Följ oss

Nyheter

Utbudsstörningar att vänta för silver när Mexiko stänger gruvor

Publicerat

den

Silvertacka från Sprott
Silvertacka från Sprott

Under de senaste veckorna har vi sett hur det blivit allt svårare att hitta fysiskt guld. Nu finns det stora risker att vi får se samma sak på silvermarknaden. Utbudsstörningar är att vänta för silver när Mexiko stänger gruvor. Baserat på uttalanden från den mexikanska regeringschefen, AMLO, Andre Manuel Lopez Obrador, kan landets gruvor komma att stänga minst en månad. Detta kommer att leda till utbudsbrist då Mexiko är en av världens största silverproducenter,

Analytikerna är inte av åsikten att detta med automatik kommer att leda till högre silverpris, något som normalt inträffar när utbudet för en råvara minskar. Orsaken till detta står att finna i att den industriella efterfrågan minskat som en följd av coronavirusets framfart över jorden.

En nationell nödsituation

Den mexikanska regeringen förklarade den här veckan pandemin som en nationell nödsituation och som ett resultat tvingas alla icke-nödvändiga företag att stänga verksamheten tills åtminstone den 30 april. Silvergruvor anses sannolikt vara icke-nödvändiga. Vissa gruv- och prospekteringsföretag har redan tidigare sagt att de avbryter verksamheten.

Enligt data från U.S. Geological Survey producerade Mexiko 6 300 ton silver under 2019, vilket motsvarade cirka 23 procent av den globala gruvutbudet. Statistik från konsultföretaget CPM Group visar att den globala silverproduktionen för 2019 låg på cirka 740 miljoner ounce, varav 173 miljoner ounce kom från Mexiko.

”De är det största silverproducerande landet med stor marginal” säger Jeff Christian, verkställande direktör för CPM Group. ”Så ett avbrott i produktion i silvergruvorna i Mexiko kommer att drabba marknaden.”

”Du kan inte skicka raffinerad metall från ett land till ett annat eftersom de flygplan som normalt transporterar detta inte flyger” sade Christian. ”Hela ädelmetallkomplexet drabbas av avbrott i försörjningskedjan. Det kommer att fortsätta att vara ett problem. Att Mexiko ansluter sig till lockdownen gör det bara så mycket värre. ”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

USAs oljeproduktion tangerar all time high

Publicerat

den

US Energy Information Administration släppte igår den senaste statistiken för oljebranschen i USA, den för juli månad. Den visar att produktionen har fortsatt att stiga och var uppe i 12,991 miljoner fat per dag, vilket bara är ett avrundningsfel lägre än den högsta produktionen någonsin på 13 miljoner fat per dag som skedde i november 2019. Produktionen föll kraftigt i början av covid-19-pandemin men har sedan åter stigit. För att sätta 13 miljoner fat per dag i ett sammanhang så kan tilläggas att i slutet av 2016 så var produktionen omkring 8,5 miljoner fat per dag.

Bloomerg skriver att den största produktionsökningen kom från Texas där den nya högstanoteringen på 5,63 miljoner fat per dag gjordes. Produktionsökningen i USA kom trots att antalet riggar har minskat med 20 procent sedan slutet av november 2022. Man bör inte förvänta sig att produktionen ska fortsätta stiga i någon märkbar omfattning från dessa rekordnivåer då oljeproducenterna i USA numera fokuserar på att göra så stora vinster som möjligt, inte på att producera så mycket olja som möjligt.

Det kan tilläggas att som Råvarumarknaden.se rapporterade tidigare i månaden så har USAs produktion av flytande bränslen passerat tidigare rekord med bred marginal. Då räknas även flytande produkter från naturgas och biobränslen in.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vete, ett problem för många länder

Publicerat

den

Vete

Malaysia rustar för ytterligare prisökningar och brist på vetemjöl när exportörernas konflikter och inhemska problem förlängs medan extremväder hotar. Ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader försäkrar att den nuvarande tillgången på vetemjöl inom landet förblir ”hanterad och stabil”.

Rysslands krig i Ukraina skadar en global ekonomi som redan drabbats av covid-19-pandemin.

Eftersom båda länderna är bland världens viktiga spannmålsproducenter och exportörer, kämpar importörer efter alternativa källor till vete, eftersom mjöl är en basingrediens i baslivsmedelsprodukter i många länder.

I juli 2022, fem månader efter att kriget bröt ut, förhandlades spannmålsavtalet fram för att tillåta Ukraina att fortsätta exportera spannmål. Ryssland avslutade denna möjlighet i juli i år. Och så finns det de ogynnsamma väderförhållandena orsakade av fenomenet El Niño som också påverkar världens produktion av vete, vilket har fått Indien att förbjuda export av vete sedan förra året. Rädsla för torka och varmt väder i Argentina och Australien ytterligare komma att minska världens vetetillförsel senare under säsongen.

Malaysia finns bland de länder som drabbats av händelseförloppet, med företag som känner sig nödställda på grund av brist på vetetillförsel sedan förra året, vilket också resulterade i stigande priser på vetemjöl, särskilt för kommersiellt bruk.

Malaysia importerar både vete och mjöl. Baserat på uppgifter från ministeriet för inrikeshandel och levnadskostnader importerades 19 438 000 kg vetemjöl från Indien mellan 2021 och 2023, medan 80 procent av importen av vete kommer från Australien.

Flera åtgärder har vidtagits för att bevara tillgången och inköpspriset för vetemjöl, där ministeriet säger att det senare har förblivit relativt stabilt. Ministeriet har rekommenderat lokala mjölnare att förbereda sig för eventuell framtida importbrist genom att hålla vetelagren på högre nivåer, i upp till sex månader, för att säkerställa en tillräcklig tillgång.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Populära