Nyheter
Att guldpriset är högre än platinapriset är både sällsynt och skrämmande

Det är mer än intressant att platinapriset släpar efter guldpriset. Guldet har stigit fint sedan den finansiella härdsmältan som uppstod efter Lehmans kollaps och har sedan dess ökat med cirka 130 procent. Fram till sommaren 2011 hade emellertid platina utvecklats ännu bättre.
Faktum är att en råvaruinvesterare hade kunnat göra en betydande vinst på att köpa platina och sälja guld efter Lehmankraschen, vilket är exakt vad Philip Klapwijk, styrelseordförande i GFMS, sade i samband med företaget presenterade sin rapport Gold Survey 2012 på Thomson Reuters huvudkontor i London i början av april 2012 .
Under de månaderna som följde augusti 2011 har platina stigit med 150 procent, och återhämtade sig därmed snabbare än guldpriset. Det skall emellertid has i åtanke att platinapriset, kvoterat i dollar, föll med två tredjedelar, under perioden mars till december 2008.
Sedan sommaren 2011 har platinapriset halkat ned under nivån till vilken guld handlas, något som annars endast sågs under tre dagar i december 2008 och då som en omedelbar effekt av efterdyningarna av Lehmans konkurs. Detta har inte skett sedan den globala lågkonjunkturen 1991 som var en effekt av den starka dollarinflationen från 1984, den globala aktiemarknadens kraftfulla uppgång sedan 1982 och de höga pristopparna på guld under perioden december 1974 och januari 1980.
Guldets dominans över platina är intressant anser Klapwijk, men skrämmande är kanske ett bättre utryck. Med tanke på att guldpriset har varit högre än platinapriset 150 av de senaste 180 handelsdagarna gör att det dessutom blivit till en vana.
Det finns en anledning till att platinapriset skall överstiga guldpriset. De två metallerna förekommer i ungefär lika stor omfattning i jordskorpan, men platinafyndigheterna tenderar att vara mer diffusa vilket i sin tur gör utvinningen av denna metall dyrare. Sett från efterfrågeperspektivet så är platina också mer ”användbart” än guld, då en tredjedel av den årliga produktionen går till industrin medan ytterligare en tredjedel köps av fordonsindustrin för att användas i katalysatorer.
Cirka 85 procent av den globala efterfrågan på guld utgörs av smycken eller tackor och bullionmynt som används som värdebevarare. Det är således här som skon klämmer, de flesta investerare tenderar att föredra guld framför platina när de skall bevara värdet av sitt kapital. Detta kan tillskrivas den vana och tradition som guld har haft under de senaste 5.000 åren och att guld är en universell valuta som accepteras i alla länder, av alla kulturer och ålderskategorier.
Guldet har en relativ brist på industriella användningsområden, och detta gör att metallen är en betydligt bättre finansiell försäkring än platina mot den ekonomiska oron som rått på marknaderna sedan mitten av 2007. Under denna tidsperiod har platinapriset stigit med 24 procent medan guldpriset stigit med 153 procent. Vi ser också hur den europeiska finansiella krisen har påverkat efterfrågan på bilar och övriga fordon. Detta har resulterat i en lägre efterfrågan på dieselmotorer och därmed också på platinabaserade katalysatorer.
Guld kan ha lidit samma minskade efterfrågan bland västerländska smyckeskonsumenter, men euroområdets investerare har trätt in för att plocka upp det underskott och istället köpt investeringsguld. I GFMS nya Gold Survey 2012 framgår också, bland mycket annat, att de asiatiska investerarna köper guld med båda händerna.
Nyheter
JPMorgan Chases nickel visade sig vara sten

En sammanblandning på ett holländskt lager ledde till att JPMorgan Chase av misstag köpte säckar med stenar som ansågs vara nickel enligt en ny rapport.
Rapporten som publicerades av Wall Street Journal i måndags kom efter att London Metal Exchange förra veckan avslöjade att det hade skett en sammanblandning i dess nickelförsörjning. Börsen identifierade vid tillfället inte ägaren till de förmodade nickelsäckarna eller lagret där de förvarades.
En operatör på lagret vägde säckarna som skulle innehållit innehålla mer än 50 ton nickel och upptäcka att de var fyllda med stenar. Personer som är bekanta med saken berättade att lagret ägdes och drevs av logistikföretaget Access World som troligen kommer att få stå för räkningen. Access World ägs av råvaruhandlaren Glencore.
Access World sa att de ska gå igenom alla säckar med nickel på alla platser, men tror att problemet är ”ett isolerat fall och specifikt för ett lager i Rotterdam.”
Hade materialet faktiskt varit nickel, en väsentlig råvara som används i stål och elbilsbatterier, skulle säckarna ha varit värda cirka 1,3 miljoner dollar, rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg.
Den låga kvantiteten tyder på att sammanblandningen kommer att ha relativt liten inverkan på metallmarknaderna. Men incidenten understryker komplexiteten i att investera i en bransch utsatt för extrem prisvolatilitet och störningar i leveranskedjan.
JPMorgan Chase ska enligt uppgift ha köpt säckarna för flera år sedan. Tidigare har råvaruhandlaren Trafiguera drabbats av bedrägerier med just nickel.
Nyheter
Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader

Koppar handlas nu kring 9 000 USD per ton efter att ha stigit 30 procent från prisfallet då Ryssland kraftigt eskalerade sitt krig i Ukraina. Råvaruhandelsfirman Trafigura tror att priset på koppar under de kommande 12 månaderna kan överträffa det tidigare rekordet från mars 2022 på 10 845 USD och nå ändå upp till 12 000 USD.
Denna prognos baseras på både utbuds- och efterfrågesidan. På utbudssidan har lagren de senaste veckorna minskat i högt tempo och är nu nere på de lägsta säsongsnivåerna sedan år 2008. På efterfrågesidan finns återkomsten i den kinesiska ekonomin. Fortsätter kinas efterfrågan att öka så är bufferten liten för att möta den.
Tilläggas ska att det ligger i en råvaruhandelsfirmas intresse att priser stiger, att brist uppstår och att priser blir volatila.

Nyheter
Perus guldexport minskade med 28 procent i januari

Perus gruvexport sjönk med 19,8 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året, sade sektorns handelskammare på tisdagen. Siffran är inte förvånande eftersom Peru skakats av protester de senaste månaderna.
Den totala mineralexporten under månaden uppgick till 2,473 miljarder dollar jämfört med de 3,1 miljarder dollar som registrerades ett år tidigare, sade National Mining, Oil and Energy Society (SNMPE).
För koppar som Peru är världens näst största producent av, sjönk exporten med 25 procent på årsbasis under årets första månad, till 1,248 miljarder dollar.
Föreningen sa att minskningen av kopparexporten drevs av en minskning med 20,3 procent i volymer jämfört med samma månad 2022, samt en minskning med 5,9 procent i metallens pris.
Gruvminister Oscar Vera sa förra veckan att lokala gruvor återigen började transportera kopparkoncentrat till hamnar för export efter protester som hindrat transporterna. Protesterna i Peru inleddes i december förra året efter avsättningen av den förre presidenten Pedro Castillo.
I en rapport om industrins produktion i januari hänvisade gruvministeriet till ”avbrottet i den södra gruvkorridoren i landet på grund av sociala konflikter i produktionen av utvunnen koppar”.
Samtidigt sjönk guldexporten med 28 procent i januari till 578 miljoner dollar, rapporterade SNMPE. Detta berodde på en volymminskning på 30,8 procent och trots en årlig prishöjning av guld på 4 procent.
-
Nyheter4 veckor ago
Oljepriset ser ut att vända uppåt i mars-april
-
Nyheter1 vecka ago
Oljepriset lägre än intervallet där USA ska köpa tillbaka olja – över hela terminskurvan
-
Nyheter7 dagar ago
Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år
-
Nyheter4 veckor ago
Ryssland har stoppat oljeleveranserna till Polen via Druzhba-ledningen
-
Nyheter1 vecka ago
Oman tar ett stort steg i att bli en stor producent av vätgas
-
Nyheter3 veckor ago
Den sämsta apelsinskörden på 90 år i Florida
-
Nyheter2 veckor ago
Företagare kan säkra kassan genom att köpa fysiskt guld
-
Nyheter4 veckor ago
USA inför en enorm tull på rysk aluminium