Nyheter
Vilken effekt har utbyggnaden av pipelines på oljepriset?
Priset på amerikansk råolja, så kallade West Texas Intermediate (WTI) oil, har under de senaste veckornas handel handlats över sitt fyra-månaders-högsta på råvarubörserna i New York.
Medan priset på Brent har stigit så ser vi att spreaden Brent-WTI har minskat längre fram i terminskurvan. Under de senaste åren har priserna på WTI och Brent gått isär, med en genomsnittlig rabatt på WTI på 17,47 USD per fat under 2012. I och med att oljelagren i Cushing har minskat som en följd av utbyggnaden av Seaway-ledningen förväntas rabatten på WTI i förhållande till Brent att komma att minska under de kommande månaderna.
Några av de senaste prisökningarna har tillskrivits Seaway-ledningen som går från Cushing i Oklahama till Freeport i Texas, som beräknas öka kapaciteten från 150.000 fat till 400.000 per dygn (BPD). Den över 800 kilometer långa rörledningen vändes i maj 2012 för att möjliggöra transporter av råolja från flaskhalsen Cushing till de stora raffinaderierna längs med Gulfkusten nära Houston, Texas.
I januari såg vi hur lagren i Cushing steg till rekordhöga 50.100.000 fat, vilket indikerar allvaret i situationen och att visar på att lagren är överfyllda. En fortsatt utbyggnad av Seaway-ledningen kommer att öka kapaciteten till 850.000 fat olja per dygn under det första kvartalet 2014. Utbyggnaden av Seaway-ledningen söderut kommer bidra med ytterligare kapacitet till Gulfkusten där råoljan kan förfinas och transporteras till andra delar av USA.
Medan priset på Brent ser ut att befinna sig i ett tillstånd av backwardation så förefaller priset på WTI att uppvisa en contango för de kommande fyra fem månaderna. Denna utveckling i WTI-kontraktet följs av en återgång till normal backwardation efter juli. Detta tyder på att under de närmaste månaderna kommer gapet mellan WTI och Brent minska något vilket är till fördel för den som sitter på stora tillgångar av amerikansk råolja.
[hr]
Om Svenska Oljeinvesteringar
Vår affärsidé
- Svenska Oljeinvesteringar skall erbjuda investerare attraktiva långsiktiga direktinvesteringsobjekt i form av delägarskap i oljekällor i Texas, Oklahoma och Kansas.
- Mervärde till våra investerare skapas genom en noggrann urval, analys och investeringsprocess i syfte att skapa högsta möjliga avkastning.
- Vårt mål är att ge > 10 % avkastning till våra investerare.
- Svenska Oljeinvesteringar söker reda på bra investeringsobjekt, analyserar dem och presenterar dem för investerare. Vi ”följer med” investeringen och hjälper till att distribuera vinsterna från oljeutvinningen till investerarna.
[quote float=”right”]Buy into oil – they don´t make it anymore[/quote] Vi kan olja
Vi som arbetar i Svenska Oljeinvesteringar har mångårig erfarenhet av oljeinvesteringar i USA. Vi har alla personliga investeringar i många oljekällor.
Den nya moderna utvinningstekniken
Under de senaste åren har borr- och utvinningstekniken, att hitta och pumpa upp olja utvecklats på ett mycket framgångsrikt och snabbt sätt. Många har haft uppfattningen att all olja redan var uppumpad ur de stora oljefält i USA som producerat de senaste 100 åren. Men med hjälp av den moderna tekniken har det visat sig att det finns lika mycket kvar att utvinna!
Läs mer på www.svenskaoljeinvesteringar.se
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030