Nyheter
Vad man kan använda ädelmetallen rodium till
Rodium är ett sällsynt och värdefullt grundämne som tillhör platinametallerna i periodiska systemet. Det har en silvervit färg, en hög reflektivitet för ljus och en hög motståndskraft mot korrosion och oxidation. Rodium har flera användningsområden inom industri, medicin och smycken, tack vare dess unika egenskaper.
Rodium som legeringsämne
Rodium används ofta som ett legeringsämne för att hårdna och förbättra korrosionsbeständigheten hos andra metaller, särskilt platina och palladium. Dessa legeringar är mycket hållbara och tål höga temperaturer bättre än ren platina. De används till exempel för att göra ugnsskålar, tändstiftselektroder och katalysatorer i mycket heta kemiska miljöer (inklusive bilars avgasreningssystem).
Rodium kan också bilda en termoelement med platina, som är utmärkt för att mäta höga temperaturer i en oxiderande atmosfär. Den internationella temperaturskalan är definierad över intervallet från 660° till 1 063° av den elektromotoriska kraften hos detta termoelement.
Rodium som ytbeläggning
Rodium används också för att producera reflekterande ytor för optiska instrument, eftersom det har en hög ljusreflektion och inte missfärgas eller mattas av luften vid rumstemperatur. Rodium elektropläteras ofta på metallföremål och poleras för att ge permanenta, attraktiva ytor för smycken och andra dekorativa artiklar. Rodiumbelagda smycken har en vitare glans än platina eller silver och är mer motståndskraftiga mot repor och fläckar.
Rodium som katalysator
Rodium är ett av de mest effektiva katalytiska elementen, vilket innebär att det kan påskynda kemiska reaktioner utan att självt förbrukas. Det främsta användningsområdet för rodium som katalysator är i katalytiska avgasreningssystem för bilar, där rodium – ofta tillsammans med palladium och/eller platina – minskar kväveoxiden i avgaserna. Detta bidrar till att minska luftföroreningar och växthusgaser från fordonsutsläpp.
Rodium används också som katalysator i den industriella tillverkningen av salpetersyra, där gasvävskatalysatorer av rodium-platinalegeringar används eftersom de kan motstå lågtemperaturen när ammoniak bränns till kväveoxid. Salpetersyra är en viktig råvara för gödningsmedel, sprängämnen och andra kemikalier.
Rodium som röntgenkälla
Rodium har också medicinska tillämpningar, särskilt inom mammografi. Rodium används för att producera karakteristiska röntgenstrålar i mammografisystem, vilket ger bättre bildkontrast och upplösning än andra metaller. Rodium kan också användas som ett radioaktivt spårämne för att studera kemiska processer i kroppen.
Sammanfattning
Rodium är ett mångsidigt grundämne som har flera fördelar inom olika områden. Det är ett hårt, korrosionsbeständigt och reflekterande metall som kan legeras med andra metaller, belägga ytor, katalysera reaktioner och generera röntgenstrålar. Rodium är dock också ett mycket sällsynt och dyrt ämne, vilket begränsar dess tillgänglighet och användning. Därför är det viktigt att utveckla effektiva metoder för att utvinna, återvinna och ersätta rodium i framtiden.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030