Nyheter
Sälja sitt gamla guld online allt populärare

Något som vi ser allt mer av är den minst sagt exploderande försäljningen av så kallat skrotguld, dvs allt från gamla guldsmycken till tandguld. Under de senaste åren med stigande ädelmetallpriser har intresset för ädelmetaller, främst guld, ökat markant hos privatpersoner. Detta har medfört att allt fler fått vetskapen om att de kan omvandla sitt gamla guld och silver till pengar, att de sitter på betydande mängder kapital i form av gamla smycken, tandguld och annat. Historiskt har det varit möjligt att sälja detta, om än till stora kostnader och besvär för konsumenten, men det har blivit både vanligare och enklare under de senaste åren.
Idag med Internets fördelar och Sveriges välutvecklade infrastruktur har de olika aktörerna på marknaden möjlighet att möta sina kunder dygnet runt och oavsett vart de befinner sig geografiskt. I dag kan gulduppköparna erbjuda sina kunder en tjänst där hög säkerhet, service och snabba betalningar ligger i fokus. Deras tjänst gör det möjligt för gemene man, att oavsett vart i landet denne bor, erhålla samma ersättning och snabba betalningar för sin produkt som om denne besökte en inköpsbutik.
Den svenska marknaden för inköp av ädelmetaller via Internet värderas till ca 500 MSEK/år, medan den butiksbaserade handeln beräknas omsätta tre miljarder kronor årligen. Marknaden är under tillväxt och den positiva trenden för ädelmetall gör att marknaden blir allt mer intressant, något som också lett till att fler aktörer valt att etablera sig.
Allt fler letar fram gammalt guld från byrålådan
Form, utseende och kvalité är ointressant, det viktiga är att det är gammalt guld som kan återvinnas till sin forna glans genom nedsmältning. Vanligen är det inte ekonomiskt att laga sådana smycken, men de kan lätt säljas som skrot, kanske inte till det pris som guldet handlas till på råvarubörserna, men uppköparen skall leva han med, så mot ett guldpris som är något lägre än börsens så hjälper denne dig att omvandla ditt skrotguld till kontanter.
Förutom att finnas i gamla smycken kan skrotguld också hittas i datorers moderkort, gamla mobiltelefoner, kretskort. Högkvalitativt skrot finns dessutom som guldpläterade och integrerade kretsar, guldpläterade kontakter, etcetera.
Hur säljer man då skrotguld?
Det finns gott om köpare till skrotguld, och de kommer att slåss om att få vara den som köper ditt guld. De nyaste aktörerna är de som tar emot guld med förfrankerade kuvert och säkerhetspåsar som man kan beställa på nätet, per telefon eller via SMS.
Enklast säljer du genom att bara fylla i blanketterna och bifoga objektet med formuläret i den särskilda påsen och posta det. Det kan vara lämpligt att göra en kopia av all den information du har angett på blanketten (en fotokopia är en bra idé) innan du skickar det.
Vanligtvis skyddas kuvertet och dess innehåll av försäkringar av olika slag, i alla fall upp till ett visst belopp. Du kan ta del av detaljerna på uppköparens hemsida. Om du anser att det guld du skickar är värt mer än den försäkring som erbjuds kan du behöva komma fram till någon annan överenskommelse med den uppköpare du valt ut.
Hur mycket får du för ditt skrotguld?
Det är viktigt att notera att priset en återförsäljare betalar inte kommer att återspegla detaljhandelspriset på det objektet. Det speglar bara värdet baserat på dess guldvikt, vilket med dagens priser på guld och andra ädelmetaller kan vara väldigt intressant.
När återförsäljaren har gjort sin bedömning kommer denna att kontakta dig, det kan ske på olika sätt, telefon, e-post eller brev beroende på dina förutsättningar. Det är då du bestämmer dig för om du vill sälja eller inte. Accepterar du köparens erbjudande kommer denne att sätta in pengarna direkt på ditt konto – i annat fall kommer ditt guld att skickas tillbaka till dig. Tänk på att dina smycken antagligen innehåller mindre än 24 karat, oftast är det 18 karat eller lägre och att det har en inverkan på vad du får betalt. Men en extra slant på bankkontot ger dig sannolikt mer glädje än en gammal tand i garderoben eller en trasig guldkedja i byrålådan.
Nyheter
Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.
I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.
Ett klipp för Pan American
Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.
– ”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.
Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.
MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad
För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.
– ”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.
Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.
En trend inom gruvbranschen
McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.
– ”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”
Stöd från Fresnillo – men inga garantier
Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.
Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.
Affären gynnar långsiktighet – men inte alla
McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.
Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.
– ”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.
Nyheter
Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter2 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter4 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter2 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Analys2 veckor sedan
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?