Analys
SEB – Råvarukommentarer, 6 maj 2013
Rekommendationer
*) Avkastningen avser 1:1 råvarucertifikat där de ingår i rekommendationen. I den aktuella tabellen ovan har jag tagit prisförändringen den senaste veckan sedan det förra veckobrevet publicerades.
Inledning
Jag tror att guld, silver, platina och palladium, liksom olja står inför en korrektion nedåt i veckan som kommer. Om detta sker, kan dock priserna ha kommit ner så pass att det kan bli intressant att köpa dem på lite längre sikt.
Vete och majs har stabiliserat sig i pris på grund av det ovanligt kalla och blöta vädret i USA, som försenat sådden av majs så att den är rekordsen och fått höstvetet att vara i ännu sämre skick. Det har varit onormalt kallt överallt på jorden på ett sätt som avviker kraftigt från vad som var förväntat.
Råolja – Brent
Det var en volatil vecka för oljepriset. 100 dollar på nedsidan och 105 dollar på uppsidan. I fredags med positiv statistik från USA i ryggen försökte marknaden få upp oljepriset över 105 dollar, men det gick inte. Tekniskt ser det ut som om 105 dollar är en bra nivå att sälja på. Men det beror naturligtvis helt på om 105 bryts eller inte. Jag tror inte att marknaden orkar det.
Lagren och lagerförändringarna i USA den senaste rapportveckan ser vi nedan, enligt Department of Energy och American Petroleum Institute. Råoljelagren ökade kraftigt.
Nedan ser vi amerikanska råoljelager enligt DOE i tusen fat. Den svarta kurvan är 2012 års lagernivåer vecka för vecka och den lilla röda linjen är 2013 års nivå.
Importen har ökat och den trend av minskad import vi sett från mitten av förra året ser inte ut att fortsätta i år. De högre råoljelagren vi nämnde ovan, ser vi beror på att man importerade mer.
Vi fortsätter att ligga neutralt för att förhoppningsvis kunna komma in billigare i OLJA S om priset går ner till 100 dollar igen.
Elektricitet
Tekniskt har marknaden bytt mönster från ”bullish” till ”bearish”. Vi väljer därför att gå ur marknaden, i väntan på bekräftelse åt endera hållet.
Naturgas
Naturgaspriset fortsatte, som vi skrev förra veckan, upp mot 4.50 igen. Efter det föll priset abrupt. Det var olyckligt, men på den här nivån tror vi att naturgas är köpvärt igen.
Guld och Silver
Guldpriset har rekylerat färdigt, tror vi. Vi tror att man ska sälja guld nu, därför att vi tror att det kommer ett kursfall till. Det brukar alltid komma två kursfall med en rekyl emellan, när man haft en så kraftig teknisk säljsignal som vi fick i guld i början på april. När det kursfallet är klart tror jag man kan börja köpa guld igen.
Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce.
Vi ligger korta guld och silver. Det har kostat i veckan som gick, men eftersom vi tror att det kommer en till vända ner, ligger vi självklart kvar med köpt position i BEAR GULD X4 S och BEAR SILVER X4 S.
Platina & Palladium
Platinapriset har rekylerat uppåt, i likhet med guld och silver. Förra veckan rekommenderade vi att sälja långa positioner i platina. Den här veckan rekommenderar vi köp av BEAR PLATIN X4 S.
Prisfallet i palladium har stannat av och inte lyckats ta sig uppåt. Det ser ännu svagare ut än de andra. Vi rekommenderar köp av BEAR PALLAD X4 S. Målkursen är 600 dollar.
Basmetaller
Vi skrev i förra veckan att prissättningen av derivat indikerade en ökad volatilitet. Det fick vi se med besked under den gångna veckan. Delvis kan det ”skyllas” på tunna marknader p.g.a. ledigheterna kring 1:a maj. Kina hade stängt både måndag och tisdag, och stora delar av Europa under onsdagen (UK däremot öppet och därmed LME). Svagheten från fredagen följdes upp med säljtryck ända fram till torsdagen. Nyhetsmässigt var det främst rundan av inköpsindexsiffror som drev marknaderna. Både Kina och USA:s PMI backade mer än väntat, och ligger nu i båda fallen bara strax över 50-strecket. Marknaden har de senaste veckorna främst oroats för att återhämtningen i USA tappat fart. Effekten av fredagens överraskande positiva arbetsmarknadssiffra blev därför dramatisk. Priserna var redan mycket nedpressade. Fredagen bjöd på kraftiga uppgångar mellan 3 och 5 %. Sett över hela veckan ser det mindre dramatiskt ut, med marginella uppgångar. Undantaget är koppar som är upp 3,9 % på veckan.
Koppar
Som vi skrivit tidigare har vi haft kopparn under bevakning för att gå från neutral till köp. Tekniskt sett (se graf) stängde priset i fredags väldigt gynnsamt. Marknadens oro för USA lättade rejält efter fredagens arbetssiffra, som tyder på att ekonomin är på rätt spår. Många finansiella aktörer har dessutom positionerat sig för nedgång, vilket i sig kan skapa ett behov att köpa tillbaka korta positioner. Det är dock för tidigt att tala om en mer bestående vändning. Det behövs tecken på att Kina också är ”på spåret”. Säsongsmässigt är det nu som Kinas kopparimport ska ta fart, något som inte visats sig (ännu) i statistiken. Vi är positiva till basmetaller generellt, och vi har tidigare beskrivit vikten av att kopparmarknaden stabiliserades för att skapa förutsättningar för hela basmetallkomplexet. Veckans utveckling för koppar bådar därför gott för övriga metaller i veckan som kommer.
Vi förväntar oss fortsatt hög volatilitet. Vår kortsiktiga bedömning talar för uppsidan och vi rekommenderar därför köp av BULL KOPPAR X2 S eller X4 S.
Aluminium
Svagheten i mitten i veckan drabbade aluminium extra hårt och i vårt tycke ”oförtjänt” mycket. Priset fick dock tillfälle att testa nya låga nivåer under $1830, men det blev kortvarigt och köpintresset var massivt på de nivåerna. Vi ser intresse framför allt från industriella aktörer som ”täcker in” framtida konsumtion, men också från långsiktiga investerare som bedömer nivåerna som alltför låga för ett fortsatt ökat utbud. Högkostnadsproducenterna, framför allt i Kina, förväntas minska utbudet om priset långvarigt stannar på nuvarande nivåer. Kina annonserade redan i mars stängningar motsvarande ca 800 tton (att jämföra med ett förväntat globalt överskott på ca 1 milj ton). Fredagens positiva stängning (med hjälp av kopparns starka utveckling) ger grund för en följdrörelse uppåt i början av nästa vecka.
För den riskbenägne kan det vara läge för att köpa ett kontrakt med hävstång (BULL ALU X2 S eller X4 S). Långsiktigt är nivån väldigt intressant för kontraktet Aluminium S (utan hävstång).
Zink
Zinken följde i stort sett övriga metaller under veckan, och får en ganska neutral stängning på veckan. Produktionsstatistik från Kina är lite oroväckande för zinkens fundamentala balans. Smältverksproduktionen ökar i Kina, delvis som en effekt av stort gruvutbud (höjda smältlöner till smältverken). Risken finns att det behövs ännu lägre priser för att påverka gruvutbudet. Risken är att det dröjer innan priset vänder upp på allvar. Vi bedömer ändå zinken som fundamentalt ”billig” ur ett kostnadsperspektiv och nuvarande nivåer är mycket intressanta på lite längre sikt (6-12 månader). I det perspektivet är Zink S (utan hävstång) att föredra.
Nickel
Vi varnade i förra veckan för att det negativa stämningsläget kring nickel skulle kunna pressa marknaden under $15000. I den allmänna svagheten i mitten av veckan, gick det därför ganska lätt. Vi bedömde dock en sådan rörelse som kortvarig. Priset var som hastigast under torsdagen nere som lägst i $14625, vände väldigt snabbt och med hjälp av fredagens arbetsmarknadsstatistik får vi en positiv avslutning på veckan. Tekniskt sett balanserar marknaden på de kritiska nivåerna, och det är för tidigt att tala om en mer bestående vändning. Precis som för koppar är det finansiella kollektivet väldigt ”korta”, d.v.s. det finns ett stort behov att köpta tillbaka tidigare sålda terminskontrakt, som i sig för den volatila metallen nickel, kan skapa utrymme för en uppgång i veckan som kommer. Vi bedömer nivåerna som väldigt intressanta ur ett fundamentalt perspektiv. Högkostnadsproducenterna får problem om priset långvarigt ligger kvar vid nuvarande nivåer. Det har redan rapporterats om produktionsneddragningar i Australien, och det förväntas komma mer. Trots det bedöms marknaden vara i överskott, givet att inte efterfrågan från den rostfria industrin överraskar. Det kan således ta en tid innan vändningen för nickel kommer. Vi bedömer ändå nivåerna som väldigt attraktiva på 6-12 månaders sikt. I det perspektivet är Nickel S (utan hävstång) att föredra.
Kaffe
Kaffepriset (maj 2013) steg i veckan som gick. Förr eller senare kommer kaffepriset att vända uppåt. Den som söker en långsiktig placering i råvarumarknaden och har tålamod, kan säkert tjäna bra med pengar på certifikatet KAFFE S.
Socker
Sockerpriset (september 2013) fortsätter att ligga i fallande pristrend. Ingen skillnad från förra veckan. Socker och kaffe har följt varandra åt under lång tid, men medan kaffet visar lite tecken på trendvändning, ser man inte något alls av det i sockermarknaden. Vi fortsätter med neutral rekommendation.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Crude oill comment: Caught between trade war fears and Iranian supply disruption risk
Brent turned higher yesterday as Trump ramps up pressure on Iran. Slightly lower this morning. Brent traded as low as USD 74.15/b (-2.4%) yesterday but managed to close with a gain of 0.3% at USD 76.2/b Trump signed action for harder sanctions/pressure towards Iranian oil exports. This morning Brent is trading down 0.3% at USD 76/b. The almost linear downward trend since the recent peak in mid-January seems to have faded a bit with price action now a little more sideways it seems.
Crude oil caught between trade war fears and Iranian supply disruption risks. Trump tariff chaos and trade war is no good for global growth and oil demand growth. Business investments and consumer spending will likely fall in the face of these highly erratic and growth negative actions. The oil bears naturally crawl out in response. But supply disruptions as so often before can then rapidly and suddenly turn everything around. Yesterday Trump signed actions for harder pressure on Iran with the potential to drive its exports significantly lower. That Trump would try to drive Iranian oil exports lower has been our expectation all along. The oil market is now caught between increasing fears that an escalating trade war will damage global oil demand growth on the one hand and possible sudden disruption of Iranian oil exports.
Longer dated prices offer good buy-in value. At least in a three-year backward-looking perspective. Longer dated prices are pushed down towards the low points over the past three years and offer good buying opportunity for oil consumers in a backward-looking perspective. However, how it is all going to pan out in the end: Trump trade war damaging global growth driving the oil price lower or Trump disrupting Iranian oil exports driving the oil price higher. Or both but with the effect that oil price continues sideways.
Front-month Brent crude in a sharp downward trend since its recent peak in mid-January. Sideways price level in the autumn was around USD 72-73/b with lows down at USD 70/b.
Front-month Brent crude is no longer in overbought territory. Challenging support of 50 and 100 dma
ICE Gasoil swaps. Deferred contracts offer good value for consumers. At least in a three-year backward-looking perspective.
Analys
The Damocles Sword of OPEC+ hanging over US shale oil producers
Lower as OPEC+ sticks to plan of production hike while Trump-Tariff-Turmoil creates growth concerns. Brent crude traded up at the start of the day yesterday along with Trump-tariffs hitting Mexico and Canada. These were later called off and Brent ended down 1% at USD 75.96/b. OPEC+ standing firm on its planned 120 kb/d production hike in April also drove it lower. Brent is losing another 1% this morning down to USD 75.2/b. The Trump-Tariff-Turmoil is no good for economic growth. China now hitting back by restricting exports of critical metals. Fear for economic slowdown as a consequence of Trump-Tariffs is the biggest drag on oil today.
The Damocles Sword of OPEC+. OPEC+ decided yesterday to stick with its plan: to lift production by 120 kb/d every month for 18 months starting April. Again and again, it has pushed the start of the production increase further into the future. It could do it yet again. That will depend on circumstances of 1) Global oil demand growth and 2) Non-OPEC+ supply growth. All oil producers in the world knows that OPEC+ has a 5-6 mb/d of reserve capacity at hand. It wants to return 2-3 mb/d of this reserve to the market to get back to a more normal reserve level. The now increasingly standing threat of OPEC+ to increase production in ”just a couple of months” is hanging over the world’s oil producers like a Damocles Sward. OPEC+ is essentially saying: ”Produce much more and we will do too, and you will get a much lower price”.
If US shale oil producers embarked on a strong supply growth path heeding calls from Donald Trump for more production and a lower oil price, then OPEC+ would have no other choice than to lift production and let the oil price fall. Trump would get a lower oil price as he wishes for, but he would not get higher US oil production. US shale oil producers would get a lower oil price, lower income and no higher production. US oil production might even fall in the face of a lower oil price with lower price and volume hurting US trade balance as well as producers.
Lower taxes on US oil producers could lead to higher oil production. But no growth = lots of profits. Trump could reduce taxes on US oil production to lower their marginal cost by up to USD 10/b. It could be seen as a 4-year time-limited option to produce more oil at a lower cost as such tax-measures could be reversed by the next president in 4 years. It would be very tempting for them to produce more.
Trump’s energy ambition is boe/d and not b/d and will likely be focused on nat gas and LNG exports. Strong US energy production growth will likely instead be focused on increased natural gas production and a strong rise in US LNG exports. Donald Trump has actually said ”3 m boe/d” growth and not ”3 m b/d” (boe: barrels of oil equivalents). So, some growth in oil and a lot of growth in natural gas production and exports will easily fulfill his target.
Brent crude historical average prices for the 1mth contract and the 60mth contract (5yr) in USD/b and the spread between them. When the market is tight there is a spot premium (orange) on top of the longer dated price. When the market is in surplus there is a discount in the spot price versus the 5yr. We have now had 5 consecutive years with backwardation and spot premiums between USD 11/b and USD 28/b (2022). Now the spot premium to 5yr is at USD 8/b. If market turns to surplus in mid-2025 and inventories starts to rise, then this USD 7/b premium will fall to zero or maybe even turn negative if the surplus is significant. This will depend on global oil demand growth, US shale oil discipline and decisions by OPEC+ in response to that.
US production in November averaged 13.3 mb/d and was only 0.33 mb/d above its pre-Covid high in December 2019. Growth over the past 12mths has definitely slowed down.
Analys
Tariffs is friction and higher costs at start. Then bearish on GDP, demand and prices
Down 2.2% last week and unchanged this morning. Brent crude fell 2.2% last week with a close on Friday of USD 76.76/b. The March contract rolled off on Friday. The April contract is now the front-month contract. The April contract is up 1.3% versus Friday, but this is solely due to the backwardation effect and rolling of contracts. The April and thus the front-month contract is trading at USD 76.77/b at the moment and unchanged from Friday.
The new Trump-tariffs are driving equities sharply lower this morning and copper is down 1.2%. The new tariffs are negative for GDP growth and negative for commodity demand in general.
Trump tariffs equal friction in crude logistics and refining and thus higher costs. That Brent crude is unchanged this morning rather than a full 1% down like copper is due to the deep entanglement of crude and products in Mexico, US and Canada which are bound together with complex chemistry, processing equipment and logistics.
US refineries and consumers will likely experience increased costs. Higher crude costs for US refineries as they try to get medium to heavy sour crude from other places than Mexico and Canada. The alternative is from the Middle East where supply is already strained due to the recent Biden-sanctions. US refining will be less efficient so refining margins and thus product costs for consumers will likely go up as well. The ICE gas oil crack to Brent for April is up USD 0.24/b this morning is maybe a reflection of this strain.
First round effects probably bullish on the margin. The second-round effects are bearish. Increased frictions in logistics of crude transportation and refining of products often implies higher prices. The first-round effects on crude and products are thus bullish on the margin. The second-round effects over a bit of time are however negative as they are negative on GDP growth, on oil demand and finally on prices.
How long and how far reaching? If Trump-goals of change versus Mexico and Canada are achieved, then these tariffs could possibly be reversed sooner rather than later and suddenly the second-round effects are not so dire after all. Though Trump looks like he is out to take on the whole world and not just Mexico and Canada and China. So probably not much a quick solution to be expected on the wider scope.
Longer-dated Brent crude prices down below the USD 70/b line as the outlook turns darker. Everybody wants to buy sub-70. But when we finally get there, the buyers step back as they await even lower prices. Which may or may not come of course.
ICE gasoil swap for 2027 is getting down to very favorable levels of USD 644/ton
Brent crude swap for 2027 is getting down to very favorable levels of USD 68.5/b
-
Analys4 veckor sedan
The rally continues with good help from Russian crude exports at 16mths low
-
Nyheter4 veckor sedan
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Pulling back after technical exhaustion and disappointing US inventory data. Low Cushing stocks lifting eyebrows
-
Analys4 veckor sedan
Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads
-
Nyheter4 veckor sedan
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld
-
Analys2 veckor sedan
Donald needs a higher price to drive US oil production significantly higher
-
Nyheter3 veckor sedan
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland
-
Nyheter3 veckor sedan
Tre bra aktier inom koppar med fokus på stabila lågkostnadsprojekt