Följ oss

Nyheter

Silicon Valley sänker produktionskostnaden för olja

Publicerat

den

Borrar olja med ny teknologi

Borrar olja med ny teknologiUSA har länge legat i framkant med att ta fram ny teknologi inom olja- och gasproduktion. Den mest uppmärksammade utvecklingen är den inom skiffergas och skifferolja. De stora företagen missade nästan helt utvecklingen, det var i stället färgstarka entreprenörer inom oljeindustrin som tog koncepten bakom horisontell borrning och frackning och gjorde något helt nyskapande av det. Detta ledde till USAs comeback inom olja- och gasproduktion. Utvecklingen har sedan fortsatt i högt tempo där teknikerna har förfinats, vilket lett till att betydligt mer olja kan pumpas upp.

Nu revolutionerar Silicon Valley oljebranschen

Silicon Valley förknippas sällan med olja och gas, man skulle nästan kunna säga att de uppfattas som varandras motpoler. Men tiderna förändras och nu hjälper Silicon Valley oljebranschen att ta oljeproduktionen till nästa nivå.

Tachyus utvecklar en plattform för dataanalys, vilken redan används vid 6000 oljekällor i USA. Tachyus plattform optimerar ”cyclic steaming”, ”steamflooding”, ”CO2-flooding”, ”waterflooding”, ”pump optimization”, ”workover prioritization” och ”shale fracking”. Plattformens analys förutspår ”framtiden” via fysisk modellering, maskininlärning och finansiella parametrar. Dvs i stället för att bara borra med lite enkla data som grund och hoppas på det bästa så blir processen extremt datadriven. Fick nyligen 13 miljoner USD i ny finansiering, i en serie-A-runda som leddes av Founders Fund, en firma som bland annat investerat i Facebook, AirBnB och Palantir.

GroundMetrics sensorGroundMetrics undersöker oljefält med en egenutvecklade sensorer, vilken gör att oljebolag kan borra 10 % färre borrhål och ändå få upp lika mycket olja. I ett nytt projekt nyligen visade företaget även att de kan kartlägga flöden av frackningsvätska. Har sin kundbas bland de största börsnoterade oljebolagen.

Neos är aktivt inom geologiövervakning och datatolkning. Bolaget matar in data från flera olika källor och skapar detaljerade 3D-modeller av marken. Kan användas för olja, gas, grundvatten och mineraler. Tog in 150 miljoner dollar från Jonathan Faiman förra månaden. Tidigare investerare är bland annat Goldman Sachs och Bill Gates.

USA fortsätter producera trots lägre priser

Det senaste årets nedgång i oljepriset har satt stort fokus på produktionskostnaden, speciellt på produktionen i USA som har högre produktionskostnad jämfört med exempelvis Saudiarabien. Självklart drabbas USAs oljeproducenter hårt av nedgången i priset, men det många missar är att teknologiutvecklingen hela tiden sänker produktionskostnaden (för en given typ av förutsättningar).

Lundins framgångar

Vi avslutar med något som inte har med Silicon Valley att göra, men med ett exempel att teknologi har betydelse inom oljeindustrin. Lundin-sfären har varit mer framgångsrika än de flesta på att prospektera efter olja. En viktig faktor bakom framgången är att Lundin-sfären köpte avancerad teknologi för satellit-prospektering som utvecklats av uppfinnarna Karl och Hans Lidgren från Lund.

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära