Analys
SEB – Råvarukommentarer, 11 november 2013
Rekommendationer
*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.
Inledning
I veckan som gick har flera stora händelser inträffat och rapporter av stor betydelse för råvarumarknaden har publicerats. ECB:s räntesänkning och starkare BNP och arbetsmarknadsstatistik från USA fick dollarn att stärkas i veckan – och euron och kronan att falla. Naturligtvis ledde ett högre pris på dollarn att råvaror noterade i dollar sjönk i motsvarande grad. Råvaror noterade i euro, eller omräknade till kronor höll sig stabila. På jordbrukssidan publicerade FAO / AMIS sin månadsrapport, som inte hade någon större inverkan på marknaden. Förväntningarna om ett riktigt fyrverkeri var inställda på USDA:s månatliga WASDE-rapport, som inte kommit ut på två månader. Det blev något av ett antiklimax när den väl kom klockan 18 i fredags. Efter en viss tvekan valde marknaden att handla upp majs och soja på basis av vad rapporten sade om den amerikanska marknaden. Ser vi till de globala utbuds- och efterfrågebalanserna är det inte lika uppenbart att priset ska upp.
Ny information medför att vi gjort flera revideringar av våra rekommendationer, framförallt pga WASDE-rapporten. Vi går över till neutral vy på majspriset och från köp till sälj på vete. Vi behåller sälj på sojabönor. Vi går också över från köp till neutral på platina och palladium (en försiktig köp i förra veckobrevet).
USA firar idag vapenstilleståndet i det första världskriget (klockan 11), omdöpt till ”Veteran’s Day”, men börserna är öppna. Det kan därför bli lite tunnare handel idag måndag, än vanligt.
Råolja – Brent
Oljepriset backade med 1% i veckan, efter att ha handlats på ännu lägre nivåer i torsdags. Oljeprisfallet på 1% ska ses mot bakgrund av att dollarn stärktes mot såväl euron som kronan med 1%. I dessa valutor var alltså oljepriset oförändrat.
Nedanför ser vi kursutvecklingen på dollar mot kronor. Europeiska valutor, inklusive den svenska kronan, föll direkt efter ECB:s i och för sig väntade sänkning av styrräntan till 0.25%. Dollarn styrka fick sedan ytterligare skjuts när arbetsmarknadsstatistiken i USA visade att över 200,000 människor fått nytt jobb under oktober månad. Detta trots budgetbråket och stängningen av den amerikanska federala staten under månaden. En starkare dollar betyder automatiskt lägre noteringar på råvaror, när de uttrycks i dollar.
I onsdagens DOE-rapport steg råoljelagren för sjunde veckan på raken. Lagren ökade med 1.5 miljoner fat till 385 miljoner. Lagernivåerna ligger nu återigen på rekordnivåer för den här tiden på året, högre än förra året.
Lagerökningen i USA har skett trots att importen har minskat till 7.2 miljoner fat. Samma vecka förra året importerades 8 miljoner fat per dag. Detta har alltså substituerats med inhemsk produktion. Det höga priset på olja håller alltså på att stimulera fram mer produktion. Det är ett tydligt tecken på att pris och inte resonemanget om ”ändliga resurser” spelar en avgörande roll för hur mycket som produceras.
Det växande utbudet av råolja är en långsiktigt negativ faktor för oljemarknaden. Den kompenserande faktorn är rabatten på terminerna, som gör att en investering i olja trots allt kan vara långsiktigt lönsam. Förra veckan varnade vi att ”den som är intresserad kanske bör avvakta med köp ifall priset faller i veckan”. Vi anser att vi har haft det prisfallet och att det nu är säkrare att öka positionen i olja genom OLJA S.
Elektricitet
Elpriset, som föll när det blöta väder vi nu upplever började dyka upp i prognoserna, fann stöd på 39 euro per MWh och handlades upp till 41 euro. I torsdags fick vinsthemtagningar priset på fall, men handeln i fredags var stark. Marknaden kommer antagligen att testa 41 euro igen. Ovanför finns nästa motstånd vid 42.35 euro.
Nedan ser vi prisdiagrammet för det första kvartalet 2014:s kontrakt, uppdaterat till i fredags.
Nedan ser vi priset på energikol, den närmaste månadens leveranstermin. Priset har utvecklats stark i veckan. Priset ligger nu strax under ett kortsiktigt motstånd. Trenden är uppåtriktad, vilket ges av högre toppar och högre bottnar, samt att 55-dagars glidande medelvärde är stigande.
Utsläppsrätterna utvecklar sig däremot svagare, som vi ser i prisdiagrammet för decemberkontraktet på utsläppsrätter nedan. Marknaden var betydligt svagare i fredags än förväntat.
Hydrologisk balans har inte stigit så mycket som man kunde tro av allt regnande. Nederbörden har kommit på befolkningscentra och inte på högre höjder i norr, i samma utsträckning.
Vi rekommenderar köp av EL S eller BULL EL X4 S.
Naturgas
Naturgaspriset fann stöd på 3.40 och vände upp till 3.60, ett tekniskt motstånd. Trenden är nedåtriktad och enligt teknisk analys, är det mer troligt att priset vänder ner efter veckans uppgång, än att priset fortsätter upp.
Metaller
Veckans huvudtema har varit dollarns styrka å ena sidan och eurons och kronans å den andra. De amerikanska siffrorna fortsätter att överraska på uppsidan, i veckan både med BNP och NFP. Detta ökar i sin tur en eventuell start av nedtrappning av den monetära stimulansen i USA redan i december eller åtminstone tidigare än diskonterats. ECB sänkte som väntat (men uppenbarligen som en överraskning för några) styrräntan till 0.25%. Detta gav också en försvagning av europeiska valutor och en förstärkning av dollarn i veckan. ECB gjorde detta eftersom inflationen så tydligt är på väg nedåt och för att arbetslösheten i EU är så hög och ”hållbar”.
Så nu är vi i den något förvirrande situationen, där starka siffror i USA är negativt för metallpriserna, såsom uttryckta i dollar. Som vi har sagt tidigare att vi tror att detta är en kortsiktig effekt och att tillväxtutsikterna kommer att ta över, förr eller senare . Ännu viktigare för metallefterfrågan är naturligtvis Kina, varifrån vi såg viss uppmuntrande handelsstatistik. Viktigast var högre export, vilket är en indikation på bättre efterfrågan utanför Kina. I helgen började kommunistpartiet fyra dagars plenum, vilket förväntas ge information om hur ledarskapet kommer att stödja konjunkturen.
I Genève gör helgens förhandlingar om Irans nukleära program framsteg i skrivande stund . Ett avtal skulle ha en potentiellt baissig effekt på oljepriset, även om de inledande samtalen mellan parterna redan har gett ett negativt bidrag till oljeprisets utveckling de senaste veckorna.
Koppar
Koppar kunde inte stå emot den starka dollarn och priserna testade den nedre delen av intervallet i veckan som gick. Det såg ut som det skulle vara ett allvarligt test på nedsidan, men den tekniskt föranledda försäljningen blev väl absorberad av handelns intresse. Den kinesiska handelsbalansen i veckan visade en nedgång i importen av raffinerad koppar och halvfabrikat med 11% från föregående månad. Detta var dock inte oväntat på grund av den tidigare höga importen av koncentrat (som med befintlig raffinaderikapacitet lätt skulle kunna producera tillräckligt av koppar). Statistik i lördags visade en högre industriproduktion än väntat och att inflationen låg inom regeringens mål, bör ge stöd till marknaden den kommande veckan.
Aluminium
LME har godkänt de föreslagna ändringarna i sin lagerverksamhet för att minska köerna. Dessutom har LME meddelat vissa ändringar av förslaget. Minskningen i köerna siktar nu på att komma ner till 50 snarare än 100 kalenderdagar. Dessutom kommer LME att utreda och agera för att motiverka lagerhusföretagens incitament, som bidrar till att det bildas kö för att hämta ut material från lagren. LME har också sagt att de kommer att beställa en fullständig extern logistisk översyn av LME:s lagersystem.
Den samlade bedömningen efter tillkännagivandet var åt det baissiga hållet, speciellt när det gäller den fysiska premien (över LME:s börspris). Det finns dock diskussioner om att lagerhållarna kommer att öka hyran som kompensation! När det gäller priset skulle man kunna resonera att om LME:s förändringar gör det lättare att få ut tidigare ”låst” material, kan det leda till prispress. De flesta bedömare påpekar doch att så länge räntorna är låga och det är contango i terminsmarknaden, kommer materialet bara att flyttas till andra lager.
Dollarns styrka under veckan har satt tydlig press på priset (noterat i dollar). Efter fredagens NFP testades det långsiktiga stödet vid $ 1800, men det höll. Vi anser att stödet är tillräckligt starkt för att hålla marknaden i prisintervallet $ 1800 – $ 1900.
Vi har neutral rekommendation.
Zink
Det finns inte så mycket att rapportera om zink den här veckan. Priset följde den allmänna trenden och avslutar veckan med ett allvarligt test av nedsidan i det senaste prisintervallet. Tekniskt bestod marknaden ett styrkeprov i fredags när det tekniska stödet på $ 1886 testades ”spot on”, för att följas av ett ”upp-ställ” vid stängningen.
Nickel
Nickel föll kraftigare än resten av basmetallkomplexet under veckan som gick. Prisintervallet är bredare för nickel än för de andra basmetallerna, liksom volatiliteten i priset. Med det överskott som finns, kan man inte utesluta risken för ett test till på nedsidan. Men mot bakgrund av den allmänna bedömningen av marknaden för industrimetaller, tror vi att många kommer att passa på att köpa om ett gynnsamt pris skulle komma.
Vi anser att marknaden redan har diskonterat en kompromisslösning beträffande den indonesiska exporten eller exportförbudet, när den ska träda i kraft nästa år. En online ”survey” gjord av Metal Bulletin i frågan, visade att 44% av de svarande väntade sig en höjning av exportskatten istället för ett totalförbud. 26% ansåg att exportförbudet kommer att skjutas upp. 21% tror att exportförbudet kommer att införas, som beslutat, medan 9% av de svarande inte tror att den indonesiska regeringen kommer att förhindra exportmöjligheterna alls. Vi får alltså tolka dessa svar från industriella aktörer på marknaden, som att en stor majoritet av dem tror att utbudet av billig laterit nickelmalm kommer att fortsätta vara tillgänglig på ett eller annat sätt.
Vår grundsyn att man bör försöka köpa nickel och rekommenderar köp av NICKEL S, i synnerhet om priset kommer ner mot 13,500 dollar per ton. Priset (cash och 3 månaders termin, som vi alltid avser), går att följa på www.basemetals.com
Guld & Silver
Guldpriset (i dollar) har de senaste månaderna handlats i ett intervall mellan 1250 och 1350. Med den senaste veckans starka dollar har priset (såsom noterat i dollar) fallit och stängde nästan på dagslägsta i fredags, som också var den svagaste handelsdagen för guld under veckan.
I termer av kronor, har priset hållit sig stabilt, med endast marginella prisrörelser under veckan. Vi ser kursdiagrammet på priset i kronor för ett troy uns nedan. Notera att vi inte har någon teknisk köpsignal, men vi har ett tekniskt stöd vid 8000 kr. Trenden är fortfarande nedåtriktad.
I diagrammet nedan ser vi antalet uns som innehas av börshandlade fonder. Den gula kurvan avser guld och den svarta silver. Vi ser att investerare fortsätter att likvidera sina likvida börshandlade fonder på guld. I och för sig är det anmärkningsvärt att priset inte faller, trots att säljtrycket från investerare är så starkt. I klassisk litteratur om marknadsanalys, finns resonemang om vad som händer efter ett stort kursfall. Det sägs att ägandet flyttas från ”svaga händer” till ”starka” i en process som kallas för ”konsolidering”. Det är möjligt att det är detta som håller på att ske nu. Många som köpt börshandlade fonder på guld har kanske gjort det utan särskilt mycket annan analys än att priset verkar gå upp (dvs tidigare) och nu säljer de för att priset verkar gå ner.
Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Vi noterar att den fallande trendlinjen / motståndet från toppen för ett år sedan, inte har brutits och att marknaden inte lyckades bryta igenom den. När sådana test misslyckas brukar det ofta leda till besvikelse, med kursfall som följd.
Silver handlas i relation till guld på 59.9, dvs guld är 59.9 gånger dyrare per uns än silver. Det är en hög nivå i ett historiskt perspektiv och ett resultat av allmänt fallande priset på guld och silver. Silver tar alltid ut svängarna mer än vad guld gör. Om prisnedgången fortsätter finns alltså risk att silver faller mer än guld och att silver blir ännu billigare i det historiska perspektivet.
Vi fortsätter att vara neutrala guld och silver.
Platina & Palladium
SEB:s certifikat PLATINA S steg med 1% i veckan och PALLADIUM S steg med 4%. Tekniskt ser vi att platina hittills inte lyckats gå igenom den fallande motstånds/trendlinjen. Risken för besvikelse är uppenbar.
Detsamma gäller marknaden för palladium, som utvecklats mycket starkt den senaste tiden. Priset är uppe på nivåer i toppen på på det prisintervall som varit rådande det senaste året. Den kortsiktiga trenden är uppåtriktad, men motstånden kan få den trenden att ta slut.
Pga de motstånd som finns, väljer vi att i alla fall för tillfället gå över till neutral rekommendation på platina och palladium.
Kaffe
Kaffepriset föll ner mot 100 cent per pund i veckan, men fick stöd där. Nivån 100% har de senaste 40 åren varit en stödnivå. När priset kommit uppifrån har trenden i regel vänt upp. Räkna gärna själv hur många gånger det har hänt!
Den absoluta bottennivån har dock legat på 50 cent, vilket är ett djup som förskräcker om man köpt strax över 100.
Vi tror dock att det kan komma en rekyl från den här nivån, som åtminstone bör kunna ta upp priset till 150 cent. Eftersom trenden ännu inte vänt, vill vi dock inte rekommendera konkret ”köp”.
Nedan ser vi det senaste årets prisutveckling i mars-kontraktet på arabica i New York. Flera marknadsbedömare har tyckt sig känna igen den ”blow-out” som ofta sker när de sista tappar sugen, i den senaste tidens nedgång från 120 till 105 cent.
Vi behåller tills vidare neutral rekommendation, tills vi ser tecken på ett trendbrott.
[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB Merchant Banking och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Disclaimer
The information in this document has been compiled by SEB Merchant Banking, a division within Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) (“SEB”).
Opinions contained in this report represent the bank’s present opinion only and are subject to change without notice. All information contained in this report has been compiled in good faith from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, expressed or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents and the information is not to be relied upon as authoritative. Anyone considering taking actions based upon the content of this document is urged to base his or her investment decisions upon such investigations as he or she deems necessary. This document is being provided as information only, and no specific actions are being solicited as a result of it; to the extent permitted by law, no liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from use of this document or its contents.
About SEB
SEB is a public company incorporated in Stockholm, Sweden, with limited liability. It is a participant at major Nordic and other European Regulated Markets and Multilateral Trading Facilities (as well as some non-European equivalent markets) for trading in financial instruments, such as markets operated by NASDAQ OMX, NYSE Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Swiss Exchanges, Turquoise and Chi-X. SEB is authorized and regulated by Finansinspektionen in Sweden; it is authorized and subject to limited regulation by the Financial Services Authority for the conduct of designated investment business in the UK, and is subject to the provisions of relevant regulators in all other jurisdictions where SEB conducts operations. SEB Merchant Banking. All rights reserved.
Analys
Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions
Brent crude prices dropped by USD 1.4 per barrel yesterday evening, sliding from USD 74.2 to USD 72.8 per barrel overnight. However, prices have ticked slightly higher in early trading this morning and are currently hovering around USD 73.3 per barrel.
Yesterday’s decline was primarily driven by a significant strengthening of the U.S. dollar, fueled by expectations of fewer interest rate cuts by the Fed in the coming year. While the Fed lowered borrowing costs as anticipated, it signaled a more cautious approach to rate reductions in 2025. This pushed the U.S. dollar to its strongest level in over two years, raising the cost of commodities priced in dollars.
Earlier in the day (yesterday), crude prices briefly rose following reports of continued declines in U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR), which fell by 0.9 million barrels last week to 421.0 million barrels. This level is approximately 6% below the five-year average for this time of year, highlighting persistently tight market conditions.
In contrast, total motor gasoline inventories saw a significant build of 2.3 million barrels but remain 3% below the five-year average. A closer look reveals that finished gasoline inventories declined, while blending components inventories increased.
Distillate (diesel) fuel inventories experienced a substantial draw of 3.2 million barrels and are now approximately 7% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories recorded a net decline of 3.2 million barrels last week, underscoring tightening market conditions across key product categories.
Despite the ongoing drawdowns in U.S. crude and product inventories, global oil prices have remained range-bound since mid-October. Market participants are balancing a muted outlook for Chinese demand and rising production from non-OPEC+ sources against elevated geopolitical risks. The potential for stricter sanctions on Iranian oil supply, particularly as Donald Trump prepares to re-enter the White House, has introduced an additional layer of uncertainty.
We remain cautiously optimistic about the oil market balance in 2025 and are maintaining our Brent price forecast of an average USD 75 per barrel for the year. We believe the market has both fundamental and technical support at these levels.
Analys
Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle
Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.
Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.
China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.
Analys
Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025
Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.
”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.
Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.
Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.
The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: OPEC+ meeting postponement adds new uncertainties
-
Nyheter3 veckor sedan
Vad den stora uppgången i guldpriset säger om Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
-
Analys3 veckor sedan
OPEC takes center stage, but China’s recovery remains key
-
Analys2 veckor sedan
Brent crude rises 0.8% on Syria but with no immediate risk to supply
-
Nyheter2 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining