Följ oss

Nyheter

Agnico Eagle Mines satsar på att öka aktieägarnas exponering mot guld

Publicerat

den

Agnico Eagle - Börsnoterat guldbolag med produktionDet kanadensiska gruvbolaget Agnico Eagle Mines fokuserar på prospektering och utvinning av guld i Kanada, Finland, Mexiko och USA.

Agnico Eagle Mines arbetar efter principen att bolaget skall vara ohedgat mot guldpriserna och säljer aldrig sin guldproduktion på termin. Bland övriga strategier finns att konsekvent öka bolagets – och därmed aktieägarnas exponering mot guld, vilket gör att en ständig prospektering sker.

Agnico Eagle har under de senaste 29 åren lämnat utdelning till sina aktieägare varför strategin verkar ha betalat sig.

Bland Agnico Eagles gruvor kan nämnas bolagets flaggskepp, LaRonde, i nordvästra Quebec som har producerat närmare 4 miljoner troy ounce guld sedan starten 1988. Inte långt från denna fyndighet finns den nya gruvan, Goldex, som är tänkt att bli en av världens kostnadseffektivaste underjordsgruvor i guldindustrin. Även Lapa, en liten underjordsgruva, finns belägen i samma område. Lapa innehåller guldhalter som är dubbelt så höga som genomsnittet i Agnico Eagles övriga gruvor.

Agnico Eagles guldverksamhet LaRonde

LaRonde-gruvan i Quebec

I Nunavut Territory i Kanada pågår arbetet med Meadowbank, ett dagbrott som är tänkt att skall bli en av Agnico Eagles största producerande enheter.

I norra Finland finns Kittala, där Agnico Eagle kombinerar dagbrott och underjordsverksamhet för att utvinna en av Europas största guldfyndigheter.

Slutligen finns Pinos Altos, i Chihuahua i norra Mexiko, där Agnico Eagle har reserver överstigande 3.5 miljoner troy ounce guld och mer än 100 miljoner troy ounce silver.

Agnico-Eagle är noterat på börsen i Toronto (TSX) och New York (Nasdaq).

Under november 2011 presenterade Ingmar Haga, Vice President Europe, bolaget vid Raw Materials Groups årliga konferens i Stockholm. Presentationen filmades och kan ses här på Råvarumarknaden.se.

Nyheter

Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

Publicerat

den

Svemin-seminarie i Almedalen

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Publicerat

den

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.

”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”

Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära