Följ oss

Nyheter

Vattenfall förbereder ny kärnkraft vid Ringhals

Publicerat

den

Ringhals kärnkraftverk

Vattenfall tar nu nästa steg i förberedelser för ny kärnkraft i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Ny kärnkraft vid Ringhals förutsätter tillgång till mer mark på Väröhalvön och Vattenfall inleder därför arbetet med fastighetsköp i området.

─ Vi tar just nu konkreta steg i arbetet med att planera byggande av ny kärnkraft vid Ringhals. Vi inleder bland annat en process för att köpa fastigheter på Väröhalvön för att möjliggöra förberedande arbeten och byggnation av ny kärnkraft. Ett slutgiltigt investeringsbeslut fattas dock först när vi har fått alla nödvändiga tillstånd, säger Desirée Comstedt, projektansvarig för kärnkraft inom Vattenfall.

Redan i våras startade inom ramen för den pågående förstudien om små modulära reaktorer vid Ringhals arbetet för en miljökonsekvensbeskrivning, vilket bland annat innebär fältstudier och markundersökningar i området runt Ringhals. Under sommaren inledde Vattenfall också en upphandlingsprocess för att välja leverantör och reaktortyp.

─ Förstudien beräknas vara klar i slutet av 2023 och är en del i Vattenfalls beslutsunderlag för tillståndsansökan hos Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen för att bygga nya kärnkraftreaktorer. Målsättningen är att ha en första reaktor i drift under tidigt 2030-tal, säger Desirée Comstedt.

Som en del i planeringen av ny kärnkraft genomför delar av Vattenfalls ledning under hösten resor till länder som är i färd med att bygga ny kärnkraft för att ta del av deras erfarenheter.

─ Vi vill få del av internationella erfarenheter om vilka förutsättningar som krävs för ett lyckat kärnkraftsprogram, oavsett om det gäller SMR eller storskaliga reaktorer. Vi vill bygga ny kärnkraft i Sverige om förutsättningarna finns och genom att träffa många olika aktörer som är involverade i kärnkraftsprogram, till exempel energiföretag, myndigheter och teknikleverantörer, vill vi förstå hur det är möjligt att hantera risker, säger Desirée Comstedt.

Vattenfall äger redan mark på Väröhalvön, de nu berörda fastighetsägarna och hyresgästerna har kontaktats.

Nyheter

Förtroendet är inte på topp för Boliden, men EFN ser ett köpläge

Publicerat

den

Boliden har radat upp motgångar och marknaden har tappat mycket av sitt förtroende för bolaget. Den pressade värderingen och utsikterna för konjunkturen gör dock att EFN:s analytiker Ellinor Beckett ger en köprekommendation till aktien på 12 månaders sikt.

”Inom Boliden finns hela värdekedjan, från att hitta metallerna i jorden till att återvinna dem. Däremellan bryts de och produceras. Mest koppar, guld och zink, men även silver, nickel och bly. Ungefär tre fjärdedelar av vinsten kommer från smältverken, resten från gruvorna. Rönnskärsverken utanför Skellefteå är Sveriges enda smältverk för utvinning av basmetaller och är världsledande på återvinning av elektronik.”

Vill man ha exponering mot koppar så finns det andra aktier som ger en renare exponering. Men Boliden har sina gruvor i Norden och Irland vilket minskar den politiska risken.

Boliden-aktien stängde på 344,50 kronor igår.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stora rörelser på råvarumarknaden när Kina stimulerar ekonomin

Publicerat

den

SSE Consume Commodity Index

Det har hänt mycket på råvarumarknaden den senaste veckan efter att Kina kraftigt ökat stimulanserna för att sätta fart på ekonomin. Det har fått effekt på både aktier och råvarupriser. Det kan även göra guld intressant på sikt då Kina nu väljer att öka mängden pengar. Eric Strand säger att nu har Kina valt väg, man stimulerar ekonomin, nu kan man inte gå tillbaka och sanera.

Samtidigt gör stimulanser med mer grön omställning och elektrifiering även metaller som silver och koppar intressanta.

Fortsätt läsa

Nyheter

Viscaria som ska öppna koppargruvan får köprekommendation av Aktiespararna

Publicerat

den

Kopparmineralisering

Aktiespararna har gjort en analys av Viscaria som mynnar ut i en köprekommendation för aktien med en riktkurs på 26 kronor.

Analytikern skriver att gruvbolaget nu är redo att sätta spaden i jorden för återöppna koppargruvan i Kiruna. och att risken i projektet har fallit rejält samt att frågan nu är hur lönsamt det kan bli.

”För den som har tålamod ser aktien riktigt attraktiv ut och ger en bättre hävstång mot kopparpriset än Lundin och Boliden. På kortare sikt, upp till ett år, finns möjliga trigger i en lönsamhetsstudie som ska släppas innan året är slut. Säkerställd finansiering under 2025 minskar sedan risken ytterligare i projektet. Vi sätter en riktkurs på 26 kronor på ett års sikt.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära