Connect with us

Nyheter

Torrt och vindfattigt i hela Sverige påverkar elpriset uppåt

Published

on

Vindkraftblad

Under årets första kvartal har elpriset successivt sjunkit men sedan mitten av april har elpriset på nytt börjat stiga. Orsaken är bland annat stigande priser på råvaror och utsläppsrätter samt mindre blåst än Vattenfall hade under mars på de platser där de har vindkraftsproduktion.

Jonas Stenbeck på Vattenfall
Jonas Stenbeck, Vattenfall

Det torra och vindfattiga vädret under april har fått elpriserna att stabiliseras efter att de successivt gått nedåt sedan januari. Spotpriset under april har haft ett snittpris på 41,7 öre/kWh i elområde 3. 

– Vi ser just nu ett stopp på prisnedgången med anledning av det för årstiden torra väderläget. Nederbörden som väntas denna vecka ser inte ut att vara tillräcklig ur ett produktionsperspektiv och lägg därtill den vindfattiga situationen så har vi just nu ett läge som är snarlikt det i fjol, men en månad tidigare, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Priset på råvaror, utsläppsrätter och olja har stigit något och håller upp elpriserna på den europeiska elmarknaden. På produktionssidan finns det flera faktorer som bidrar till det osäkra läget på elmarknaden. Vind- och vattenkraft producerar lägre än normalt och kärnkraften startar snart sin årliga revision som pågår under sommarhalvåret. 

– Det behöver komma mer regn nu och blåsa mer. Det är svårt att förutspå hur det kommer att utvecklas så jag rekommenderar alla med rörligt elpris att ha lite extra koll på elprisutvecklingen. Får vi en liknande sommar som förra året, med lite eller ingen nederbörd, kommer det att påverka elpriset uppåt. Under sommarhalvåret tenderar vi att förbruka mindre el, framförallt om man bor i en eluppvärmd villa. Men uppstår samma situation som ifjol kan kostnaderna ändå öka betydligt. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *