Följ oss

Nyheter

Vattenfall och Industrikraft ska investera tillsammans i all form av fossilfri kraftproduktion

Publicerat

den

Vattenfall och industrisamarbetet Industrikraft har tecknat avtal för att identifiera och utvärdera förutsättningar för saminvesteringar i ny fossilfri kraftproduktion i Sverige. Nu inleds arbetet med konkreta insatser för att möta efterfrågan med ett utbud som banar väg för Sveriges konkurrenskraft som industrination. Avtalet mellan Vattenfall och Industrikraft löper tills vidare och omfattar alla fossilfria kraftkällor, dvs inklusive kärnkraft.

Sverige bedöms behöva en fördubblad fossilfri elproduktion de kommande decennierna för att möta industrins och samhällets ökade efterfrågan på el för att klara omställningen. Efterfrågan drivs främst av indirekt elektrifiering av industrin, industriell direktelektrifiering och transporter.

Vattenfall och det nyetablerade industrisamarbetet Industrikraft, som för närvarande består av Alfa Laval, Boliden, SKF, Stora Enso och Volvokoncernen, ska tillsammans utreda förutsättningarna för gemensamma investeringar i ny elproduktion. Samarbetet inkluderar frågeställningar som ramverk för saminvestering, identifiering av projekt och bedömning av genomförbarhet med avseende på tillstånd, nätanslutning samt lönsamhet.

Nya investeringar i elproduktion är nyckeln till att möjliggöra elektrifieringen av industrin i Sverige och säkra en balans mellan ny industriell efterfrågan och ny tillgång på el. Samarbetet omfattar alla fossilfria kraftkällor.

– Tillräckligt mycket ny elproduktion för att säkra svenska företags konkurrenskraft är något som länge varit högt på agendan i vår dialog med industrin. Vi ser fram emot att samarbeta med Industrikraft för att möjliggöra investeringar i ny fossilfri elproduktion, något som behövs både på kort och lång sikt. Vattenfall tillför expertis om energimarknaden, elsystemet och de olika kraftslagen. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för ett hälsosamt och långsiktigt investeringsklimat. säger Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall.

– Industrikraft har bildats för att stödja arbetet med att forma det framtida energisystemet i Sverige och en plattform med Vattenfall blir viktigt för att ta det arbetet framåt. I takt med att flera av de svenska industribolagen ansluter till Industrikraft blir samarbetsavtalet av strategisk vikt för båda parter, kommenterar Tom Erixon ordförande Industrikraft.

Riskdelning kan ge kärnkraft och mer vindkraft

Det finns ett stort behov av mer baskraft i Sverige som exempelvis kärnkraft kan ge, men det är riskfyllt att ta stora investeringsbeslut där avkastningen ska komma många årtionden i framtiden. Det är även riskfyllt med exempelvis vindkraft där enorma investeringar i Sverige har blivit värdelösa. Olika former av riskdelning och samarbete kan avhjälpa många av utmaningarna.

Industrin behöver stora volymer och en stabil tillgång på elektricitet, så de har ett incitament att gå kraftproducenter till mötes, för det andra alternativet är att de ska bygga allt i egen regi.

Det går att dra i olika parametrar. Industrin kan åta sig att köpa vissa volymer elektricitet till vissa priser, industrin kan delvis betala på förhand, de kan vara med att investera osv. Industrin kan även erbjudas priser som delvis är lägre, men att industrin då åtar sig att dra ner på sin efterfrågan när behovet från övriga marknaden är stort. Det ska bli intressant att se vilka lösningar samarbetet mellan Vattenfall och industrin leder fram till.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära