Nyheter
Beowulf Mining, Iron man ”steels” the show…

Det brittiska järnmalmsföretaget Beowulf Mining genomförde under november en minst sagt kuppartad presentation när bolagets styrelseordförande bara minuter innan han gick upp och talade på Raw Materials Groups årliga konferens valde att skicka ut ett pressmeddelande. Detta pressmeddelande talade om att bolaget hade tillförts 6,7 miljoner brittiska pund, drygt 72 Mkr i svensk valuta, genom en riktad nyemission till såväl svenska som brittiska institutionella placerare.
Pengarna som Beowulf Mining tillförs skall användas för att finansiera ytterligare borrningar, analyser, ekonomiska- och konceptuella studier samt miljökonsekvensbeskrivningen avseende bolagets helägda järnmalmsprojekt Kallak. Vidare skall delar av dessa likvider användas till bolagets joint venture, koppar-guldprojekt Ballek samt till allmänt rörelsekapital.
Uppköp på gång?
Vidare meddelade bolagets ledning att de ingått en icke-bindande avsiktsförklaring med en tredje part som har uttryckt ett intresse för att genomföra en omfattande sex månader lång due diligence och analys av Beowulfs järnmalmprojekt vid Kallak och Ruoutevare. Syftet är att eventuellt lägga fram ett förslag om att låta denna part förvärva en majoritetspost i, eller hela, bolagets järnmalmtillgångar som är föremål för due diligencen, givet att erforderliga aktieägare och godkännanden kan erhållas vid denna tidpunkt. Vem denna part är har inte kommunicerats, men brittisk press spekulerar i att det rör sig om ett kinesiskt företag. Det finns redan två bolag som har kommunicerat stort intresse för Beowulf Minings fyndigheter, även om det varit tyst om detta under de senaste två åren. Kanske kommer de att agera nu?
Brittiska Beowulf Mining (AIM: BEM; Aktietorget: BEO), det på AIM och Aktietorget handlade mineralprospekteringsbolaget är engagerat i prospektering och utveckling av malmförekomster av koppar, guld, järn och molybden i Sverige. Det är emellertid bolagets järnmalmsfyndigheter som styrelsen fokuserar hårdast på i dagsläget. I dag är Beowulf Mining ägare till två av Skandinaviens största obearbetade järnmalmsfyndigheter, Kallak och Ruoutevare, som är belägna i den norra delen av Sverige.
JORC-beräkning visar på stora tillgångar
Nyligen kommunicerade Beowulf Mining den första oberoende JORC-beräkning av antagen mineraltillgång för sin Kallakfyndighet, som har genomförts av det oberoende analysföretaget GeoVista. JORC-beräkningen avsåg emellertid endast 800 meter den norra delen av Beowulf Minings järnmalmsfyndighet i Kallak, som hittills har en påvisad längd om över 3,7 kilometer. De data som publicerades visar på ett tonnage om 131,6 Mt med en genomsnittshalt om 28 procent järn (Fe).
Utöver detta visar den malmpotential som har identifierats för den södra delen av bolagets Kallakfyndighet på ett tonnage om 200 till 230 Mt med halter om 30-32 procent järn (Fe).
Beowulf Mining planerar att fortsätta att undersöka mineraliseringen längs med hela dess utsträckning genom att utvidga det befintliga borrprogrammet till 2012, med syfte att öka denna första resursberäkning.
En nyligen partiell tolkning och beräkning av den markmagnetiska geofysiska anomalin som rapporteras av GeoVista säger att det föreligger ett betydande tonnage av magnetitmineralisering vid den södra delen av Kallakfyndigheten. Tolkningen baseras på mätdata från magnetiska susceptibilitetsmätningar, geofysiska markmagnetiska data och analyser av borrkärnorna från de undersökta anomalierna. Den södra delen av Kallakfyndighetens mineraliserade område visar att strykningen är N-S över cirka 2,3 kilometers längd, och varierar i bredd från cirka 350 till 450 meter.
Under november 2011 presenterade Clive Sinclair-Poulton, Chairman, bolaget vid Raw Materials årliga konferens i Stockholm. Presentationen filmades och kan ses här på Råvarumarknaden.se.
Nyheter
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier

Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals, gästar EFN för ett samtal om råvarorna som behövs för den gröna omställningen. Han tar bland annat upp koppar, kobolt och volfram.
Samtalet kommer sedan även in på att imorgon tisdag är en mycket spännande dag då EU ska presentera rekommendationer inom Critical Raw Materials Act (CRMA) vilket ska göra att det kommer att gå snabbare och bli enklare att öppna gruvor inom EU för att få igång produktionen av kritiska råvaror.
Nyheter
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft

Ett år med mycket låga elpriser har gjort att Jämtkrafts resultat bara blev 212 miljoner kronor efter skatt för 2024. Bolaget har vidtagit åtgärder för att hålla lönsamheten uppe för att klara de investeringar som är planerade de kommande åren.
– Under 2024 har vi inte bara haft låga elpriser i vårt elprisområde utan också perioder med negativa elpriser. Vi arbetar hårt med att anpassa vår produktion efter dessa förhållanden, men det är ändå oundvikligt att det påverkar våra intäkter kraftigt, säger Jämtkrafts vd Ylva Andersson.
Högre kostnader för fjärrvärme på grund av dyrare biobränsle
Jämtkraft har även sett fortsatt ökade priser på det biobränsle som bolaget använder i sin fjärrvärmeverksamhet, vilket sätter en mycket stor press på den affären. Även material och utrustning som behövs till Jämtkrafts verksamheter har ökat kraftigt i pris på grund av inflation och global efterfrågan. Lönsamhet är därför företagets fokus framåt säger Ylva Andersson.
– Vi fortsätter att fokusera på att utveckla det energisystem som vi ansvarar för i syfte att skapa värde och tillväxt för våra ägarkommuner. Det kräver en fortsatt hög investeringstakt där vi behöver vara noga med att fatta bra beslut och arbeta för att minimera påverkbara kostnader.
700 timmar med negativa elpriser skapar problem
Åren 2022 och 2023 visade en ny trend på elmarknaden med kraftigt varierande priser och fler timmar med negativa elpriser. För den som producerar el betyder ett negativt elpris att man får betala för att mata ut el på elnätet.
År 2022 hade elprisområde 2, där Jämtlands län ingår, 30 timmar med negativa elpriser. 2023 steg antalet till cirka 400 timmar och 2024 blev det cirka 700 timmar. Orsaken till negativa elpriser är att utbudet av el stundtals överskrider efterfrågan samt att det finns en begränsad möjlighet att exportera el söderut.
Jämtkraft konstaterar att det är trevligt för konsumenter av elektricitet att priserna är låga, men att det skapar långsiktiga problem när producenter inte får avkastning på sina investeringar.
Nyheter
SGU vill att uranförbudet upphävs

Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.
Sverige har en lång tradition av gruvdrift och metallproduktion, en rik berggrund som dessutom är gynnsam att bryta ur, samt en stark miljölagstiftning. Med dessa goda förutsättningar spelar Sverige en avgörande roll för Europas försörjning av de kritiska och strategiska metaller och mineral som behövs för den gröna omställningen och vårt försvar.
Uran finns naturligt i svensk berggrund och förekommer ofta tillsammans med andra metaller och mineral, däribland flera som räknas som kritiska. Sedan 2018 råder dock förbud mot att utvinna uran och det går heller inte att få undersökningstillstånd för att prospektera efter uran. Det vill regeringen ändra på och har bett flera olika samhällsaktörer att yttra sig över sitt förslag, däribland SGU. Nu har yttrandet, som ställer sig positivt till framtida utvinning av uran, överlämnats till regeringen.
– Vi anser att dagens förbud mot utvinning av uran står i vägen för en effektiv undersökning av Sveriges berggrund och därmed ett effektivt nyttjande av våra mineraltillgångar, vilka är helt grundläggande för hela vårt samhällsbygge och inte minst för den gröna omställningen, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU.
SGU betonar att den svenska lagstiftningen riskerar att snedvrida konkurrensen både inom EU och globalt. I dag är prospektering och utvinning av uran tillåtet i flera delar av världen. Metall- och mineralmarknaden är global och tillgången till kapital för prospekteringsverksamhet begränsat. Läget förvärras ytterligare av att nuvarande lagstiftning även försvårar för verksamheter där uran inte är aktuellt som vare sig huvud- eller biprodukt.
– För att prospektering ska vara ekonomiskt motiverad krävs, förutom god potential i mineralfyndigheten, tydliga och förutsägbara regelverk och en attraktiv investeringsmiljö. Regelverk ska inte skapa olika förutsättningar för investering i prospektering så att Sverige hamnar på efterkälken i försörjningstrygghet, säger Peter Åkerhammar, utredare vid SGU.
SGU konstaterar att uran inte bör vara föremål för särlagstiftning i förhållande till andra metaller som ingår i den svenska minerallagen. De kriterier som ställts upp för alla andra koncessionsmineral bör även uran kunna uppfylla på vissa platser. De specifika risker som är kopplade till uranbrytning behöver beaktas i miljöprövningsprocessen i enlighet med gällande regler.
Källa: Sveriges geologiska undersökning
-
Nyheter4 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Nyheter4 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter4 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april
-
Nyheter2 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Nyheter4 veckor sedan
De största inflödena till guld-ETF:er sedan 2022