Analys
SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014
Vetepriset handlades upp i fredags efter förnyad oro för situationen i Ukraina. Däremot ser väderleksprognoserna för alla veteodlande regioner utom Kansas och Texas bättre ut än på flera år. Egyptens GASC köpte också vete från Ukraina och Ryssland, där riskpremien för Ukraina var 1% på priset. Det visar att marknaden för vete fokuserar allt för mycket på Ukrainas problem (vädret och vetet är i perfekt skick) och för lite på vad som faktiskt påverkar marknadens utbud och efterfrågan – och därmed priset. Diskrepansen mellan det pris marknaden har bildat genom fel fokus å ena sidan och jordnära realiteter å den andra, gör att vi rekommenderar sälj på vete. Vädret är gynnsamt för majs också. Sådden i USA är inte sen och som utvecklingen i vädret ter sig nu, kan sådden t o m bli snabbare avklarad än normalt.
Kinas tillväxt är på många håll i landet egentligen 4.5% i genomsnitt, dvs långt under den lagstadgade tillväxten på 7.5%. Detta visar sig i priset på t ex armeringsjärn i Kina, som är väsentligt lägre än i början av året. Efterfrågan på nya hus har mattats. Detta bör också visa sig i minskad ökning i efterfrågan på mat. Kinas annullering av kontrakt på sojabönor från USA de senaste veckorna kan vara ett tecken på det.
Odlingsväder
Samma områden i USA som sedan tidigare lider av torka, väntas enligt GFS-modellens 2-veckorprognos fortsätta att få väsentligt mindre nederbörd än normalt.
På motsvarande sätt fortsätter Europa, utom Spanien och Portugal att få mer nederbörd än normalt. Det blöta vädret har fått BASF att rapportera högre försäljning av bekämpningsmedel i vår.
Det har funnits oro på en del håll för torka i Kina, men detta borde gå över om 2-veckorsprognosen enligt nedan slår in.
Vete
Stridigheter i Ukraina mellan pro-ryska gatuprotestanter (med luftvärnsmissiler förutom den sedvanliga gatstenen) och den Ukrainska armén fick handlare att köpa upp vetepriset – igen – i fredags. Det verkar inte spela någon roll hur mycket man påpekar att Ukrainas vete till 75% är höstvete och är i utmärkt skick och bara ett par månader från skörd. Har man så här lite kunskap, förtjänar man att förlora pengar. Jag tror att vetepriset står inför en ordentlig korrektion nedåt nu. Det som spelar roll för vetemarknaden är vädret i april, maj och juni och det ser bra ut överallt i alla fyra viktiga odlingsområden på jorden, utom i Texas och Kansas.
Chicagovetet (december) har handlats upp och ligger nu strax under 750 cent.
Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete och Matif i fredags och veckan innan. Som vi ser har det varit en prisuppgång generellt för terminer på Chicagovete, men inte på Matif-vete.
Andelen av USA:s vete i ”good/excellent condition” sjönk med 1% till 33% i måndagens crop condition rapport. Vetet är just nu på samma nivå som samma tid förra året.
The Wheat Quality Council i Colorado gjorde klart sin ”Hard Winter Wheat Tour” av Kansas veteområden den 1 maj. De fann efter 587 fältbesök att årets skörd kan bli 18% lägre på 261 miljoner bushels jämfört med förra årets 319 mbu. Det blir den lägsta produktionen sedan 1996 års 255 mbu.
Informa Economics estimerar i sin senaste prognos den totala veteskörden i USA till 1.496 miljarder bushels. Det är 120 miljoner bushels lägre än den förra prognosen och lägre än förra årets skörd på 1.534 miljarder bushels.
Det var frost i början av maj i Kansas med temperatur mellan 0 och -2 grader Celcius, rapporterar Martell Crop Projections. Fru Martell tillägger att ett ”vanligt” år, hade detta fått rubriker, men i år hamnar det helt i skuggan av den mycket värre torkan.
Detta har fått Hard Red Winter Wheat på Kansas City Board of Trade att dra ifrån Chicagos soft wheat, som vi ser i nedanstående graf. Det kan förefalla märkligt att det dröjde till helt nyligen, i slutet av april, för priset skillnaden att dra iväg. Crop ratings för Kansas har varit tillgängliga i ett par månader och varit i stort sett lika dåliga hela tiden.
Egypten meddelade i fredags att de liksom vid den förra ”tendern” köper vete från Ukraina. GASC köpte 55,000 ton vardera av ryskt och ukrainskt vete, som kommer att levereras under de första tio dagarna i juni. GASC fortsätter alltså att fylla på lagren, så att de räcker till ganska långt efter skörden. Detta var allt de köpte den här gången. Det ukrainska vetet var 3 dollar per ton billigare C&F jämfört med det ryska, vilket kan ge en indikation om hur liten riskpremien för Ukraina är. Alla dessa okunniga handlare som köpte upp vetepriset i fredags borde ta till sig hur liten riskpremien på den fysiska marknaden faktiskt är.
Såsom vädret utvecklar sig i de fyra stora veteproducerande områdena i världen: USA, Kina och EU och Ryssland / Ukraina, är det tydligt att det kommer att bli en stor skörd av vete i år. ”Stor” kanske rentav är ett understatement. USA får en mindre skörd, framförallt av HRW. Det är dock ännu oklart vad det myckna regnandet i Europa kommer att innebära för kvaliteten.
USDA publicerar sin WASDE på fredag klockan 18 CET, som ger årets första estimat för den kommande skörden från det amerikanska jordbruksdepartementet. Det ska bli intressant att se hur pass mycket ”bearish” information de hunnit ta med i sin rapport.
Vi går däremot redan nu över från neutral till sälj på vete.
Maltkorn
Maltkornsterminernas premie över Matif föll från 34 euro till under 30. Maltkornet för leverans i november stängde i fredags på 232 euro per ton.
Majs
Decemberkontraktet på majs föll ganska kraftigt i torsdags och fredags. Priset stängde på ett tekniskt stöd och frågan är om priset ska fortsätta falla i veckan som kommer. Det finns en hel del som talar för det, då vädret successivt väntas bli varmare och lantbrukarna i USA kan lägga i en högre växel för vårbruket. Tvärt emot situationen för vetet i Kanas och Texas, har de typiska majs-områdena fått normal till över normal nederbörd. Det har varit kallare än normalt i de norra odlingsområdena, men varmare än normalt i de södra. I genomsnitt har det hittills alltså varit ganska bra.
Den andra plantings-rapporten för året, från i måndagen 21 april visade att19% (förra veckan 6%) av majsarealen i USA var sådd per den 25 april. Kommentatorerna var snabba att påpeka att detta är sent, men det är faktiskt inte alarmerande sent. Det är snabbare än både förra året och år 2011.
Temperaturen ser ut att gå mot varmare och det är möjligt att 50 – 60% är sått om två veckor. Det är gott och väl på – eller över – normal takt.
Mot den här bakgrunden går vi över från neutral till sälj på majs, liksom för vetet.
Sojabönor
Novemberkontraktet på sojabönor nådde upp till 1250, en teknisk motståndsnivå, men vände ner därifrån och föll i torsdags och fredags ner till 1222 cent. Uppgångsfasen är antagligen avklarad och vi bör kunna få se en rekyl ner mot 1200 cent, enligt den tekniska skolans analys.
Sojamjölet, som är det som drivit priset på sojabönorna uppåt, har uppe vid den föregående toppen i maj-juni förra året. Vi har svårt att se att den här prisnivån ska bli bestående och rekommenderar sälj.
Sojaoljan föll ner till det tekniska stödet strax över 40 dollar. Tekniskt har sojaoljan bildat en ”triangelformation” och då bör man avvakta ett utbrott från den. Just nu ligger priset precis på botten av triangeln. Ett brott på nedsidan kan i första hand ta ner priset till 38 dollar. Den fundamentala information som skulle kunna ges skulden för detta är t ex om det skulle komma bekräftelse på att Ukrainas bönder valt att så solrosor i stället för majs i större utsträckning än vad marknadens aktörer (i väst) haft klart för sig.
Vi skrev förra veckan att uppgången höll på att mattas, men vi behöll neutral rekommendation. Nu tycker vi det är dags att gå över till sälj.
Raps
Novemberkontraktet på Matif bröt ett väsentligt tekniskt stöd i fredags innan marknaden stängde och det skickar en varningssignal om att priset kan falla ner till det gamla tekniska stödet vid 350 euro per ton. Det är också kontraktslägsta. Det är alltså möjligt att priset faller ännu lägre, om det vill sig illa.
Skillnaden mellan kanadensisk canola i eurotermer och Matifs rapskontrakt (båda för novemberleverans) har sedan förra veckan minskat från 15% till 13%. Jag tycker fortfarande att spreaden är värd att sälja.
Nedanför ser vi kvoten mellan rapsfrö (november) och sojabönor (november, omräknat till euro. Kvoten ligger kvar på 41, samma som förra veckan.
Jag går tillbaka till säljrekommendation på raps.
Potatis
Potatis fortsatte prisfallet från förra veckans 13.20 till 12.80 i fredags.
Gris
Juni-kontraktet på har rekylerat ner till det tekniska stödet för uppgången. Ett brott av den på nedsidan skulle kunna utlösa ett större kursfall. Inom EU har det talats om ett importförbud för amerikanskt fläskkött med hänvisning till risken för spridning av PED-viruset. Det är ett argument som passar bra i den pressade europeiska grisnäringen.
Spotkontraktet på EUREX Hogs backade i veckan med 2 eurocent per Kg till 1.66 euro per Kg.
Mjölk
I onsdags publicerade Eurex de senaste indexnivåerna för Eurex smör och Eurex SMP index. Där noterades ett ganska stort prisfall i mjölk, från 3500 euro per ton till 3378 euro per ton. Även SMP-indexet kom in lägre, men bara med en hårsmån. Terminsmarknaden var kraftigt lägre i USA (beroende på terminsförfall), liksom på Eurex, beroende också på att april månads terminer förföll i tisdags för avräkning mot indexen som publicerades i onsdags. Det är ju alltid terminsförfall tisdagen innan den sista onsdagen varje månad.
Terminspriserna är lägre, framförallt för att april månads terminskontrakt förföll. Terminsmarknaden förutspår ytterligare prisnedgångar fram till sommaren och därefter en stabilisering.
Detta innebär att genomsnittliga priset för ett Kilo mjölkråvara basis Eurex SMP och smörterminer för perioden maj 2014 till och med maj 2015 är 3.73 kronor. Det är en något lägre än förra veckan då det april – april låg på 3.78 kr.
SEB förbättrar börsens köpkurs med 1% (så länge marknaden är på introduktionsstadium och i behov av stöd enligt vår uppfattning). Detta innebär att SEB betalar i genomsnitt 3.76 öre per Kilo per månad maj 2014 – maj 2015.
Socker
Priset på socker ligger kvar i konsolidering mellan 17 och 18.50 cent. Det är ett prisintervall som etablerades i början av förra månaden. I fredags föll priset ganska kraftigt, men fortfarande höll sig priset inom intervallet.
Vi behåller neutral vy på socker.
[box]SEB Veckobrev Jordbruksprodukter är producerat av SEB Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB’s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.
Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB’s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.
Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.
Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.
Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.
Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett [publikt] aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.
Analys
Crude oil comment: US inventories remain well below averages despite yesterday’s build
Brent crude prices have remained stable since the sharp price surge on Monday afternoon, when the price jumped from USD 71.5 per barrel to USD 73.5 per barrel – close to current levels (now trading at USD 73.45 per barrel). The initial price spike was triggered by short-term supply disruptions at Norway’s Johan Sverdrup field and Kazakhstan’s Tengiz field.
While the disruptions in Norway have been resolved and production at Tengiz is expected to return to full capacity by the weekend, elevated prices have persisted. The market’s focus has now shifted to heightened concerns about an escalation in the war in Ukraine. This geopolitical uncertainty continues to support safe-haven assets, including gold and government bonds. Consequently, safe-haven currencies such as the U.S. dollar, Japanese yen, and Swiss franc have also strengthened.
U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR) increased by 0.5 million barrels last week, according to U.S DOE. This build contrasts with expectations, as consensus had predicted no change (0.0 million barrels), and the API forecast projected a much larger increase of 4.8 million barrels. With last week’s build, crude oil inventories now stand at 430.3 million barrels, yet down 18 million barrels(!) compared to the same week last year and ish 4% below the five-year average for this time of year.
Gasoline inventories rose by 2.1 million barrels (still 4% below their five-year average), defying consensus expectations of a slight draw of 0.1 million barrels. Distillate (diesel) inventories, on the other hand, fell by 0.1 million barrels, aligning closely with expectations of no change (0.0 million barrels) but also remain 4% below their five-year average. In total, combined stocks of crude, gasoline, and distillates increased by 2.5 million barrels last week.
U.S. demand data showed mixed trends. Over the past four weeks, total petroleum products supplied averaged 20.7 million barrels per day, representing a 1.2% increase compared to the same period last year. Motor gasoline demand remained relatively stable at 8.9 million barrels per day, a 0.5% rise year-over-year. In contrast, distillate fuel demand continued to weaken, averaging 3.8 million barrels per day, down 6.4% from a year ago. Jet fuel demand also softened, falling 1.3% compared to the same four-week period in 2023.
Analys
China is turning the corner and oil sentiment will likely turn with it
Brent crude is maintaining its gains from Monday and ticking yet higher. Brent crude made a jump of 3.2% on Monday to USD 73.5/b and has managed to maintain the gain since then. Virtually no price change yesterday and opening this morning at USD 73.3/b.
Emerging positive signs from the Chinese economy may lift oil market sentiment. Chinese economic weakness in general and shockingly weak oil demand there has been pestering the oil price since its peak of USD 92.2/b in mid-April. Net Chinese crude and product imports has been negative since May as measured by 3mth y/y changes. This measure reached minus 10% in July and was still minus 3% in September. And on a year to Sep, y/y it is down 2%. Chinese oil demand growth has been a cornerstone of global oil demand over the past decades accounting for a growth of around half a million barrels per day per year or around 40% of yearly global oil demand growth. Electrification and gassification (LNG HDTrucking) of transportation is part of the reason, but that should only have weakened China’s oil demand growth and not turned it abruptly negative. Historically it has been running at around +3-4% pa.
With a sense of ’no end in sight’ for China’ ills and with a trade war rapidly approaching with Trump in charge next year, the oil bears have been in charge of the oil market. Oil prices have moved lower and lower since April. Refinery margins have also fallen sharply along with weaker oil products demand. The front-month gasoil crack to Brent peaked this year at USD 34.4/b (premium to Brent) in February and fell all the way to USD 14.4/b in mid October. Several dollar below its normal seasonal level. Now however it has recovered to a more normal, healthy seasonal level of USD 18.2/b.
But Chinese stimulus measures are already working. The best immediate measure of that is the China surprise index which has rallied from -40 at the end of September to now +20. This is probably starting to filter in to the oil market sentiment.
The market has for quite some time now been staring down towards the USD 60/b. But this may now start to change with a bit more optimistic tones emerging from the Chinese economy.
China economic surprise index (white). Front-month ARA Gasoil crack to Brent in USD/b (blue)
The IEA could be too bearish by up to 0.8 mb/d. IEA’s calculations for Q3-24 are off by 0.8 mb/d. OECD inventories fell by 1.16 mb/d in Q3 according to the IEA’s latest OMR. But according to the IEA’s supply/demand balance the decline should only have been 0.38 mb/d. I.e. the supply/demand balance of IEA for Q3-24 was much less bullish than how the inventories actually developed by a full 0.8 mb/d. If we assume that the OECD inventory changes in Q3-24 is the ”proof of the pudding”, then IEA’s estimated supply/demand balance was off by a full 0.8 mb/d. That is a lot. It could have a significant consequence for 2025 where the IEA is estimating that call-on-OPEC will decline by 0.9 mb/d y/y according to its estimated supply/demand balance. But if the IEA is off by 0.8 mb/d in Q3-24, it could be equally off by 0.8 mb/d for 2025 as a whole as well. Leading to a change in the call-on-OPEC of only 0.1 mb/d y/y instead. Story by Bloomberg: {NSN SMXSUYT1UM0W <GO>}. And looking at US oil inventories they have consistently fallen significantly more than normal since June this year. See below.
Later today at 16:30 CET we’ll have the US oil inventory data. Bearish indic by API, but could be a bullish surprise yet again. Last night the US API indicated that US crude stocks rose by 4.8 mb, gasoline stocks fell by 2.5 mb and distillates fell by 0.7 mb. In total a gain of 1.6 mb. Total US crude and product stocks normally decline by 3.7 mb for week 46.
The trend since June has been that US oil inventories have been falling significantly versus normal seasonal trends. US oil inventories stood 16 mb above the seasonal 2015-19 average on 21 June. In week 45 they ended 34 mb below their 2015-19 seasonal average. Recent news is that US Gulf refineries are running close to max in order to satisfy Lat Am demand for oil products.
US oil inventories versus the 2015-19 seasonal averages.
Analys
Crude oil comment: Europe’s largest oil field halted – driving prices higher
Since market opening on Monday, November 18, Brent crude prices have climbed steadily. Starting the week at approximately USD 70.7 per barrel, prices rose to USD 71.5 per barrel by noon yesterday. However, in the afternoon, Brent crude surged by nearly USD 2 per barrel, reaching USD 73.5 per barrel, which is close to where we are currently trading.
This sharp price increase has been driven by supply disruptions at two major oil fields: Norway’s Johan Sverdrup and Kazakhstan’s Tengiz. The Brent benchmark is now continuing to trade above USD 73 per barrel as the market reacts to heightened concerns about short-term supply tightness.
Norway’s Johan Sverdrup field, Europe’s largest and one of the top 10 globally in terms of estimated recoverable reserves, temporarily halted production on Monday afternoon due to an onshore power outage. According to Equinor, the issue was quickly identified but resulted in a complete shutdown of the field. Restoration efforts are underway. With a production capacity of 755,000 barrels per day, Sverdrup accounts for approximately 36% of Norway’s total oil output, making it a critical player in the country’s production. The unexpected outage has significantly supported Brent prices as the market evaluates its impact on overall supply.
Adding to the bullish momentum, supply constraints at Kazakhstan’s Tengiz field have further intensified concerns. Tengiz, with a production capacity of around 700,000 barrels per day, has seen output cut by approximately 30% this month due to ongoing repairs, exceeding earlier estimates of a 20% reduction. Repairs are expected to conclude by November 23, but in the meantime, supply tightness persists, amplifying market vol.
On a broader scale, a pullback in the U.S. dollar yesterday (down 0.15%) provided additional tailwinds for crude prices, making oil more attractive to international buyers. However, over the past few weeks, Brent crude has alternated between gains and losses as market participants juggle multiple factors, including U.S. monetary policy, concerns over Chinese demand, and the evolving supply strategy of OPEC+.
The latter remains a critical factor, as unused production capacity within OPEC continues to exert downward pressure on prices. An acceleration in the global economy will be crucial to improving demand fundamentals.
Despite these short-term fluctuations, we see encouraging signs of a recovering global economy and remain moderately bullish. We are holding to our price forecast of USD 75 per barrel in 2025, followed by USD 87.5 in 2026.
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter4 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Analys3 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter2 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden