Följ oss

Analys

SEB – Råvarukommentarer, 13 januari 2014

Publicerat

den

SEB Veckobrev med prognoser på jordbruksråvaror

Rekommendationer

SEB rekommenderar råvaror

Inledning

Veckans vinnare blev MINIL KAFF B S med en uppgång på 46%, när kaffepriset steg förra veckan. Sedan Jul erbjuder vi även minifutures på råvaror. De är till för dem som vill ta extremt mycket risk. Risken är lika hög som i de riktiga terminerna, men i mindre storlek och tillgängliga över aktiebörsen.

Tre nyheter från förra veckan är viktiga för råvarumarknaden: I fredags publicerades antalet nyanställningar i USA kallad ”Non-Farm Payrolls”. Marknaden hade väntat sig 197,000 nyanställningar i december, men det blev bara 75,000. När FED just påbörjat nedtrappningen av takten i penningmängdsökningen den 18 december för att ekonomin i USA såg ut att klara sig, var NFP-siffran förvånande svag. Den fick en påverkan på dollarn, som föll och på guldet som steg. Den andra nyheten kom vid 18 i fredags från det amerikanska jordbruksdepartementet, årets första World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE). Matif hann inte reagera fullt ut eftersom rapporten kom 30 minuter innan stängning i Europa. Dessutom är innehållet i rapporten inte lika positivt som ”rubriksiffrorna”. Vi går igenom rapporten i detalj i det här veckobrevet. Den sista nyheten är Indonesiens exportstopp avseende oberarbetad malm som ska ha trätt i kraft igår (söndag). Det påverkar främst marknaderna för aluminium och nickel.

Råolja – Brent

Efter prisfallet i början av året handlades oljan lugnare i veckan som gick. Tekniskt borde man se en ytterligare nedgång till ca 103 dollar.

Analys av pris på olja

Det som gör att marknaden tvekar, att gå ner till 103 dollar / fat, är att där finns ett stöd, som vi ser i nedanstående diagram. Om priset skulle falla ner dit, skulle det signalera en säljsignal, som enligt den tekniska analysen mycket väl skulle kunna ta ner oljepriset till 80 dollar, 60 dollar eller rentav till 40 dollar. Det blir den största baissen på råvarumarknaden på många år.

Oljepriset över många år

Jag tror att det är värt att spekulera i nedgång redan innan oljepriset har brutit ner och rekommenderar köp av BEAR OLJA X2 S.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Du har väl sett att vi nu också har minifutures med mycket hög hävstång? MINIS OLJA B S är en ”mini short” med 6.5 gångers hävstång på nedsidan. Om oljepriset går ner med 1%, ökar värdet på den här mini-futuren med nästan 6.5% (och olyckligtvis vice versa om oljepriset stiger med 1%).

Elektricitet

Elpriset vände upp i veckan på prognosen om det kallare vinterväder vi har nu. I fredags föll priset när det kom lite mildare väder in i prognosfönstret igen. Priset vände ner i torsdags exakt på motståndet, som gavs av bottennoteringen på kontraktet i juni. Tekniskt ser det därmed negativt ut.

Elpriset ser negativt ut

Hydrologisk balans har under hösten klättrat 20 TWh, från ett underskott på 10 till ett överskott på 10 TWh, som vi ser av Markedskrafts data. Vi ser också att prognosen för två veckor framåt har vänt när och där har vi en stor del av förklaringen till prisuppgången den senaste veckan.

Hydrologisk balans

Enmånads termin på energikol steg flera procent i veckan och terminen för nästa år utvecklades också positivt. Nedan ser vi priset på energikol, det närmaste årets leveranstermin för de senaste tre åren.

Enmånadstermin på elektricitet

Vi rekommenderar köp av EL S på lång sikt, men tycker att man ska vara försiktig på kort sikt pga den tekniska bilden.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

SEB är ensam om att erbjuda mini futures på el. Mini futures har inte daglig hävstång, utan beter sig som en värdepapperiserad depå, som innehåller en del av en termin i position och kontanter. Om positionen går emot, och stop-loss utlöses, går minifuturen till förtidslösen. I en tabell längst bak i det här brevet ser du vilka minifutures som finns på elpriset (samma underliggande termin som EL S).

Naturgas

Naturgaspriset i USA har handlats upp på det kalla vädret. Det har varit och är just nu extremt kallt i USA, men det mildare väder kom in i prognosfönstret redan för ett par veckor sedan har redan börjat tina upp landet. Priset är tillbaka nere på 4 dollar, som är en stödnivå. Det mesta av prisfallet är därför förmodligen över.

Naturgaspriset

Basmetaller – fokus på Indonesien

Basmetallhandlare har den senaste veckan försökt följa händelseutvecklingen i Indonesien vad gäller exportstoppet av obearbetad malm som ska ha trätt i kraft igår, söndag. Landet exporterar bland annat stora mängder kopparmalm, nickelmalm och bauxit (råvaran till aluminium). Förra veckan presenterades och antogs ett förslag i parlamentet att kopparkoncentrat med mer än 15% koppar skulle undantas från exportförbudet. Det har också cirkulerat rykten om övergångsregler till 2017. Minst en nickelgruva har stängts och arbetarna skickats hem. Trots att beslutet om exportförbud av obearbetad råvara fattades redan 2007 har inte inhemsk förädlingsindustri kommit på plats fullt ut än. Exportstoppet, om det implementeras kompromisslöst, ger framförallt nickelmarknaden stöd. Kina har emellertid lager av kopparmalm som täcker behovet i 6 – 9 månader. Aluminiummarknaden är mindre påverkad eftersom det finns gott om andra leverantörer av bauxit och för att bauxit inte är den huvudsakliga kostnadsposten i aluminiumframställning.

Koppar

Indonesiens förbud att exportera oförädlad malm ska av allt att döma vara i kraft idag måndag. Kopparkoncentrat som innehåller mer än 15% koppar ska vara exkluderat, enligt ett förslag som vad vi erfar antogs förra veckan.

Kopparpriset höll sig starkt hela förra veckan, med en ganska kraftig likvidering på torsdagen. Kinesiska inflationssiffror skrämde marknaden och protokollet från FED:s möte i december som publicerades samma dag och detta räckte för att få priset att backa 1%. På fredagen fick marknaden dock nytt stöd när den inflytelserika Red Kite-fonden sade att den ”backwardation” som marknaden för terminer handlas i, kommer att fortsätta ett bra tag, med hänvisning till lägre lager. Backwardation gör att den som äger koppar via terminer tjänar en extra riskpremie på positionen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Notera också att lagren vid LME (röd linje) minskar stadigt.

Kopparpriset

Vi rekommenderar köp av KOPPAR S.

Aluminium

Indonesiens förbud att exportera obearbetad malm var i fokus i veckan. Indonesien exporterar 2/3 av den bauxit som Kina importerar för sin aluminiumtillverkning. I onsdags publicerade Indonesiens handelskammare en varning om att 200,000 gruvarbetare blir arbetslösa när eller om exportförbudet träder i kraft. Indonesiens gruvministerium arbetar på ett förslag på övergångsregler som skulle göra det möjligt att exportera obearbetad malm fram till år 2017. Regeringen i Jakarta har kört en hård linje, men påtryckningarna är stora och det är ännu oklart vad som händer. De som drabbas värst av ett exportförbud är små gruvor, som saknar möjligheter att investera i förädling av malmen. Större företag som Freeport McMoRan och Newmont Mining har inte dessa problem. Exportförbudet slår därför mot de fattigaste i sektorn, vilket väger tungt i politiken.

Med det sagt, är bauxit inte svårt att hitta från andra håll än från Indonesien och det är inte den dyraste inputvaran för att tillverka aluminiium. Energipriset är långt viktigare. Indonesiens exportstopp spelar därför mindre roll för aluminiummarknaden än det gör för nickelmarknaden.

Produktionsneddragningar utanför Kina har gjort att marknaden väntas nå balans under året. Som vi ser i diagrammet nedan, har lagernivåerna börjat plana ut – på en mycket hög nivå (röd kurva). Prisutvecklingen befinner sig fortfarande i fallande trend och söker en botten.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Aluminiumpriset den 11 januari 2014

Vi fortsätter med neutral rekommendation på aluminium.

Zink

Zinkpriset som steg med 14% i december, drabbades av vinsthemtagningar vid 2100. Tekniskt är detta helt naturligt och vi tycker att det är ett köptillfälle nu.

Zinkpriset

Vi rekommenderar köp av ZINK S.

Nickel

Det är ännu osäkert om Indonesiens förbud att exportera obearbetad nickelmalm trädde i kraft den 12 januari (igår). Indonesien är världens största exportör av nickelmalm och förser även Kina med 2/3 av dess behov av bauxit (råvaran för att tillverka aluminium). I veckan nåddes vi av nyheten att åtminstone en gruva stoppat all produktion. Samtidigt kom nyheten i torsdags att Indonesiens gruvministerium arbetar på att få igenom ett förslag med övergångsregler som gör det möjligt att exportera nickelmalm fram till år 2017. Förhoppningsvis klarnar bilden i veckan som kommer.

Det produceras mer nickel än vad som efterfrågas i världen. Det ser vi på de ständigt ökande lagren vid LME (röd linje i diagrammet nedan). Exportstoppet i Indonesien kan minska överskottet och kanske få marknaden i balans.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sent på fredagen kom det indikationer på att exportstoppet verkligen skulle träda i kraft, vilket fick priset att gå upp kraftigt, som vi ser i diagrammet nedan. Nickelmarknaden har handlat metallen inom ett snävt prisintervall mellan dyrgt 13000 dollar och 15000 dollar. Förra veckan var priset ungefär mitt i, så vi gav en neutral rekommendation då. Vi tycker man kan försöka köpa nickel nära botten på prisintervallet. Vi är neutrala till positiva, men det är viktigt att följa utvecklingen i Indonesien noga.

Nickelpriset

Guld

Non-Farm Payrolls (antal nyanställda) för december kom in förvånande lågt i fredags. FED hade nog inte räknat med att antalet nyanställda skulle hamna på halva den tidigare och den förväntade nivån när de inledde nedtrappningen av ökningen av penningmängden i december. Marknaden tolkade omedelbart siffran som att den fördröjer takten i ”tapering” processen och handlade ner dollarn – vilket allt annat lika innebär ett högre pris på guld (som ju handlas i dollar) och som dessutom gynnas av ”mer pengar” att parkera. Det är dock lite för förhastat att dra för långtgående slutsatser bara av en månads arbetsmarknadsstatistik.

Nedan ser vi ett veckochart över guldpriset. Stödet på 1180 dollar har hållit två gånger. Det riktiga stödet finns emellertid på 1000 dollar och vi tror att priset går dit innan nedgången är över.

Veckochart på guldpriset

Placerares innehav av guld via börshandlade fonder fortsätter att minska. I diagrammet nedan ser vi guldinnehaven som gul linje och innehaven av silver via ETF:er visas av den svarta kurvan.

Innehav av guld och silver av ETF-fonder

En del tycker att guld är intressant att köpa på kort sikt nu, eftersom priset är tillbaka på sommarens bottennivå vid 1200 dollar per ton. Året har också börjat med prisuppgång, men vi har ingen teknisk köpsignal, annat än att 1200 dollar har hållit. Det räcker inte för att ur teknisk synvinkel motivera en köprekommendation.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Vi fortsätter tills vidare med neutral vy på guld, men förbereder oss för att gå kort på riktigt igen vid ett brott av 1200 dollar på nedsidan.

Silver

Silver har till skillnad från guld, redan nått sitt ”ordentliga stöd”, som är 1000 dollar för guld. För silver är det 20 dollar. Å andra sidan, skulle det inte vara det, får man gå ända ner till 10 dollar för att hitta nästa avgörande stöd. Silverpriset har fortsatt att röra sig sidledes. I fredags stängde marknaden högre på NFP-siffran och den svagare dollarn. Motståndet för nedgången ligger helt nära ovanför och det ska bli intressant att se om den bryts eller om ett nytt prisfall inleds.

Silverpriset

Vi gick över till neutral på silver förra veckan och fortsätter att hålla oss på sidlinjen till dess vi vet om det blir ett brott uppåt eller om priset vänder nedåt igen.

Platina & Palladium

Platina bröt faktiskt motståndslinjen i fredags och därför rekommenderar vi köp av PLATINA S.

Analys av spotpriset på platina

Palladium handlades också upp, men befinner sig fortfarande inom det intervall som priset legat inom det senaste året.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Palladiumpriset

Vi rekommenderar alltså köp av platina, men vi förhåller oss än så länge neutrala till palladium.

Kaffe

Kaffepriset har tagit sig ända upp till motståndet för den fallande trenden. Skulle priset på kaffe fortsätta bara lite till uppåt, är den fallande trenden bruten. Det betyder inte att en stigande trend är etablerad. Det är väldigt sällan en lång nedgångsfas omedelbart vänds i en stigande marknad, utan att det etablerats en botten. Sannolikheten är stor att uppgången från 105 cent till 120 nu vänds i en rekyl nedåt.

Teknisk analys på kaffepriset

CONAB rapporterade i torsdags att kaffeskörden kan bli mindre än tidigare befarat. Total skörd av kaffe (arabica och robusta) väntas bli 46.53 – 50.15 miljoner säckar (à 60 Kg). Förra årets skörd var 49.15 miljoner säckar. Det kommande året i vartannatårs-cykeln ska annars normalt sett ha en högre skörd än året innan för arabica. Skörden av arabica väntas bli 35.1 – 37.5 miljoner säckar. Förra året producerades 38.3 miljoner säckar. För robusta väntas däremot en ökning, från förra årets 10.9 miljoner till 11.5 – 12.6 miljoner säckar. Marknaden hade väntat sig att Brasilien skulle skörda 60 miljoner säckar i år, så detta är väsentligt mindre än det och i synnerhet för arabica. Anledningen är att det låga priset inte motiverar odlare att sköta sina plantor. Enligt en rapport från USDA väntas den genomsnittliga produktionskostnaden i år uppgå till 147 cent per pund och med ett pris på 120 cent är det inte lönt att odla för optimal produktion. CONAB säger också att arealen är lägre i år än förra året. Uppenbarligen har gamla uttjänta odlingar ersatts med någon annan gröda, förmodligen till stor del med sockerrör.

Med reservation för att vi tror att det mest sannolika är en rekyl nedåt i veckan som kommer, tror vi ändå att kaffe är köpvärt på länge sikt och behåller därför köprekommendationen.

Det finns nu också mini futures på kaffe, som erbjuder högre hävstång.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

För övriga jordbruksråvaror se Jordbruksbrevet.

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Disclaimer

The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).

Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

About SEB

SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.

Analys

Anticipated demand weakness sends chills

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude stabilized around USD 73 per barrel yesterday and this morning, following U.S. inventory data that showed significant draws for yet another week, along with OPEC’s decision to delay output hikes for two months. However, the shift in OPEC+ strategy wasn’t enough to offset the sharp losses in crude prices witnessed over the past few weeks, with Brent falling by USD 8.5 per barrel (10.3%) since late August. This recent decline has largely been driven by concerns over fragile demand.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Looking ahead, despite the bullish U.S. inventory report (detailed below), the market’s focus remains on the anticipated weakness in crude and product demand, which is overshadowing positive signals. Deep concerns persist, especially regarding China, which typically accounts for roughly 40% of annual global demand growth.

Moreover, the current change in OPEC+ strategy does not guarantee stability moving forward. There is still uncertainty around how OPEC+ will proceed: whether it will continue to delay production or release more volumes to the market. Historically, OPEC+ has maintained a ”price floor” at USD 80+ per barrel, stepping in to support prices. However, this floor may now be shifting. Lastly, the Russia-Ukraine diesel shock has mostly dissipated, leading to a decline in the diesel crack and global diesel prices, which in turn is reducing stress on crude markets.

U.S. crude oil refinery inputs averaged 16.9 million barrels per day last week, reflecting a slight increase from the prior week, with refineries operating at 93.3% capacity. U.S. commercial crude inventories dropped by 6.9 million barrels, bringing the total to 418.3 million barrels—about 5% below the five-year average for this time of year, signaling a clear tightness in supply.

Since June, U.S. crude inventories have consistently shown substantial draws (see page 12), underscoring strong implied demand (see page 15) and slower-than-expected production growth. U.S. crude production appears to have plateaued, and its trajectory for the rest of the year will be crucial to monitor.

Gasoline inventories rose by 0.8 million barrels but remained 2% below the five-year average, while distillate (diesel) inventories fell by 0.4 million barrels, standing a significant 10% below their historical average.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

On the import side, U.S. crude oil imports averaged 5.8 million barrels per day last week, down by 768,000 barrels from the previous week, further contributing to the supply draw. With China’s weakening economy now a focal point for commodities markets, pushing industrial commodities lower, the energy sector remains vulnerable but resilient for now.

Gasoline production reached 9.7 million barrels per day, and diesel production hit 5.2 million barrels per day, both reflecting steady output. Additionally, overall petroleum inventories fell by 8.0 million barrels (see page 14).

Earlier this week, we released our updated Oil and Gas Price Outlook, which provides detailed projections and insights into market trends through 2027. In the report, we forecast lower oil prices in 2025 as the market shifts to surplus, driven by tepid demand growth – particularly from China – and rising production both within and outside of OPEC+. We expect OPEC+ to tolerate some price declines in exchange for higher volumes, which could lead to increased price volatility. Yet, a market deficit is likely to return in 2026, setting the stage for a price rebound. In the natural gas market, tight LNG supply conditions are expected to sustain upward price pressure through 2024 and 2025, despite high EU inventories, with relief coming in late 2026 as new production capacity becomes available.

Fortsätt läsa

Analys

Brent crude will fluctuate more as OPEC+ loosens market control

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Market focuses on China weakness and more supply from OPEC+ while the sound of Israeli rockets in Lebanon one weak ago are fading. Following a high of USD 80.53/b on Monday last week (following Lebanon – Israel rocket exchange on Sunday 25 Aug.) the Brent November contract traded downhill and ended the week at USD 76.93/b. On a Friday to Friday basis however, the November contract was down by only 1.6%. So not at all a total route. This morning the Brent Nov. contract is down 0.7% at USD 76.4/b on combined concerns for the Chinese economy and increasing signs that OPEC+ will indeed lift production in Q4-24 as earlier signaled. The current disturbances in Libya’s oil production could provide room for added supply from OPEC+. But fluctuations in Libya’s oil production has become quite normal over the latest years and any outages will probably be short lived. And to what we can understand from the news flow there has been given signals for restart of production already.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Softer towards the end of the year? The Brent crude oil price has a historical tendency for weakness in the latter part of the year. With continued deterioration in China and added barrels from OPEC+ in Q4-24 this could very well be the case also this year.

Brent will likely move over a wider range with softer market control by OPEC+. OPEC+ looks set to move to a softer price control regime. Shifting from a strict ”price” focus regime to some kind of hybrid ”price/volume” market control. This should allow the Brent crude oil price to fluctuate more. The difference between the highest and the lowest Brent crude oil price over the past 400 days is only USD 27.6/b. The median since 2009 is USD 50/b.

Bearish concerns for the future. But market looks tight here and now and Mid-East is very unstable. Lots of bearish talk and concerns, but physical signals are still tight. US oil inventories have been falling steadily and counter seasonally over the past 6 weeks and floating global crude stocks have fallen sharply and by more than 50 m barrels since a peak in June. Combine this with the very unstable situation in the Middle East and it is not so easy to sit with large short positions in oil.

The Brent crude November contract in USD/b

The Brent crude November contract in USD/b
Source: Bloomberg

52 week ranking of Net long specs in Brent + WTI and ranking of Brent crude curve backwardation

52 week ranking of Net long specs in Brent + WTI and ranking of Brent crude curve backwardation
Source: SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Net long spec for Brent + WTI in million barrels

Net long spec for Brent + WTI in million barrels
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Historical average Brent crude oil prices per month since 2008 in nominal USD/b

Historical average Brent crude oil prices per month since 2008 in nominal USD/b
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Brent crude 400 day rolling High-Low price spread in USD/b difference

Brent crude 400 day rolling High-Low price spread in USD/b difference
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.

Total US commercial crude and product stocks in million barrels

Total US commercial crude and product stocks in million barrels
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed, US EIA data

Global, floating crude oil stocks in million barrels.

Global, floating crude oil stocks in million barrels.
Source:  SEB graph and calculations, Bloomberg data feed.
Fortsätt läsa

Analys

Fear of coming weakness trumps current tightness

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has continued its decline from earlier this week, dropping USD 2 per barrel since yesterday’s high in the afternoon, a decline of approximately 2.6%. It is currently trading at USD 75.9 per barrel, nearing its lowest level since early August and approaching the yearly low of USD 74.8 per barrel from early January.

Looking ahead, despite a bullish U.S. inventory report (detailed below), the fear of future weakness is overshadowing this positive news.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

As highlighted in Tuesday’s crude oil comment, at the top of our “worry list” is the deteriorating economic outlook in China, which is worsening more rapidly than previously anticipated. Recent data from July indicates that bank loans to the real economy contracted for the first time in 19 years. Despite lower interest rates, corporations are not borrowing due to a loss of confidence. Fewer loans equate to reduced economic activity, which is evident in the decline in factory output. This situation intensifies concerns about Chinese oil demand, as the market increasingly believes that the weakness in Chinese oil imports may not be a temporary blip but a more sustained issue.

Additionally, yesterday’s sharp crude sell-off was influenced by the U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) adjustment, which revealed 818,000 fewer jobs than expected—the largest downward revision since 2009. While the Fed’s July meeting minutes had already reflected doubts about previous job data, making the revision less surprising, it nonetheless reinforces the view that the labor market is cooling, strengthening the case for a potential rate cut in September.

It is also worth noting that when crude oil prices were at current levels earlier in the year, the ’dated to front’ line was negative, whereas it is now positive. This shift suggests a fairly tight physical market, further evidenced by continuous inventory drawdowns.

U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) dropped by 4.6 million barrels, bringing the total to 426 million barrels, which is approximately 5% below the five-year average for this time of year. Gasoline inventories fell by 1.6 million barrels and are 3% below the five-year average. Distillate (diesel) inventories also saw a drawdown of 3.3 million barrels, leaving them 10% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories declined by 5.9 million barrels last week—a clear indication of current market tightness.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Looking ahead to other potential weaknesses, the normalization of refinery margins suggests significantly less demand from refineries compared to the very strong margins seen in 2022, most of 2023, and the beginning of 2024. Consequently, we can expect reduced crude demand for refining in the future, reinforcing the expectation of “coming weaknesses.” Against this backdrop, a retest of the yearly low remains a possibility.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära