Följ oss

Nyheter

Utbudsstörningar att vänta för silver när Mexiko stänger gruvor

Publicerat

den

Silvertacka från Sprott
Silvertacka från Sprott

Under de senaste veckorna har vi sett hur det blivit allt svårare att hitta fysiskt guld. Nu finns det stora risker att vi får se samma sak på silvermarknaden. Utbudsstörningar är att vänta för silver när Mexiko stänger gruvor. Baserat på uttalanden från den mexikanska regeringschefen, AMLO, Andre Manuel Lopez Obrador, kan landets gruvor komma att stänga minst en månad. Detta kommer att leda till utbudsbrist då Mexiko är en av världens största silverproducenter,

Analytikerna är inte av åsikten att detta med automatik kommer att leda till högre silverpris, något som normalt inträffar när utbudet för en råvara minskar. Orsaken till detta står att finna i att den industriella efterfrågan minskat som en följd av coronavirusets framfart över jorden.

En nationell nödsituation

Den mexikanska regeringen förklarade den här veckan pandemin som en nationell nödsituation och som ett resultat tvingas alla icke-nödvändiga företag att stänga verksamheten tills åtminstone den 30 april. Silvergruvor anses sannolikt vara icke-nödvändiga. Vissa gruv- och prospekteringsföretag har redan tidigare sagt att de avbryter verksamheten.

Enligt data från U.S. Geological Survey producerade Mexiko 6 300 ton silver under 2019, vilket motsvarade cirka 23 procent av den globala gruvutbudet. Statistik från konsultföretaget CPM Group visar att den globala silverproduktionen för 2019 låg på cirka 740 miljoner ounce, varav 173 miljoner ounce kom från Mexiko.

”De är det största silverproducerande landet med stor marginal” säger Jeff Christian, verkställande direktör för CPM Group. ”Så ett avbrott i produktion i silvergruvorna i Mexiko kommer att drabba marknaden.”

”Du kan inte skicka raffinerad metall från ett land till ett annat eftersom de flygplan som normalt transporterar detta inte flyger” sade Christian. ”Hela ädelmetallkomplexet drabbas av avbrott i försörjningskedjan. Det kommer att fortsätta att vara ett problem. Att Mexiko ansluter sig till lockdownen gör det bara så mycket värre. ”

Nyheter

På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Publicerat

den

Kol i Kina

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Publicerat

den

Kopparpris i USA och utanför

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.

Bjarne Schieldrop från SEB reder ut vad som händer med kopparpriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

USA är världens största importör av aluminium

Publicerat

den

Var USA importerar sin aluminium från

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.

Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.
Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.

Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära