Följ oss

Nyheter

Stigande silverpriser bådar gott för ekonomisk tillväxt

Publicerat

den

Silvermynt

Silverpriset har utvecklats väl vid sidan av guld den senaste tiden, vilket bådar gott för ekonomin, med tanke på silvers dubbla användningsområden som en ädelmetall och en industriell metall.

Investerare står nu inför scenariot att räntorna kan höjas under ganska lång tid efter en bättre än väntat jobbrapport för januari. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve noterade nyligen att ytterligare räntehöjningar väntas och att hålla inflationen i schack inte kan ske över en natt.

”Jobbrapporten var verkligen starkare än någon förväntat sig”, säger Federal Reserves ordförande Jerome Powell.

”Den starka jobbrapporten visar att vi tror att det här kommer att vara en process som tar en betydande tid”, tillade Powell.

Den långsammare takten i räntehöjningarna kanske inte kommer så snabbt som förväntat, vilket kan ge mer styrka för dollarn samtidigt som det håller nere ädelmetaller. Silver, som tidigare nämnts, kan fungera med ett dubbelt syfte som en ädelmetall och en industriell metall, vilket gör att det kan frodas under olika marknadsförhållanden.

”Silver har kraftigt överträffat guldets uppgångar under de senaste tre månaderna, och dess klassificering som både en industriell och ädel metall kan leda det på en väg mot ännu högre priser”, sa en artikel från Barron´s.

Som Barron nämnde kan stigande silverpriser vara ett förebud om positiva saker som kommer. En ökad industriell användning av silver kan tyda på att ekonomin fortfarande växer trots inflationshotet.

”Från 31 oktober till 31 januari klättrade priset på Comex silverterminer med nästan 25 procent, vilket överträffat guldets nästan 19 procents prisstegring” tillade artikeln, och noterade att det är en statistiskt ovanlig summa som visar att ädelmetallmarknaden är positivt inställd till den globala ekonomins tillväxt under 2023″, skrev Nicholas Colas, medgrundare av DataTrek Research, i en rapport den 25 januari.

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lucara Diamond – diamantbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Lucara Diamonds gruva

Lucara Diamond är ett gruvbolag i Lundin-sfären som bryter diamanter och har nu varit i produktion under hela 12,5 år. Aktien är noterad både i Kanada och på Stockholmsbörsen. Aktiekursen har kommit ner rejält och ligger nu på sin lägsta nivå någonsin.

William Lamb är tillbaka i VD-rollen med full energi sedan några veckor, efter att ha varit VD under åren 2011-2018. Den 12 september presenterade han verksamheten för investerare i Stockholm, en inspelning kan ses nedan. Dr John Armstrong, som är Vice President, ger även en presentation av tillgångarna.

William Lamb, VD för Lucara Diamond, presenterar verksamheten i Stockholm.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Populära