Silver och platina kommer att överträffa guld 2021 säger UBS

UBS Global Wealth Management-strateger säger att silver och platina kommer att överträffa guld i år när ekonomin återhämtar sig och den industriella efterfrågan ökar. Ett ökat fokus från beslutsfattare på förnybar energi och minskade koldioxidutsläpp i år kan också hjälpa silver. Enligt UBS är mer än 50 procent av silver som används i industriella applikationer kopplat till solpaneler och elektronik.

Investeringstacka på 10 ounces palladium

Under tiden kommer guld att kämpa för att locka tillräckligt med börshandlade fondinflöden för att upprätthålla priset över 1900 dollar per troy ounce, säger UBS.

Förra året var ett av de bästa åren för guld eftersom investerare såg ädelmetallen som en tillflyktsort i geopolitisk och ekonomisk osäkerhet. Ädelmetallen noterade till och med ett all time high på 2075 dollar den 7 augusti 2020.

Men UBS Global Wealth Management-strateger ser inte att guld upprepar sitt fantastiska resultat i år. Istället ser firman att andra metaller – inklusive silver och platina – överträffar guld under det kommande året.

Industriell efterfrågan kommer att stödja silver och platina

När ekonomin förbättras i år kommer industriell efterfrågan att stödja priserna för silver- och platinagruppen, säger UBS. Strategerna förväntar sig att silverpriserna ska nå 30 dollar per troy ounce i slutet av första kvartalet och så småningom plana ut till 27 dollar per troy ounce i slutet av detta år. Silver handlas för närvarande cirka 25 dollar per troy ounce.

UBS förutspår att platinapriset kommer att stiga till 1250 dollar per troy ounce slutet av året, en uppgång på 16 procent från dagens pris. Företaget sa också att palladium kan nå 2900 dollar per troy ounce i år, ungefär 21 procent över nuvarande nivåer.

Ett större fokus från beslutsfattare på förnybar energi och minskade koldioxidutsläpp i år kan också hjälpa silver. Enligt UBS är mer än 50 procent av silver som används i industriella applikationer kopplat till solpaneler och elektronik.

UBS tillade att den pågående dollarsvagheten och de låga realräntorna kommer att hålla alla ädelmetallpriser på höga nivåer under första kvartalet i år. Men guld kommer då att försvagas under andra kvartalet när den makroekonomiska bakgrunden förbättras och Federal Reserve signalerar att den gradvis kommer att minska takten på obligationsköpen.

”Vi rekommenderar investerare med hög riskaptit att vara långa platina och palladium”, skrev analytikerna. ”Vi gillar också ädelmetaller för möjligheter till avkastning.”

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top