Följ oss

Nyheter

Silicon Valley sänker produktionskostnaden för olja

Publicerat

den

Borrar olja med ny teknologi

Borrar olja med ny teknologiUSA har länge legat i framkant med att ta fram ny teknologi inom olja- och gasproduktion. Den mest uppmärksammade utvecklingen är den inom skiffergas och skifferolja. De stora företagen missade nästan helt utvecklingen, det var i stället färgstarka entreprenörer inom oljeindustrin som tog koncepten bakom horisontell borrning och frackning och gjorde något helt nyskapande av det. Detta ledde till USAs comeback inom olja- och gasproduktion. Utvecklingen har sedan fortsatt i högt tempo där teknikerna har förfinats, vilket lett till att betydligt mer olja kan pumpas upp.

Nu revolutionerar Silicon Valley oljebranschen

Silicon Valley förknippas sällan med olja och gas, man skulle nästan kunna säga att de uppfattas som varandras motpoler. Men tiderna förändras och nu hjälper Silicon Valley oljebranschen att ta oljeproduktionen till nästa nivå.

Tachyus utvecklar en plattform för dataanalys, vilken redan används vid 6000 oljekällor i USA. Tachyus plattform optimerar ”cyclic steaming”, ”steamflooding”, ”CO2-flooding”, ”waterflooding”, ”pump optimization”, ”workover prioritization” och ”shale fracking”. Plattformens analys förutspår ”framtiden” via fysisk modellering, maskininlärning och finansiella parametrar. Dvs i stället för att bara borra med lite enkla data som grund och hoppas på det bästa så blir processen extremt datadriven. Fick nyligen 13 miljoner USD i ny finansiering, i en serie-A-runda som leddes av Founders Fund, en firma som bland annat investerat i Facebook, AirBnB och Palantir.

GroundMetrics sensorGroundMetrics undersöker oljefält med en egenutvecklade sensorer, vilken gör att oljebolag kan borra 10 % färre borrhål och ändå få upp lika mycket olja. I ett nytt projekt nyligen visade företaget även att de kan kartlägga flöden av frackningsvätska. Har sin kundbas bland de största börsnoterade oljebolagen.

Neos är aktivt inom geologiövervakning och datatolkning. Bolaget matar in data från flera olika källor och skapar detaljerade 3D-modeller av marken. Kan användas för olja, gas, grundvatten och mineraler. Tog in 150 miljoner dollar från Jonathan Faiman förra månaden. Tidigare investerare är bland annat Goldman Sachs och Bill Gates.

USA fortsätter producera trots lägre priser

Det senaste årets nedgång i oljepriset har satt stort fokus på produktionskostnaden, speciellt på produktionen i USA som har högre produktionskostnad jämfört med exempelvis Saudiarabien. Självklart drabbas USAs oljeproducenter hårt av nedgången i priset, men det många missar är att teknologiutvecklingen hela tiden sänker produktionskostnaden (för en given typ av förutsättningar).

Lundins framgångar

Vi avslutar med något som inte har med Silicon Valley att göra, men med ett exempel att teknologi har betydelse inom oljeindustrin. Lundin-sfären har varit mer framgångsrika än de flesta på att prospektera efter olja. En viktig faktor bakom framgången är att Lundin-sfären köpte avancerad teknologi för satellit-prospektering som utvecklats av uppfinnarna Karl och Hans Lidgren från Lund.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära