Följ oss

Nyheter

Smärtan på oljemarknaden fortsätter under 2016

Publicerat

den

Smärta

SmärtaOljepriset har haft en inte obetydlig effekt på aktiemarknaden under 2015. Många företag rapporterade svagare vinster till följd av en avmattning i råvaror, och oljesektorns elände fällde S&P 500:s totala värde. Oljepriset har haft en betydande effekt på aktiemarknaden i år. Baserat på prognoser som görs av ledande analysföretag väntas det volatila oljepriset fortsätta även under 2016.

Låga oljepriser eller stabilitet?

Goldman Sachs släppte nyligen en analys som förutspår att priskriget på oljemarknaden kommer att fortsätta även under innevarande år. Oljepriset har accelererat nedåt efter det att oenigheten mellan OPECs medlemmar blivit allt tydligare och bristen på respons på utbudssidan har ökat. OPEC-mötet i december bekräftade Goldman Sachs uppfattning att det inte ligger i OPECs intresse att balansera marknaden då högkostnadsproduktionen av olja fortsätter. Goldman Sachs analytiker skriver också att en minskad produktion minskar de långsiktiga intäkterna och övertrumfar de finanspolitiska utmaningar som skapats av de låga oljepriserna.

Oljeprisets fall under 2015 beror i första hand på det överutbudsproblem som orsakats av de amerikanska skifferoljeproducenterna som under det senaste årtiondet har legat och pumpat ut sin produktion på marknaden. I stället för att skära ned på sin produktion för att upprätthålla prisstabilitet valde Saudiarabien och OPEC att öka produktionen för att behålla sin marknadsandel.

Låga oljepriser är ingen bra kombination med de höga produktionskostnader som många av skifferproducenterna har. Det låga oljepriset ger dem i dag inte täckning för deras kostnader och de kan därför komma att tvingas i konkurs om oljan fortsätter handlas lågt under en längre period.

Nedskärningar i antalet borriggar i USA under det senaste året är enligt analytikerna på Goldman Sachs inte tillräckligt för att balansera marknaden. Analysföretaget Moodys har samtidigt sänkt sin prisprognos för oljepriset 2016 med 10 USD till 43 USD per fat. Moodys säger att en ökad konsumtion inte kommer att kunna möta hela det ökade utbudet. Istället säger Moodys att det kommer att ta tid innan de stora oljelagren har minskat. Detta i kombination med en ökad sannolikhet av ett ökat utbud från Iran gör att Moodys räknar med att oljepriserna förblir låga under en längre period än vad som tidigare antagits.

Ett alternativt perspektiv ges av Capital Economics, ett annat analysföretag. Capital Economics säger att företaget tror på relativt stabilt oljepriser som kommer att stiga redan under 2016. Capital Economics säger att priset på Brentoljan nyligen föll under 40 USD per fat, men att företaget inte tror på ett längre prisfall, istället tror bolaget på att nedskärningar i icke-OPEC-utbudet, inklusive amerikansk skifferolja, och att en rimligt stark global efterfrågan kommer att leda till en gradvis återhämtning av priserna.

Foto: Craig Sunter

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära