Följ oss

Nyheter

Silver och platina kommer att överträffa guld 2021 säger UBS

Publicerat

den

Flera tackor palladium i närbild

UBS Global Wealth Management-strateger säger att silver och platina kommer att överträffa guld i år när ekonomin återhämtar sig och den industriella efterfrågan ökar. Ett ökat fokus från beslutsfattare på förnybar energi och minskade koldioxidutsläpp i år kan också hjälpa silver. Enligt UBS är mer än 50 procent av silver som används i industriella applikationer kopplat till solpaneler och elektronik.

Investeringstacka på 10 ounces palladium

Under tiden kommer guld att kämpa för att locka tillräckligt med börshandlade fondinflöden för att upprätthålla priset över 1900 dollar per troy ounce, säger UBS.

Förra året var ett av de bästa åren för guld eftersom investerare såg ädelmetallen som en tillflyktsort i geopolitisk och ekonomisk osäkerhet. Ädelmetallen noterade till och med ett all time high på 2075 dollar den 7 augusti 2020.

Men UBS Global Wealth Management-strateger ser inte att guld upprepar sitt fantastiska resultat i år. Istället ser firman att andra metaller – inklusive silver och platina – överträffar guld under det kommande året.

Industriell efterfrågan kommer att stödja silver och platina

När ekonomin förbättras i år kommer industriell efterfrågan att stödja priserna för silver- och platinagruppen, säger UBS. Strategerna förväntar sig att silverpriserna ska nå 30 dollar per troy ounce i slutet av första kvartalet och så småningom plana ut till 27 dollar per troy ounce i slutet av detta år. Silver handlas för närvarande cirka 25 dollar per troy ounce.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

UBS förutspår att platinapriset kommer att stiga till 1250 dollar per troy ounce slutet av året, en uppgång på 16 procent från dagens pris. Företaget sa också att palladium kan nå 2900 dollar per troy ounce i år, ungefär 21 procent över nuvarande nivåer.

Ett större fokus från beslutsfattare på förnybar energi och minskade koldioxidutsläpp i år kan också hjälpa silver. Enligt UBS är mer än 50 procent av silver som används i industriella applikationer kopplat till solpaneler och elektronik.

UBS tillade att den pågående dollarsvagheten och de låga realräntorna kommer att hålla alla ädelmetallpriser på höga nivåer under första kvartalet i år. Men guld kommer då att försvagas under andra kvartalet när den makroekonomiska bakgrunden förbättras och Federal Reserve signalerar att den gradvis kommer att minska takten på obligationsköpen.

”Vi rekommenderar investerare med hög riskaptit att vara långa platina och palladium”, skrev analytikerna. ”Vi gillar också ädelmetaller för möjligheter till avkastning.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära