Nyheter
Att guldpriset är högre än platinapriset är både sällsynt och skrämmande
Det är mer än intressant att platinapriset släpar efter guldpriset. Guldet har stigit fint sedan den finansiella härdsmältan som uppstod efter Lehmans kollaps och har sedan dess ökat med cirka 130 procent. Fram till sommaren 2011 hade emellertid platina utvecklats ännu bättre.
Faktum är att en råvaruinvesterare hade kunnat göra en betydande vinst på att köpa platina och sälja guld efter Lehmankraschen, vilket är exakt vad Philip Klapwijk, styrelseordförande i GFMS, sade i samband med företaget presenterade sin rapport Gold Survey 2012 på Thomson Reuters huvudkontor i London i början av april 2012 .
Under de månaderna som följde augusti 2011 har platina stigit med 150 procent, och återhämtade sig därmed snabbare än guldpriset. Det skall emellertid has i åtanke att platinapriset, kvoterat i dollar, föll med två tredjedelar, under perioden mars till december 2008.
Sedan sommaren 2011 har platinapriset halkat ned under nivån till vilken guld handlas, något som annars endast sågs under tre dagar i december 2008 och då som en omedelbar effekt av efterdyningarna av Lehmans konkurs. Detta har inte skett sedan den globala lågkonjunkturen 1991 som var en effekt av den starka dollarinflationen från 1984, den globala aktiemarknadens kraftfulla uppgång sedan 1982 och de höga pristopparna på guld under perioden december 1974 och januari 1980.
Guldets dominans över platina är intressant anser Klapwijk, men skrämmande är kanske ett bättre utryck. Med tanke på att guldpriset har varit högre än platinapriset 150 av de senaste 180 handelsdagarna gör att det dessutom blivit till en vana.
Det finns en anledning till att platinapriset skall överstiga guldpriset. De två metallerna förekommer i ungefär lika stor omfattning i jordskorpan, men platinafyndigheterna tenderar att vara mer diffusa vilket i sin tur gör utvinningen av denna metall dyrare. Sett från efterfrågeperspektivet så är platina också mer ”användbart” än guld, då en tredjedel av den årliga produktionen går till industrin medan ytterligare en tredjedel köps av fordonsindustrin för att användas i katalysatorer.
Cirka 85 procent av den globala efterfrågan på guld utgörs av smycken eller tackor och bullionmynt som används som värdebevarare. Det är således här som skon klämmer, de flesta investerare tenderar att föredra guld framför platina när de skall bevara värdet av sitt kapital. Detta kan tillskrivas den vana och tradition som guld har haft under de senaste 5.000 åren och att guld är en universell valuta som accepteras i alla länder, av alla kulturer och ålderskategorier.
Guldet har en relativ brist på industriella användningsområden, och detta gör att metallen är en betydligt bättre finansiell försäkring än platina mot den ekonomiska oron som rått på marknaderna sedan mitten av 2007. Under denna tidsperiod har platinapriset stigit med 24 procent medan guldpriset stigit med 153 procent. Vi ser också hur den europeiska finansiella krisen har påverkat efterfrågan på bilar och övriga fordon. Detta har resulterat i en lägre efterfrågan på dieselmotorer och därmed också på platinabaserade katalysatorer.
Guld kan ha lidit samma minskade efterfrågan bland västerländska smyckeskonsumenter, men euroområdets investerare har trätt in för att plocka upp det underskott och istället köpt investeringsguld. I GFMS nya Gold Survey 2012 framgår också, bland mycket annat, att de asiatiska investerarna köper guld med båda händerna.
Nyheter
Tyska staten inleder mångmiljardsatsning på att säkra landets tillgång på olika råvaror
Nu är det klart, tyska staten inleder en satsning på att säkra landets tillgång på råvaror, där man vill säkra både delar och hela förädlingskedjan. Det fanns en diskussion i vilken form den nya fonden skulle få investera, men nu är man överens om att det både kan ske via lån och ägarkapital. Den nya fonden startas med 1 miljard euro och 30 ansökningar finns redan inlämnade. Investeringarna kan göras både i Tyskland och utomlands.
Målet är att minska beroendet av andra länder, liksom att stärka leveranskedjor och den tyska ekonomin. Frågan har inte minst kommit högt upp på agendan efter att de geopolitiska spänningarna blivit större. Tyskland får en väldigt stor andel av sina kritiska råvaror från Kina och man såg vilket maktmedel naturgas blev för Ryssland när de invaderade Ukraina.
Nyheter
Oljepriset reagerar inte längre vidare mycket av oroligheter i Mellanöstern
Vi har under en längre tid sett krig och oroligheter i Mellanöstern. Men till skillnad mot tidigare så reagerar inte längre oljepriset vidare mycket på händelserna. Går vi tillbaka längre i tiden så kunde ett enda pistolskott få oljepriset att reagera märkbart.
Den senaste händelsen är Israels attack på Hizbollah och med utgångspunkt i den händelsen så kommenterar Christian Kopfer oljemarknaden.
Nyheter
Ett samtal om hur man förverkligar sina investeringsidéer inom råvaror
Ara Mustafa, Nordnets investeringscoach och tidigare programledare för EFN Råvaror, för ett samtal med Gabriel Mellqvist om hur man går till väga för att förverkliga sina investeringsidéer när det kommer till råvaror.
-
Nyheter1 vecka sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Nyheter3 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter3 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter4 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft