Silverpriset rusar när produktionen faller

Under de senaste månaderna har vi sett hur inte bara guldpriset stigit, men även silverkursen. Silverpriset rusar när produktionen i år faller i de tre största producentländerna Peru, Chile och Mexiko. Samtliga dessa länder har rapporterat en minskad gruvproduktion under det första halvåret 2019. Aggregerat svarar dessa tre länder för 45 procent av den globala silverproduktionen varför ett minskat utbud kan få konsekvenser på silvermarknaden.

Enligt de uppgifter som rapporterats av varje land, minskade Perus silverproduktion med 10 % under första halvåret 2019, medan Chiles produktion föll med 7 procent. I Mexiko minskade produktionen med 4 procent (jan-maj). Den totala nedgången i silverproduktion från dessa tre länder under första halvåret är 12 miljoner oz (Moz):

Silverproduktionen hos olika länder minskar.

Som vi kan se av diagrammet sjönk Perus leverans av silver under första halvåret 2019 med 216 ton, Mexiko minskade med 113 ton och Chile förlorade 44 ton jämfört med samma period förra året. Perus och Chiles silverproduktionsdata avser de första sex månaderna medan Mexikos siffror är för perioden januari till och med maj.

Silverdata

Silverproduktionen som rapporterades av Perus ministerium för energi och gruvor visar en minskning med 10,46 % av silverproduktionen under perioden januari till och med juni 2019. Tabellen visar en nedgång för silverproduktionen i Chile med 7,2 procent under samma period. Notera emellertid att den chilenska produktionen av guld ökade med 13 procent under det första halvåret 2019:

Silverdata

Enligt Mexikos INEGI, sjönk landets silverproduktion 113 ton, eller 4,4 % under de första fem månaderna 2019.

Silverdata för Mexiko.

Här är fördelningen för de 10 bästa silverproducerande länderna i världen 2019, enligt World Silver Survey (siffrorna är avrundade):

Mexico = 197 Moz
Peru = 145 Moz
China = 115 Moz
Russia = 43 Moz
Chile = 42 Moz
Bolivia = 40 Moz
Poland = 40 Moz
Australia = 35 Moz
USA = 28 Moz
Argentina = 26 Moz

Den totala gruvförsörjningsuppgiften för Ryssland är inte officiell men dess största primära silvergruvföretag, Polymetal, rapporterade en minskning med 15 % i silverproduktionen under första halvåret 2019 jämfört med samma period förra året. Så det verkar som att många länder visar nedgångar i produktionen av silver i år, precis när silverpriset har gått över en 6-årig motståndsnivå.

Silverproduktion för Polymetal

Polymetals silverproduktion 2018 stod för nästan 60 procent av Rysslands totala silverproduktion samma år.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top