Connect with us

Nyheter

Ryssland, väldens största guldköpare, kommer sluta köpa guld

Published

on

Guldtackor som tillhör tysklands centralbank

Ryssland har under de senaste fem åren spenderat mer än 40 miljarder dollar på att bygga upp sin guldreserv. Nu kommer denna reserv väl till pass. Under måndagen meddelade den ryska centralbanken att Ryssland, väldens största guldköpare, kommer sluta köpa guld. Ingen närmare förklaring angavs. Bland analytikerna är den gängse uppfattningen att Ryssland har gott om guld, och inte behöver mer just nu.

Guldtackor som tillhör tysklands centralbank

Guldpriset befinner sig nära den högsta nivån på sju år. Samtidigt vill internationella investerare ha en säker hamn. Guldtackor har blivit en extremt populär investering på finansmarknaderna under de senaste veckorna, men vissa återförsäljare har svårt att hitta investeringsguld till sina kunder.

”Centralbanken signalerar nu till säljare av guld att de borde omdirigera sina leveranser till utlandet”, säger Dmitry Dolgin, ING Banks chefekonom i Ryssland. ”Den globala efterfrågan verkar vara hög.”

Panik över hela världen i spåren av koronavirusutbrottet och stimulans från centralbanker har drivit upp efterfrågan på metallen. Men även om det bokstavligen finns tusentals ton guldtackor i valv runt om i världen, har det varit svårt att få metallen dit den behövs i tid. Guld levereras vanligtvis med hjälp av vanliga kommersiella flygningar, som avbrutits av nästan alla flygbolag.

Guld från Ryssland kan minska bristen på marknaden. Leverantörer kan använda sig av chartrade flygningar som ett sätt att nå viktiga köpare, säger Eduard Rybkin, biträdande chef för avdelningen för ädelmetaller vid Lanta Bank i Moskva. Han sa att det finns efterfrågan från traditionella köpare i London, men också på platser som Indien, Turkiet och Singapore.

Värderas till 120 miljarder dollar

Rysslands guldköp de senaste åren har utgjort ett viktigt stöd för marknaden, som har lagt ett golv för guldpriserna när investerare sålde av safe havens och köpte riskfylldare avkastningstillgångar. Guldlagret som innehas av Rysslands centralbank värderas till cirka 120 miljarder dollar.

Guld står för cirka 20 procent av de ryska internationella reserverna, vilket är en hög nivå både historiskt och jämfört med andra centralbanker.

”Centralbanken vill förmodligen inte öka guldets andel i reserverna när storleken på reserverna minskar” sade Tatiana Evdokimova, analytiker på Nordea Bank i Moskva.

Centralbanken sade i ett uttalande att framtida beslut om guldköp kommer att bero på finansmarknadernas tillstånd.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *