Connect with us

Nyheter

Vårflod i avtagande

Published

on

Vatten

Det kalla vädret i början av maj fick snösmältningen att tappa fart och på många platser kom det dessutom mer snö. Med kylan minskade även tillflödet till älvarna snabbt i början av maj. Regn och lite högre temperatur i mitten på maj gav en tillrinningsökning i både Dalälven och Klarälven, men flödena har inte kommit upp i det som är normalt för att vara i maj. Det skriver Fortum och fortsätter nedan.

Vatten
Foto: Kellie Hastings

Tittar vi framåt ser vi att det fortfarande finns lite snö kvar i fjällen som ska smälta de närmaste veckorna, men för att det ska kunna bli någon märkbar ökning av vattenflödena krävs att det även kommer en hel del regn. Det har kommit en del regn under helgen och enligt väderprognosen kommer regn under flera dagar den närmaste veckan. De mängder som förväntas är dock för små för att ge någon större ökning av flödet och vi förväntar oss bara små variationer i såväl Dalälven som Klarälven.

Vattennivåerna i de flesta reglerade sjöar är inom det normala. Siljan är en och en halv decimeter från översta regleringsgränsen och nivån är stabil. Nivån i Siljan förväntas inte överstiga högsta regleringsgränsen under årets vårflod då tappningen styrs enligt vattendomen. Nivån i Runn har stigit de senaste veckorna och är nu bara något under normal sommarnivå så den kommer vara normal inom kort. Andra större reglerade sjöar som Venjan och Amungen har fortfarande stigande nivåer och tappningen ur sjöarna anpassas för nivån ska fortsätta stiga.

Tillrinningen till Höljes i Klarälven ökade också i förra veckan och magasinet börjar nu närma sig fullt. Under de närmste veckorna kommer nivån upp till normal sommarnivå. Tappningen från Höljes har fram till nu varit onormalt låg och allt vatten som tappats från Höljes har gått genom turbinerna, utskovsluckorna har alltså varit stängda under hela perioden vilket är ganska ovanligt. Risken för hög tappning under resterande delen av maj och inledningen av juni är mycket låg och det gäller för hela Klarälven.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *