Nyheter
Uranproducenter är välpositionerade för den ökade efterfrågan på råvaran
John Ciampaglia, VD för Sprott Asset Management, diskuterar den växande efterfrågan på uran och industrins försiktighet med att öka produktionen. Han framhåller tre huvudsakliga drivkrafter:
- Global elektrifiering – Ökad efterfrågan från utvecklingsländer som Kina och Indien, där elkonsumtionen per capita är låg jämfört med västvärlden. Västländer återvänder också till kärnkraft för att stärka energisäkerheten och minska koldioxidutsläppen.
- Geopolitik och energisäkerhet – Långsiktiga kontrakt spelar en viktig roll för att säkerställa stabilitet i leveranser och värderingen av uran.
- Utveckling av små modulära reaktorer (SMR) – Detta anses vara en avgörande faktor för nästa fas av marknadstillväxt. Stora teknikföretag investerar för att validera och implementera tekniken.
Ciampaglia betonar också att produktionsökningar sker med stor försiktighet för att bibehålla en balans mellan utbud och efterfrågan, vilket maximerar värde över hela marknadscykeln. Uranpriserna har gradvis stigit sedan 2019, men högre priser krävs för att motivera gruvbolag att expandera produktionen och bygga nya gruvor. Detta är avgörande för att möta framtidens energibehov.
Nyheter
Copperhead planerar för en IPO
Copperhead Minerals är ett mindre bolag med tillgångar inom koppar och zink. Ett bolagets projekt är Adak som ligger i norra Sverige i Skelleftefältet omkring 20 kilometer nordväst om Malå. Projektet ligger omkring 40 kilometer norr om Kristinebergsgruvan som producerar ZnCu-Pb-Au-Ag för Boliden. Gruvan var i produktion mellan 1941 och 1977 med Boliden som operatör.
Företaget gör just nu en liten nyemission på två miljoner kronor till allmänheten och har planer på en notering om 12-18 månader. Verksamheten presenteras här av Per Storm.
Nyheter
Dunkelflaute i Tyskland ger höga elpriser även i grannländer
Dunkelflaute kallas en period då det både är begränsat med solljus och vind. I länder och regioner som bygger sitt energisystem på mycket sol- och vindkraft så uppstår då stora utmaningar. Just nu råder dunkelflaute i Tyskland, vilket ger enormt höga priser på elektricitet, vilket även påverkar grannländer eftersom de får försöka täcka upp bristen i Tyskland.
Nyheter
Tysklands storskaliga satsning på gaskraftverk stoppas, får fortsätta med kolkraft
Tyskland hade planerat för en storskalig satsning på gaskraftverk för att ersätta den återstående kolkraften. Men när regeringen nu har fallit så finns inte längre någon majoritet för att rösta igenom satsningen. Tyskland ska enligt antagen lag ha fasat ut kolkraft vid 2038, men planen var att klara av saken redan 2030 genom en stor satsning på nya gaskraftverk med importerad naturgas.
Nu får Tyskland köra vidare på kolkraft längre. Men nya gaskraftverk är viktiga, den tyska tillgången på elektricitet är instabil på kritiska nivåer. Tyskland har återkommande perioder då varken vindkraftverk eller solcellsparker producerar någon betydande mängd elektricitet.
Tyskland har kört sitt energisystem rakt ner i avgrunden. Landet har nu ett energisystem med instabil, smutsig och dyr energi.
-
Nyheter4 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Fundamentals back in focus, with OPEC+ strategy crucial for price direction
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
-
Nyheter4 veckor sedan
Silverpriset kan bara gå upp