Nyheter
Saudiarabiens export av olja nere på covid-nivå
Priset på olja har på senare tid återhämtat sig med WTI-oljan uppe på över 80 USD och brentoljan på över 85 USD. En intressant graf som kan hjälpa till att förklara prisuppgången är den nedanstående där det framgår att Saudiarabiens export av olja är nere på samma nivå som under covid-pandemin.
Nyheter
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld
Darwei Kung, förvaltare för råvaror på DWS i New York, delar sina tankar om olika råvaror inför 2025. Här är en sammanfattning av vad han säger om de olika sektorerna:
Guld och andra ädelmetaller
- Guld förväntas ha en fortsatt uppgång, även om prisökningarna inte blir lika skarpa som 2024. Starka faktorer inkluderar:
- Fortsatt centralbanksuppköp.
- Geopolitiska osäkerheter som driver behovet av hedging.
- Ökad global penningmängd, särskilt från Kina, vilket kan stödja guldpriset.
- Silver har potential tack vare dess dubbla roll som industriell och ädelmetall. Ökade investeringar i elektrifiering och alternativ energi kan gynna silver.
- PGM-metaller (platina, palladium) har sett ökad efterfrågan kopplat till förnyat intresse för konventionella förbränningsmotorer.
Olja
- Första halvåret 2025: Möjligt prisuppsving på grund av striktare sanktionspolitik från USA gentemot Iran.
- Andra halvåret 2025: Risk för nedgång om ökat utbud från OPEC+ möter efterfrågan. En eventuell ekonomisk stimulans från Kina kan dock ge ett oväntat lyft för efterfrågan.
Industrimetaller
- Koppar och järnmalm kan få stöd om Kinas regering ökar sina infrastruktursatsningar. Koppar ses som särskilt intressant på grund av begränsat utbud och störningar i produktionen globalt.
Jordbruksprodukter
- Kaffe har nått rekordpriser på grund av torka i Brasilien och Vietnam. Förbättrade förhållanden i Brasilien kan dock lätta prispressen något.
- Kakao påverkas av torka i stora producentländer i Afrika, vilket driver upp priserna.
- Jordbruksråvaror kan bidra till inflation om priser på mat och energi stiger samtidigt.
Naturgas
- I Europa är naturgas en betydande inflationsdrivare, särskilt på vintern. Om det blir kallare vintrar globalt kan konkurrensen om LNG (flytande naturgas) öka priserna.
Sammanfattningsvis ser DWS guld som den mest lovande råvaran för 2025, men även koppar och olja kan överraska beroende på utvecklingen i Kina och globala förhållanden.
Nyheter
Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver
Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer går igenom det aktuella läget för råvarorna olja, koppar, guld och silver. Han ger även sin prognos för vad som kan hända under 2025.
Nyheter
USA har energi – Enbart under november investerades det 31,5 miljarder USD på att bygga datacenter i USA
I USA byggs det datacenter i en omfattning som är halsbrytande. Nästan varje månad investeras det mer än den föregående. Enbart under november 2024 investerades det 31,5 miljarder USD, det vill säga motsvarande 347 miljarder SEK, på en månad!
Enbart företaget Microsoft planerar att under 2025 investera 80 miljarder USD i datacenter för AI, motsvarande 880 miljarder SEK.
AI-utvecklingen tar stora steg framåt i högt tempo och i USA finns de stora teknikföretagen som driver den. Den utvecklingen kräver många stora datacenter och för att kunna driva sådana behövs enorma mängder energi och det är något som USA har gott om.
USA:s produktion av elektricitet har nästan inte haft någon tillväxt, efterfrågan har varit konstant och landet har därför mest fokuserat på att ersätta vissa typer av elproduktion med annan. Så det är en utmaning att nu snabbt öka produktionen, men man har tryckt gaspedalen i botten, för alla tidsperioder.
Det finns ett enormt starkt momentum för kärnkraft i USA. På kort sikt öppnar man upp de kärnkraftverk som stängts ner på senare år, samtidigt som planer aktiveras för att bygga nya kärnkraftverk, allt från tusentals jättesmå reaktorer till stora. Även helt nya typer av kärnkraftverk ska byggas. Under kommande år återstartar man kärnkraftverk, några år senare börjar de helt nybyggda reaktorerna bli klara.
USA har dock även ett stort ess i rockärmen. Man har enorma mängder billig naturgas och förmågan att bygga stora effektiva gaskraftverk. Om en större mängd kärnkraftverk kan komma online på tio år så kan en större mängd gaskraftverk komma online på fem år.
Det finns en utmaning i att snabbt bygga elnät i stor skala. Här finns nästa fördel med kärnkraft och gaskraftverk. Kraftverken och datacentren kan byggas bredvid varandra och elektriciteten behöver aldrig skickas ut och belasta elnätet som tar tid att bygga.
I grunden finns även stark politisk konsensus kring att man vill bygga ut elproduktionen. Visst finns det här och var lite motstånd mot naturgas, men det är marginellt. När det gäller kärnkraft så finns det självklart motstånd, men det mest högljudda motståndet kommer från knasbollar som Tucker Carlson som pratar om att den uppfunnits av demoner.
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja, gas och råvaror enligt Rick Rule
-
Analys4 veckor sedan
Brent nears USD 74: Tight inventories and cautious optimism
-
Nyheter2 veckor sedan
Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika
-
Analys4 veckor sedan
Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025
-
Nyheter4 veckor sedan
Christian Kopfer ger sin syn på den stora affären mellan Boliden och Lundin Mining
-
Nyheter3 veckor sedan
Atnorth ska etablera ett mega-datacenter i Långsele
-
Nyheter2 veckor sedan
Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
-
Nyheter3 veckor sedan
12 kritiska råvaror för NATO:s försvarsförmåga