Nyheter
Vattenfall och Industrikraft ska investera tillsammans i all form av fossilfri kraftproduktion
Vattenfall och industrisamarbetet Industrikraft har tecknat avtal för att identifiera och utvärdera förutsättningar för saminvesteringar i ny fossilfri kraftproduktion i Sverige. Nu inleds arbetet med konkreta insatser för att möta efterfrågan med ett utbud som banar väg för Sveriges konkurrenskraft som industrination. Avtalet mellan Vattenfall och Industrikraft löper tills vidare och omfattar alla fossilfria kraftkällor, dvs inklusive kärnkraft.
Sverige bedöms behöva en fördubblad fossilfri elproduktion de kommande decennierna för att möta industrins och samhällets ökade efterfrågan på el för att klara omställningen. Efterfrågan drivs främst av indirekt elektrifiering av industrin, industriell direktelektrifiering och transporter.
Vattenfall och det nyetablerade industrisamarbetet Industrikraft, som för närvarande består av Alfa Laval, Boliden, SKF, Stora Enso och Volvokoncernen, ska tillsammans utreda förutsättningarna för gemensamma investeringar i ny elproduktion. Samarbetet inkluderar frågeställningar som ramverk för saminvestering, identifiering av projekt och bedömning av genomförbarhet med avseende på tillstånd, nätanslutning samt lönsamhet.
Nya investeringar i elproduktion är nyckeln till att möjliggöra elektrifieringen av industrin i Sverige och säkra en balans mellan ny industriell efterfrågan och ny tillgång på el. Samarbetet omfattar alla fossilfria kraftkällor.
– Tillräckligt mycket ny elproduktion för att säkra svenska företags konkurrenskraft är något som länge varit högt på agendan i vår dialog med industrin. Vi ser fram emot att samarbeta med Industrikraft för att möjliggöra investeringar i ny fossilfri elproduktion, något som behövs både på kort och lång sikt. Vattenfall tillför expertis om energimarknaden, elsystemet och de olika kraftslagen. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för ett hälsosamt och långsiktigt investeringsklimat. säger Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall.
– Industrikraft har bildats för att stödja arbetet med att forma det framtida energisystemet i Sverige och en plattform med Vattenfall blir viktigt för att ta det arbetet framåt. I takt med att flera av de svenska industribolagen ansluter till Industrikraft blir samarbetsavtalet av strategisk vikt för båda parter, kommenterar Tom Erixon ordförande Industrikraft.
Riskdelning kan ge kärnkraft och mer vindkraft
Det finns ett stort behov av mer baskraft i Sverige som exempelvis kärnkraft kan ge, men det är riskfyllt att ta stora investeringsbeslut där avkastningen ska komma många årtionden i framtiden. Det är även riskfyllt med exempelvis vindkraft där enorma investeringar i Sverige har blivit värdelösa. Olika former av riskdelning och samarbete kan avhjälpa många av utmaningarna.
Industrin behöver stora volymer och en stabil tillgång på elektricitet, så de har ett incitament att gå kraftproducenter till mötes, för det andra alternativet är att de ska bygga allt i egen regi.
Det går att dra i olika parametrar. Industrin kan åta sig att köpa vissa volymer elektricitet till vissa priser, industrin kan delvis betala på förhand, de kan vara med att investera osv. Industrin kan även erbjudas priser som delvis är lägre, men att industrin då åtar sig att dra ner på sin efterfrågan när behovet från övriga marknaden är stort. Det ska bli intressant att se vilka lösningar samarbetet mellan Vattenfall och industrin leder fram till.
Nyheter
Nya rekord i global användning av kol
Den globala användning av kol sätter ett nytt rekord och förväntas nå ännu högre höjder under de kommande åren enligt en färsk rapport från IEA. Utmärkande är att IEA återkommande måste revidera upp sina prognoser. Under 2024 förväntas den globala konsumtionen nu bli 8,77 miljarder ton och för att krypa vidare uppåt och nå en platå vid 2027.
Elproduktionen i Kina är särskilt viktig för de globala kolmarknaderna, eftersom ett av tre ton kol som förbrukas i världen eldas i ett kraftverk i landet.
Kinas utbyggnad av kärnkraft, solceller och vindkraft kan begränsa användningen av kol under de kommande åren, men IEA lyfter fram att det finns ett flertal osäkerheter i analysen.
Samtidigt ökar efterfrågan på kol fortfarande i flera väldigt stora tillväxtekonomier där efterfrågan på el ökar kraftigt i takt med den ekonomiska tillväxten och befolkningstillväxten, till exempel i Indien, Indonesien och Vietnam. I tillväxtekonomierna drivs tillväxten främst av efterfrågan på kol från kraftsektorn, även om den industriella användningen också ökar.
Nyheter
Kärnkraft och litet inslag av solenergi ger den billigaste elektriciteten i Japan
Japan är ett land med väldig begränsad tillgång på egna naturresurser, varför även frågan om energi är väldigt central för landet. Nu har man gjort en stor genomgång för att komma fram till vilka energiformer som ger den lägsta totalkostnaden för energi vid 2040 under olika scenarier.
Slutsatsen är att kärnkraft har den lägsta totalkostnaden. Solenergi kan både ha den högsta och lägsta kostnaden. Om en liten mängd solceller installeras så har solenergi den lägsta kostnaden, men om en större mängd installeras så blir det den avsevärt dyraste formen av energi. Kärnkraft plus ett litet inslag av solceller är således optimalt för Japan.
Det är Stephen Stapczynski på Bloomberg som uppmärksammar rapporten och kan man japanska så finns den att läsa här.
Nyheter
Kinas produktion av kol slår nytt rekord
Javier Blas uppmärksammar att Kina under november slog ett nytt rekord i produktion av kol och passerade där med det tidigare rekordet från i början av 2023. Kolkraft är ryggraden i Kinas produktion av elektricitet.
Vi skrev nyligen om att Kina satsar stort på att bygga ut billig kolproduktion i Xinjiang, vilken växer fram som landets fjärde stora hubb för kolproduktion.
Kina satsar även stort på att bygga kärnkraftverk, men eftersom landet hela tiden behöver mer elektricitet så kommer inte kärnkraften att ersätta kolkraften på ett bra tag, landet behöver båda. Där emot kan utbyggnaden av kolkraft hållas på en lägre nivå för varje kärnkraftverk som tillkommer. Kina godkänner tio kärnkraftsreaktorer per år vilket på ett årtionde ger ett hundratal nya kärnkraftsreaktorer om samma tempo fortsätter att hållas. Utbyggnaden kommer rimligtvis även att öka när de nya reaktormodeller som Kina själva har utvecklat har byggts i ett antal.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
-
Nyheter4 veckor sedan
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
-
Nyheter2 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter2 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter4 veckor sedan
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden