Följ oss

Nyheter

Sälja sitt gamla guld online allt populärare

Publicerat

den

Sälja guldsmycken och skrotguld på hemmapartyn

Sälja gamla guldsmycken som skrotguld allt populärareNågot som vi ser allt mer av är den minst sagt exploderande försäljningen av så kallat skrotguld, dvs allt från gamla guldsmycken till tandguld. Under de senaste åren med stigande ädelmetallpriser har intresset för ädelmetaller, främst guld, ökat markant hos privatpersoner. Detta har medfört att allt fler fått vetskapen om att de kan omvandla sitt gamla guld och silver till pengar, att de sitter på betydande mängder kapital i form av gamla smycken, tandguld och annat. Historiskt har det varit möjligt att sälja detta, om än till stora kostnader och besvär för konsumenten, men det har blivit både vanligare och enklare under de senaste åren.

Idag med Internets fördelar och Sveriges välutvecklade infrastruktur har de olika aktörerna på marknaden möjlighet att möta sina kunder dygnet runt och oavsett vart de befinner sig geografiskt. I dag kan gulduppköparna erbjuda sina kunder en tjänst där hög säkerhet, service och snabba betalningar ligger i fokus. Deras tjänst gör det möjligt för gemene man, att oavsett vart i landet denne bor, erhålla samma ersättning och snabba betalningar för sin produkt som om denne besökte en inköpsbutik.

Den svenska marknaden för inköp av ädelmetaller via Internet värderas till ca 500 MSEK/år, medan den butiksbaserade handeln beräknas omsätta tre miljarder kronor årligen. Marknaden är under tillväxt och den positiva trenden för ädelmetall gör att marknaden blir allt mer intressant, något som också lett till att fler aktörer valt att etablera sig.

Allt fler letar fram gammalt guld från byrålådan

Form, utseende och kvalité är ointressant, det viktiga är att det är gammalt guld som kan återvinnas till sin forna glans genom nedsmältning. Vanligen är det inte ekonomiskt att laga sådana smycken, men de kan lätt säljas som skrot, kanske inte till det pris som guldet handlas till på råvarubörserna, men uppköparen skall leva han med, så mot ett guldpris som är något lägre än börsens så hjälper denne dig att omvandla ditt skrotguld till kontanter.

Förutom att finnas i gamla smycken kan skrotguld också hittas i datorers moderkort, gamla mobiltelefoner, kretskort. Högkvalitativt skrot finns dessutom som guldpläterade och integrerade kretsar, guldpläterade kontakter, etcetera.

Hur säljer man då skrotguld?

Det finns gott om köpare till skrotguld, och de kommer att slåss om att få vara den som köper ditt guld. De nyaste aktörerna är de som tar emot guld med förfrankerade kuvert och säkerhetspåsar som man kan beställa på nätet, per telefon eller via SMS.

Enklast säljer du genom att bara fylla i blanketterna och bifoga objektet med formuläret i den särskilda påsen och posta det. Det kan vara lämpligt att göra en kopia av all den information du har angett på blanketten (en fotokopia är en bra idé) innan du skickar det.

Vanligtvis skyddas kuvertet och dess innehåll av försäkringar av olika slag, i alla fall upp till ett visst belopp. Du kan ta del av detaljerna på uppköparens hemsida. Om du anser att det guld du skickar är värt mer än den försäkring som erbjuds kan du behöva komma fram till någon annan överenskommelse med den uppköpare du valt ut.

Hur mycket får du för ditt skrotguld?

Det är viktigt att notera att priset en återförsäljare betalar inte kommer att återspegla detaljhandelspriset på det objektet. Det speglar bara värdet baserat på dess guldvikt, vilket med dagens priser på guld och andra ädelmetaller kan vara väldigt intressant.

När återförsäljaren har gjort sin bedömning kommer denna att kontakta dig, det kan ske på olika sätt, telefon, e-post eller brev beroende på dina förutsättningar. Det är då du bestämmer dig för om du vill sälja eller inte. Accepterar du köparens erbjudande kommer denne att sätta in pengarna direkt på ditt konto – i annat fall kommer ditt guld att skickas tillbaka till dig. Tänk på att dina smycken antagligen innehåller mindre än 24 karat, oftast är det 18 karat eller lägre och att det har en inverkan på vad du får betalt. Men en extra slant på bankkontot ger dig sannolikt mer glädje än en gammal tand i garderoben eller en trasig guldkedja i byrålådan.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära