Connect with us

Nyheter

Agnico Eagle Mines satsar på att öka aktieägarnas exponering mot guld

Published

on

Agnico Eagle - Börsnoterat guldbolag med produktionDet kanadensiska gruvbolaget Agnico Eagle Mines fokuserar på prospektering och utvinning av guld i Kanada, Finland, Mexiko och USA.

Agnico Eagle Mines arbetar efter principen att bolaget skall vara ohedgat mot guldpriserna och säljer aldrig sin guldproduktion på termin. Bland övriga strategier finns att konsekvent öka bolagets – och därmed aktieägarnas exponering mot guld, vilket gör att en ständig prospektering sker.

Agnico Eagle har under de senaste 29 åren lämnat utdelning till sina aktieägare varför strategin verkar ha betalat sig.

Bland Agnico Eagles gruvor kan nämnas bolagets flaggskepp, LaRonde, i nordvästra Quebec som har producerat närmare 4 miljoner troy ounce guld sedan starten 1988. Inte långt från denna fyndighet finns den nya gruvan, Goldex, som är tänkt att bli en av världens kostnadseffektivaste underjordsgruvor i guldindustrin. Även Lapa, en liten underjordsgruva, finns belägen i samma område. Lapa innehåller guldhalter som är dubbelt så höga som genomsnittet i Agnico Eagles övriga gruvor.

Agnico Eagles guldverksamhet LaRonde

LaRonde-gruvan i Quebec

I Nunavut Territory i Kanada pågår arbetet med Meadowbank, ett dagbrott som är tänkt att skall bli en av Agnico Eagles största producerande enheter.

I norra Finland finns Kittala, där Agnico Eagle kombinerar dagbrott och underjordsverksamhet för att utvinna en av Europas största guldfyndigheter.

Slutligen finns Pinos Altos, i Chihuahua i norra Mexiko, där Agnico Eagle har reserver överstigande 3.5 miljoner troy ounce guld och mer än 100 miljoner troy ounce silver.

Agnico-Eagle är noterat på börsen i Toronto (TSX) och New York (Nasdaq).

Under november 2011 presenterade Ingmar Haga, Vice President Europe, bolaget vid Raw Materials Groups årliga konferens i Stockholm. Presentationen filmades och kan ses här på Råvarumarknaden.se.

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära