Följ oss

Nyheter

Vårflodsrapporten: Regn ger ökande flöden

Publicerat

den

Vattenkraft ger energi

Maj har gett oss varierade väder med en hel del nederbörd. Under helgen har flödet i både Klarälven och Dalälven ökat. Fortum följer löpande både hur väderprognosen uppdateras och hur mycket regn som faktiskt kommer och uppdaterar därefter tappningsplanerna för Dalälven och Klarälven dagligen. Nivåerna det handlar om är fortfarande lägre än en normal vårflod, men i exempelvis Västerdalälven kan flödet öka med närmare femtio procent under veckan. För Klarälven visar väderprognosen nu på fyra dagar till med regn och innan tillflödet vänder nedåt igen kan tappningen behöva ökas ytterligare. Hur mycket beror helt på hur mycket regn det kommer.

-I Västerdalälven är flödet nu drygt 200 m3/s vid Mockfjärd och förväntas öka till ca 250 m3/s inom något dygn och i slutet på veckan kan flödet närma sig 300 m3/s. När flödet var som högst för en månad sedan var tappningen 375 m3/s vid Mockfjärd och till den nivån förväntas flödet inte nå denna gång. Däremot förändras prognosen nu nästan dagligen, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum.

Nedströms sammanflödet med Österdalälven har flödet under den gångna veckan legat något under 400 m3/s och kommer nu stiga. Under denna vecka räknar vi med ett flöde på 450 – 500 m3/s från Borlänge ned mot Avesta, vilket är på samma nivå som flödet var i slutet på april. 500 m3/s är långt från förra årets vårflöde som var dubbelt så högt. I Österdalälven uppströms Siljan kommer det vara lite lägre flöde under kommande vecka.

Vattenkraft ger energi

I Klarälven har flödet varit stigande från slutet av förra veckan och under måndagen ökades tappningen i Höljes i två steg från 230 m3/s till 270 m3/s. Detta innebär fortsatt stigande nivåer i Klarälven och flödet kommer bli lite högre än när det var som högst tidigare under snösmältningen i april. En normal vårflod innebär en tappning från Höljes på 350 m3/s till 400 m3/s och för att komma upp till den tappningen krävs betydligt mer regn än vad som finns i dagens väderprognos för den kommande veckan. Det finns även en liten marginal kvar i Höljessjön som kan användas för att magasinera en kortvarig flödestopp.

Med förra veckans regn är nivåerna i de flesta reglerade sjöar nu inom det normala. Siljan är en och en halv decimeter från översta regleringsgränsen och nivån är stabil. Nivån i Siljan förväntas inte överstiga högsta regleringsgränsen under årets vårflod (då tappningen styrs enligt vattendomen). Nivån i Runn har stigit de senaste veckorna och är nu bara något under normal sommarnivå och kommer var normal inom kort. Andra större regerade sjöar som Venjan och Amungen har fortfarande stigande nivåer och tappningen ut ur sjöarna anpassas för nivån ska fortsätta stiga.

-Tillrinningen till Höljes i Klarälven ökade också i förra veckan och magasinet börjar nu närma sig fullt. Under de närmste veckorna kommer nivån upp till normal sommarnivå. Tappningen från Höljes har fram till nu varit onormalt låg och allt vatten som tappats från Höljes har gått genom turbinerna. Utskovsluckorna har hittills varit stängda under hela vårfloden, kommer de förbli så under hela vårfloden är det något som är ganska ovanligt. Men risken för hög tappning under resterande delen av maj och inledningen av juni är mycket låg och det gäller i hela Klarälven, avslutar Claes Kjörk.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Bidragen till sol- och vindenergi skenar i höjden, Tyska staten drar i nödbromsen

Publicerat

den

Bidragspengar regnar över vindkraft och solceller

Tyska staten garanterar ett minimipris för elektricitet producerad av vind- och solkraftverk. Bidragen har skenat i höjden och förväntas i år uppgå till 20 miljarder euro, det är dubbelt så mycket som prognosen som gjordes så sent som i oktober förra året. Nu drar staten i nödbromsen.

Från och med januari kommer medelstora och stora producenter av elektricitet från förnybara källor inte längre att få bidrag när elpriset är negativt.

Det är uppenbart en väldigt nischad nödbroms som staten drar i, så bidragen kommer att fortsätta att flöda på enorma nivåer. Men en av de mest extremt destruktiva formerna av bidrag rundas nu i alla fall av.

En konsekvens av detta borde kunna vara att elproducenter blir piggare på att installera stora mängder batterier. Det är i alla fall en kalkyl som nu blir relativt sett bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad den brasilianska realens svaghet betyder för råvarumarknaden

Publicerat

den

Brasiliens välkända stad

Den brasilianska realen (BRL) har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Detta följer på oro över regeringens utgiftsplaner. Den brasilianska realens svaghet kan tynga jordbruksråvaror.

Brasilien föder en allt större del av världen

Latinamerikas största ekonomi är en av världens största exportörer av socker, majs, sojabönor, apelsinjuice, nötkött och kaffe. Landet är även en stor producent av jordnötter, och har också utvecklat en stam av tropiskt vete.

Brasiliens leveranser av dessa livsmedel färdas över hela världen, med särskilt starka flöden till Östasien. Brasiliens jordbrukstransporter betyder att den brasilianska realen är en viktig faktor som har en stor påverkan på råvaruterminspriserna. Detta är särskilt fallet för socker i år, där Brasilien kommer att leverera 75 procent av världens råsocker 2024.

Realen har fallit med tolv procent

Den brasilianska realen har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Vid början av året var växelkursen på den amerikanska dollarn på 4,85 och den har sedan deprecierats med 12 procent för att nå 5,43 i skrivande stund.

Denna prissvaghet ser ut som en förändring i karaktär för realens beteende. Efter ett decennium av svaghet på 2010-talet, som kulminerade i en devalvering från 1,5 BRL mot USD till 6, har realen ägnat 2020-talet åt att handlas i sidled nära 5 till USD, en period av relativt lugn och stabilitet. Men detta ser ut som att förändras, och det är möjligt att BRL återvänder till 6 mot USD under de kommande månaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inom Brasilien finns det en ökande oro över regeringens avsikt att spendera tungt. Ekonomer påpekar att de statliga utgifterna ligger kvar på pandeminivåer. De senaste ändringarna av det federala skattelättnadssystemet, som drabbar jordbrukssektorn hårt, har ökat oron, liksom Roberto Campos Netos kommande avgång från centralbanken i december. Han kommer sannolikt att ersättas av någon som är mer mottaglig för regeringens skatte- och utgiftspolitik, snarare än att försöka minska skulden. Detta kan avskräcka investeringar i Brasilien.

En svagare real skulle göra brasilianska jordbruksråvaror billigare i USD när de säljs till resten av världen. Detta innebär att brasilianska producenter kan säkra sina produkter till lägre nivåer i USD; deras produktionskostnad i dollar kommer också att vara lägre. Detta har potential att tynga råvaror där Brasilien är en stor leverantör, som till exempel socker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guld når sin högsta prisnivå någonsin

Publicerat

den

Priset på guld nådde idag sin högsta nominella nivå någonsin i USD och passerade där med det tidigare rekordet som sattes i slutet av maj. Spotpriset på guld är nu 2468,68 USD och väljer man att titta på frontmånadsterminen så ligger priset på 2473,60 USD.

Prisuppgången kommer efter inflationen i USA saktar ner vilket leder till förväntningar om att centralbanken ska sänka räntan, vilket brukar gynna guld.

Sedan kan man även läsa in alla möjliga vinklar kring Donald Trump. Man kan tänka sig att ekonomin sätter fart vilket skulle gynna alla tillgångar. Man kan även tänka sig att han genomför vad han sagt vilket skulle öka på inflationen. Sedan finns även vinkeln att Trump vill sänka värdet på dollarn, vilket då skulle öka guldpriset i dollar, vilket dock för en svensk investerare är något av ett nollsummespel.

Något som är värt att följa upp är statistiken för hur ETF-investerare agerar. Det här året har hittills varit konstigt då ETF-investerare sålt guld samtidigt som guldpriset gått upp, något som inte brukar hända. Skulle ETF-investerarna vara tillbaka så skulle det vara en stor vändning.

Graf över guldpriset
Graf över spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära