Följ oss

Nyheter

Sparande håller ner elpriserna under jul och nyår

Publicerat

den

Elpriserna i december började på skyhöga nivåer vilket märktes i hela landet. Kyla, lägre produktion av vind- och kärnkraft tillsammans med isläggningen i flera älvar bidrog till detta. Att många, framförallt i södra Sverige, sparar el motverkar ännu högre elpriser. Men ännu återstår flera vintermånader så det bästa rådet är att fortsätta spara på elen under jul- och nyårshelgerna.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriserna har under de första veckorna i december varit rekordhöga, vilket även märktes i norra Sverige som den 14 december hade det högsta spotpriset på el hittills, 643,24 öre/kWh mellan 17:00-18:00. Julveckan har inletts med mildare väder och lägre elpriser för att nu åter svänga.

– Under juldagarna blir det återigen kallare och elanvändningen kommer att öka i och med förberedelserna inför julfirandet. Det innebär att också elpriserna kommer att påverkas uppåt. Men i och med att de flesta industrier håller stängt så blir ökningen ändå mindre än den vi såg i början av månaden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning och fortsätter:

– Förmildrande under julen är också att det har blåst mer vilket bidrar med mer vindkraft till elsystemet och att vattenkraften nu producerar för fullt.

Den nordiska vattenkraften levererar på högsta effekt efter isläggningen. Den hydrologiska balansen, det vill säga måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, är just nu låg och ligger på -17 TWh vilket är det lägsta värdet sedan år 2019. 

De norska vattenmagasinen har återhämtat sig rejält och kapaciteten i ledningarna från södra Norge till södra Mellansverige (SE3) har ökat med 700 MW. Europa går in i det nya året med relativt välfyllda gaslager, lägre bränslepriser och med fler franska kärnkraftsreaktorer tillbaka i drift. Det har sammantaget haft en dämpande effekt på elpriserna på kontinenten.

– Elkonsumenterna har varit bra på att energieffektivisera och hushålla med el. Nu gäller det att fortsätta  denna positiva trend för att hålla nere elpriserna.

Elpriser

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära