Connect with us

Nyheter

Åtta frågor till Guldcentralen om guldpriset

Published

on

Christer Granath, VD för Guldcentralen, om guldpriset och fysiskt guld
Christer Granath, VD för Guldcentralen, om guldpriset och fysiskt guld

Christer Granath, VD för Guldcentralen

I veckan har vi träffat Guldcentralen, en av Sveriges största försäljare av fysiskt guld och låtit Christer Granath, VD, ge sin syn på guldpriset, både det nuvarande och det framtida.

Kan Du berätta litet mer om Guldcentralen, hur länge har Ni funnits, vilka är Era kunder och vem är det som äger Ert företag?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Guldcentralen AB har funnits sedan 1967 och är en del av en ädelmetallkoncern som funnits sedan 1879. Vår ägare är KA Rasmussen AS i Norge. Det är 5:e generationen som driver företaget just nu. Vi säljer fysiskt guld, silver, platina och palladium till privatpersoner och företag. Det vi säljer är handelsgodkända tackor och mynt.

Vad är Din åsikt om guldpriset? Under 2011 har vi sett hur detta formligen har tjurrusat, kan det komma att fortsätta ytterligare? Om så, vad är det som motiverar en ytterligare värdeuppgång?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Det är nog så att vi bara är i början av en uppgång på råvaror och då i synnerlighet på guld och silver. Det är den finansiella oron i världen som är en av de faktorer som driver upp priset. En annan faktor är att efterfrågan på guld och silver är fortsatt stor. En del aktörer ser guld och silver som en naturlig hedge i dessa orostider. De söker sig till en trygg och säker hamn.

I och med guldprisets uppgång så har vi sett allt fler företag som startats upp där allmänheten erbjuds möjligheter att handla med guld. På vilket sätt skiljer sig Ni Er från övriga företag i branschen?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Den största skillnaden är att de flesta aktörer som startats upp den senaste tiden är företag som vill köpa ditt guld. ”Passa på att sälj ditt guld nu…”. Vi är av den bestämda uppfattningen att fysiskt guld är en naturlig del av en sund investeringsportfölj. Det är en bra hedge (försäkring) för mina övriga investeringar.

Hur ser Ni på guld kontra silver? I dag är det mest guld som är på tapeten, men i och med att guldpriset har stigit kraftigt så har fler och fler personer efterfrågat andra råvaror och ädelmetaller, till exempel silver. Kommer vi att få se samma efterfrågan på silver i framtiden?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Det tror jag vi mycket väl kan få. Vi ser väl redan en tydlig trend på att fler och fler personer och företag börjar få upp ögonen för silver.

Vissa väljer att se guld som en valuta, vad är Din åsikt om detta?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Jag anser att guld är urvalutan.

Inflationsjusterat så har guldpriset rasat sedan 1980, vilket betyder att guld inte har varit någon bra inflationsförsäkring. Faktum är att det inte var förrän den senaste finanskrisen som det tog fart. Vad är Din kommentar till detta?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Guld har tidigare varit reglerat och kontrollerat av centralbanker. Nu är det mer tillgång och efterfrågan som styr priset.

Guldcentralen - Köper och säljer fysiskt guld

I dag säljer Guldcentralen bland annat guldtackor och guldmynt, men Ni köper även sådana från allmänheten. Finns det för säljaren några begränsningar i vad jag kan sälja till Er och är det några prisskillnader?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Vi tar emot godkända handelstackor och mynt och har inga begränsningar på vad man som kund kan sälja till oss. Vi betalar samma pris per gram oavsett kvantitet.

Slutligen, om jag vill köpa guld, vad rekommenderar Guldcentralen att jag skall köpa för guld, är det tackor eller mynt och vilken storlek på dessa anser Ni är bäst att äga i rådande marknadsklimat?

Christer Granath, VD för Guldcentralen: Det är alltid sunt att ha en differentierad portfölj. Att blanda mellan olika storlekar på tackor och mynt. Det innebär att det är lättare att när man behöver sälja av sitt guld, bara behöver sälja av den mängd guld, som motsvarar de pengar som man för tillfället behöver.

Continue Reading
3 Comments

3 Comments

  1. Magnus

    26 december, 2011 at 13:56

    Tummen upp för Guldcentralen. Har handlat hos dem tre gånger och har alltid fungerat smidigt.

  2. Tore

    7 februari, 2012 at 17:21

    Får ta och testa att göra mitt nästa köp av guld hos dem. Bor ju trots allt inte allt för långt ifrån deras närmaste kontor.

  3. Gulddrömmen

    10 februari, 2012 at 18:47

    Var med på hela uppgången i guld. Lyckades inte sälja på absoluta toppen, med ganska nära ändå. Just nu har jag bara kvar mitt fysiska guld. Men beroende på hur det går med Grekland mfl så kan jag nog komma att köpa igen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära