Connect with us

Nyheter

Utbudsstörningar att vänta för silver när Mexiko stänger gruvor

Published

on

Silvertacka från Sprott
Silvertacka från Sprott

Under de senaste veckorna har vi sett hur det blivit allt svårare att hitta fysiskt guld. Nu finns det stora risker att vi får se samma sak på silvermarknaden. Utbudsstörningar är att vänta för silver när Mexiko stänger gruvor. Baserat på uttalanden från den mexikanska regeringschefen, AMLO, Andre Manuel Lopez Obrador, kan landets gruvor komma att stänga minst en månad. Detta kommer att leda till utbudsbrist då Mexiko är en av världens största silverproducenter,

Analytikerna är inte av åsikten att detta med automatik kommer att leda till högre silverpris, något som normalt inträffar när utbudet för en råvara minskar. Orsaken till detta står att finna i att den industriella efterfrågan minskat som en följd av coronavirusets framfart över jorden.

En nationell nödsituation

Den mexikanska regeringen förklarade den här veckan pandemin som en nationell nödsituation och som ett resultat tvingas alla icke-nödvändiga företag att stänga verksamheten tills åtminstone den 30 april. Silvergruvor anses sannolikt vara icke-nödvändiga. Vissa gruv- och prospekteringsföretag har redan tidigare sagt att de avbryter verksamheten.

Enligt data från U.S. Geological Survey producerade Mexiko 6 300 ton silver under 2019, vilket motsvarade cirka 23 procent av den globala gruvutbudet. Statistik från konsultföretaget CPM Group visar att den globala silverproduktionen för 2019 låg på cirka 740 miljoner ounce, varav 173 miljoner ounce kom från Mexiko.

”De är det största silverproducerande landet med stor marginal” säger Jeff Christian, verkställande direktör för CPM Group. ”Så ett avbrott i produktion i silvergruvorna i Mexiko kommer att drabba marknaden.”

”Du kan inte skicka raffinerad metall från ett land till ett annat eftersom de flygplan som normalt transporterar detta inte flyger” sade Christian. ”Hela ädelmetallkomplexet drabbas av avbrott i försörjningskedjan. Det kommer att fortsätta att vara ett problem. Att Mexiko ansluter sig till lockdownen gör det bara så mycket värre. ”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *