicerat

den

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.

Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.

Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vete, ett problem för många länder

Publicerat

den

Vete

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.

Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.

Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.

I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.

Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.

Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.

Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Populära