Följ oss

Nyheter

Vi får räkna med fortsatt höga elpriser i vår

Publicerat

den

Vattenkraft

Vinterns elpriser har varit nästan 50 procent högre än förra året med ett snitt på 53 öre per kWh. Främsta orsaken till det höga prisläget är de låga nivåerna i våra nordiska vattenmagasin. Nu när vi går mot våren kommer priset att sjunka något eftersom det blir varmare och efterfrågan på el sjunker. Men eftersom tillgången på vattenkraft fortfarande är begränsad får vi fortfarande räkna med högre elpris än normalt. Enligt Bixias prognos hamnar snittpriset på 44 öre per KWh under vårmånaderna.  

– Det är många faktorer som påverkar elprisets utveckling. Prisprognosen är just en prognos som kan komma att förändras. Dels kan priserna bli högre om kylan slår till och den låga hydrologin består eller om kärnkraften inte går för fullt. Samtidigt kan lågtryck med mycket vind och nederbörd göra att elpriset blir lägre, säger Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog på Bixia. 

Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia
Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia

Den extremt varma och torra sommaren har påverkat elpriset under den gångna vintern. Under stora delar av januari och februari har vi i Norden importerat el från andra länder för att täcka vårt behov. De kommande tre månaderna räknar Bixia med att vi återigen kommer vara nettoexportörer av el, undantaget mycket kyliga dagar eller dagar då Tyskland har en överproduktion av vindkraft.  

– Vi i Norden är oftast nettoexportörer av el, men så har det inte sett ut de senaste månaderna, vilket hänger ihop med att vi inte har lika mycket vattenkraft som vi brukar, till följd av den torra sommaren. När vi haft högtrycksbetonat väder, lite vind och kyligt väder i Norden har importen varit som högst, säger Matina Rosenberg.  

Ett normalt år står vattenkraften i Norden för drygt 55 procent av den totala elproduktionen. Hittills i år har den legat på 51 procent. Fortfarande är tillrinningen i vattenmagasinen låg, vilket är normalt så här års. Den kommer dock att öka under våren för att kulminera i juni. 

Ingen vårflod i sikte

– Risken för en kraftig vårflod om det snabbt blir milt är mindre i år. Det beror på att snömagasinen har ett större underskott än ett normalår, säger Matina Rosenberg. 

Ännu mer vindkraft

Vindkraftsproduktionen har ökat kraftigt i Norden de senaste 6 åren. Under 2013 stod vindkraften för 6 procent av den totala elproduktionen och 2018 hade den ökat till 10 procent. 

– Hittills i år har vindkraften stått för 11 procent och vi räknar med att den kommer att stiga ytterligare under året eftersom det byggs mer vindkraft än tidigare. Under förra året tillkom 222 nya vindkraftverk i Sverige och enligt Svensk Vindenergi är prognosen för 2019 ytterligare 589 verk, säger Matina Rosenberg. 

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära