Nyheter
Beowulf Mining, Iron man ”steels” the show…

Det brittiska järnmalmsföretaget Beowulf Mining genomförde under november en minst sagt kuppartad presentation när bolagets styrelseordförande bara minuter innan han gick upp och talade på Raw Materials Groups årliga konferens valde att skicka ut ett pressmeddelande. Detta pressmeddelande talade om att bolaget hade tillförts 6,7 miljoner brittiska pund, drygt 72 Mkr i svensk valuta, genom en riktad nyemission till såväl svenska som brittiska institutionella placerare.
Pengarna som Beowulf Mining tillförs skall användas för att finansiera ytterligare borrningar, analyser, ekonomiska- och konceptuella studier samt miljökonsekvensbeskrivningen avseende bolagets helägda järnmalmsprojekt Kallak. Vidare skall delar av dessa likvider användas till bolagets joint venture, koppar-guldprojekt Ballek samt till allmänt rörelsekapital.
Uppköp på gång?
Vidare meddelade bolagets ledning att de ingått en icke-bindande avsiktsförklaring med en tredje part som har uttryckt ett intresse för att genomföra en omfattande sex månader lång due diligence och analys av Beowulfs järnmalmprojekt vid Kallak och Ruoutevare. Syftet är att eventuellt lägga fram ett förslag om att låta denna part förvärva en majoritetspost i, eller hela, bolagets järnmalmtillgångar som är föremål för due diligencen, givet att erforderliga aktieägare och godkännanden kan erhållas vid denna tidpunkt. Vem denna part är har inte kommunicerats, men brittisk press spekulerar i att det rör sig om ett kinesiskt företag. Det finns redan två bolag som har kommunicerat stort intresse för Beowulf Minings fyndigheter, även om det varit tyst om detta under de senaste två åren. Kanske kommer de att agera nu?
Brittiska Beowulf Mining (AIM: BEM; Aktietorget: BEO), det på AIM och Aktietorget handlade mineralprospekteringsbolaget är engagerat i prospektering och utveckling av malmförekomster av koppar, guld, järn och molybden i Sverige. Det är emellertid bolagets järnmalmsfyndigheter som styrelsen fokuserar hårdast på i dagsläget. I dag är Beowulf Mining ägare till två av Skandinaviens största obearbetade järnmalmsfyndigheter, Kallak och Ruoutevare, som är belägna i den norra delen av Sverige.
JORC-beräkning visar på stora tillgångar
Nyligen kommunicerade Beowulf Mining den första oberoende JORC-beräkning av antagen mineraltillgång för sin Kallakfyndighet, som har genomförts av det oberoende analysföretaget GeoVista. JORC-beräkningen avsåg emellertid endast 800 meter den norra delen av Beowulf Minings järnmalmsfyndighet i Kallak, som hittills har en påvisad längd om över 3,7 kilometer. De data som publicerades visar på ett tonnage om 131,6 Mt med en genomsnittshalt om 28 procent järn (Fe).
Utöver detta visar den malmpotential som har identifierats för den södra delen av bolagets Kallakfyndighet på ett tonnage om 200 till 230 Mt med halter om 30-32 procent järn (Fe).
Beowulf Mining planerar att fortsätta att undersöka mineraliseringen längs med hela dess utsträckning genom att utvidga det befintliga borrprogrammet till 2012, med syfte att öka denna första resursberäkning.
En nyligen partiell tolkning och beräkning av den markmagnetiska geofysiska anomalin som rapporteras av GeoVista säger att det föreligger ett betydande tonnage av magnetitmineralisering vid den södra delen av Kallakfyndigheten. Tolkningen baseras på mätdata från magnetiska susceptibilitetsmätningar, geofysiska markmagnetiska data och analyser av borrkärnorna från de undersökta anomalierna. Den södra delen av Kallakfyndighetens mineraliserade område visar att strykningen är N-S över cirka 2,3 kilometers längd, och varierar i bredd från cirka 350 till 450 meter.
Under november 2011 presenterade Clive Sinclair-Poulton, Chairman, bolaget vid Raw Materials årliga konferens i Stockholm. Presentationen filmades och kan ses här på Råvarumarknaden.se.
Nyheter
Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.
Nyheter
Med vintern kom de högre elpriserna

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).
– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion.

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Nyheter
Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.
Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Venezuela gör militära förflyttningar
Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på apelsinjuice såg sin största nedgång på sex veckor
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på levande svin i Kina störtar
-
Nyheter3 veckor sedan
Diamantjättarnas insatser för att begränsa utbudet har fått stopp på prisfallen
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer förklarar läget på oljemarknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Flera orsaker till att oljepriset faller kraftigt
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina överraskar med jätteköp av sojabönor från USA
-
Nyheter4 veckor sedan
Liquid Wind ska bygga 80 anläggningar som vardera producerar 100 000 ton e-metanol per år
-
Nyheter1 vecka sedan
Outokumpu vill bygga egna kärnkraftreaktorer vid sina stålverk
Vedde
27 juli, 2013 vid 01:29
Finns det någon råvarufond som äger aktier i Beowulf Mining?