Följ oss

Nyheter

Vårflodsrapporten: Regn ger ökande flöden

Publicerat

den

Vattenkraft ger energi

Maj har gett oss varierade väder med en hel del nederbörd. Under helgen har flödet i både Klarälven och Dalälven ökat. Fortum följer löpande både hur väderprognosen uppdateras och hur mycket regn som faktiskt kommer och uppdaterar därefter tappningsplanerna för Dalälven och Klarälven dagligen. Nivåerna det handlar om är fortfarande lägre än en normal vårflod, men i exempelvis Västerdalälven kan flödet öka med närmare femtio procent under veckan. För Klarälven visar väderprognosen nu på fyra dagar till med regn och innan tillflödet vänder nedåt igen kan tappningen behöva ökas ytterligare. Hur mycket beror helt på hur mycket regn det kommer.

-I Västerdalälven är flödet nu drygt 200 m3/s vid Mockfjärd och förväntas öka till ca 250 m3/s inom något dygn och i slutet på veckan kan flödet närma sig 300 m3/s. När flödet var som högst för en månad sedan var tappningen 375 m3/s vid Mockfjärd och till den nivån förväntas flödet inte nå denna gång. Däremot förändras prognosen nu nästan dagligen, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum.

Nedströms sammanflödet med Österdalälven har flödet under den gångna veckan legat något under 400 m3/s och kommer nu stiga. Under denna vecka räknar vi med ett flöde på 450 – 500 m3/s från Borlänge ned mot Avesta, vilket är på samma nivå som flödet var i slutet på april. 500 m3/s är långt från förra årets vårflöde som var dubbelt så högt. I Österdalälven uppströms Siljan kommer det vara lite lägre flöde under kommande vecka.

Vattenkraft ger energi

I Klarälven har flödet varit stigande från slutet av förra veckan och under måndagen ökades tappningen i Höljes i två steg från 230 m3/s till 270 m3/s. Detta innebär fortsatt stigande nivåer i Klarälven och flödet kommer bli lite högre än när det var som högst tidigare under snösmältningen i april. En normal vårflod innebär en tappning från Höljes på 350 m3/s till 400 m3/s och för att komma upp till den tappningen krävs betydligt mer regn än vad som finns i dagens väderprognos för den kommande veckan. Det finns även en liten marginal kvar i Höljessjön som kan användas för att magasinera en kortvarig flödestopp.

Med förra veckans regn är nivåerna i de flesta reglerade sjöar nu inom det normala. Siljan är en och en halv decimeter från översta regleringsgränsen och nivån är stabil. Nivån i Siljan förväntas inte överstiga högsta regleringsgränsen under årets vårflod (då tappningen styrs enligt vattendomen). Nivån i Runn har stigit de senaste veckorna och är nu bara något under normal sommarnivå och kommer var normal inom kort. Andra större regerade sjöar som Venjan och Amungen har fortfarande stigande nivåer och tappningen ut ur sjöarna anpassas för nivån ska fortsätta stiga.

-Tillrinningen till Höljes i Klarälven ökade också i förra veckan och magasinet börjar nu närma sig fullt. Under de närmste veckorna kommer nivån upp till normal sommarnivå. Tappningen från Höljes har fram till nu varit onormalt låg och allt vatten som tappats från Höljes har gått genom turbinerna. Utskovsluckorna har hittills varit stängda under hela vårfloden, kommer de förbli så under hela vårfloden är det något som är ganska ovanligt. Men risken för hög tappning under resterande delen av maj och inledningen av juni är mycket låg och det gäller i hela Klarälven, avslutar Claes Kjörk.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Publicerat

den

Teknisk analys på guldpriset

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.

Teknisk analys på guldpriset av Ingemar Carlsson
Fortsätt läsa

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Populära