Följ oss

Nyheter

Vårfloden har kommit igång men pressar inte elpriset än

Publicerat

den

Vattenkraft
Vattenkraft

Foto: Bixia

Den några veckor försenade vårfloden har nu kommit igång på flera platser. Senaste veckornas vårvärme har skyndat på något. Fyllnadsgraden i Nordens stora vattenmagasin ligger fortsatt under det normala där vissa områden är nere på mycket låga nivåer. Det gör att elpriset håller sig på fortsatt höga nivåer, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.

På flera platser har nu vårfloden kommit igång. Mängden snö som bidrar till vårfloden varierar i tjocklek. På flera platser är det ett stort överskott i snö vilket kan bidra till en intensiv vårflod. I enstaka områden finns risk för extremt höga flöden, men på de flesta plaster sker vårfloden på ett kontrollerat sätt. För att få en större press på elpriset måste snön börja smälta i närheten till de större vattenmagasinen. Detta får vi vänta på i ytterligare några veckor.

– De kommande veckornas väder är avgörande. Blir det milt väder och nederbörd kommer vårfloden igång snabbare och om tillrinningen blir kraftfull kan det ge en prispress. Blir det en mer kontrollerad tillrinning kan vi inte räkna med någon större prispress eftersom underskottet i vattenmagasinen är stort på sina håll, säger Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog på Bixia.

– Tillrinningen, kopplat till var de större vattenmagasinen finns, brukar kulminera kring midsommar. Eftersom överskottet av snö är stort i år kan vårfloden komma att bli kraftig men väderutveckling framöver är viktig, säger Matina Rosenberg.

Reducerad kärnkraft på grund av revisioner

Ytterligare en orsak till de fortsatt höga elpriserna är att kärnkraften är reducerad på grund av kärnkraftsrevisioner. Samtidigt har vi fortfarande begränsningar i ledningarna mellan Sverige och Tyskland vilket minskar möjligheterna till import av billigare el från vindkraft och solkraft.

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära