Följ oss

Nyheter

Är guld räddningen för din privatekonomi?

Publicerat

den

Guldtackor och -mynt

Under året har vi sett hur den internationella efterfrågan på guld fortsätter att öka kraftigt. Det är främst centralbankerna i Latinamerika, Asien och Mellanöstern som står för de stora inköpen av fysiskt guld, medan västvärlden främst investerar i olika typer av guldrelaterade investeringar.

En global recession ser fortsatt mer sannolik ut, och kreditmarknaden väcker minnen om den mer än decennium långa kamp mot en inflation, det som ofta kallas för Japans förlorade årtionde. Under denna period har Japan kämpat med deflation, något som delvis orsakades av en bankkris som förvärrades av att beslutsfattarna väntade alltför länge med att agera i spåren av kriserna på aktie- och fastighetsmarknaderna.

Du är kanske inte tillräckligt gammal för att komma ihåg den stora depressionen som lamslog USA under 1929, men du har säkert hört talas om denna. Från november 1929, då marknaderna stod på topp, till botten 1932, föll priset på affärsrelaterade tillgångar med 90 procent. Under samma tid steg guldets köpkraft i förhållande till de affärsrelaterade tillgångarna med så pass mycket som sjutton gånger. Lösningen under denna tidsepok var att undvika default, att undvika att besparingarna gick förlorade som en följd av att de finansiella institutionerna inte klarade av att möta sina åtaganden.

Det råder just nu en ekonomisk tillbakagång inte bara i Europa utan större delen av världen – inklusive Sverige – och det finns de som anser att denna är på väg att övergå i en depression med en efterföljande deflation.

Det finns ännu flera skäl till att vara sömnlös. 1985 var den amerikanska statsskulden 20.000 USD per hushåll, i år ligger samma siffra på 83.000 USD. Under 2001 när Argentina packade ihop totalt låg skulden för det genomsnittliga hushållet i Argentina på 12.000 USD. Vi ser hur till och med länder har svårt med sina åtaganden, och det är inte enbart Grekland det gäller, listan kan göras lång och Spanien, Portugal, Irland och Italien, de så kallade PIIGS-länderna sägs bara utgöra en topp på isberget.

I takt med den ökade oron har många placerare sökt sig till den säkraste investeringen de kan tänka sig, guld. Vad vi ser är hur många placerare i brist på riktigt guld väljer att investera i nya finansiella instrument, så som ETF:er och warranter. Dessa har fördelen att de tillåter investerarna att ta del av utvecklingen på guldmarknaden. Problemet med dessa är emellertid att de endast ger skydd tiden som dessa instrument lever och som utgivaren av dessa instrument klarar av att möta sina åtaganden. De placerare som lever i föreställningen att de kan sova gott på nätterna för att de har placerat sina pengar i en sorts konstgjort guld kan sålunda ha gjort en stor missbedömning.

Den legendariske guldplaceraren Jim Sinclair påpekade redan för ett par år sedan att om mindre än 2.000 miljonärer krävde sin lagliga rätt att få fysisk leverans av sitt guld då deras terminskontrakt löper ut skulle guldpriserna nå nya toppnoteringar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära