Platina rusar efter att Kina anser att begränsningar för bilköp är skadliga

Platinapriset steg i förra veckan då Kina överväger att ta bort begränsningarna för fordonsköp i ett försök att stimulera tillväxten. Detta mitt i de pågående problemen man har med handelskriget med USA. Kina har gått ut och sagt att begränsningarna för bilköp är skadliga för landets ekonomi.

Platina-tacka från Credit Suisse

Platina används främst i katalysatorer i dieseldrivna bilar, men miljöhänsyn har tidigare dämpat efterfrågan på ädelmetallen. Som sådant har priset på platina sjunkit under åren på grund av svagare efterfrågan och överskottsutbud. Samtidig har guld och silver hittat ett stöd i en alltmer duvaktig penningpolitisk syn på Federal Reserve. Palladium gynnas av bilar som kör på bensin.

Svagare ekonomi än väntat från Kina

Kinas ekonomi försvagades kraftigare än väntat i början av det tredje kvartalet när handelstvisten med USA drabbade både företag och konsumenter. Den kinesiska ekonomin såg redan under det andra kvartalet den ekonomiska tillväxten falla till den lägsta nivån på tre år. De faktorer som har påverkat Kinas tillväxt har bland annat varit bilsektorn som drabbats av en minskande efterfrågan. Den totala bilförsäljningen som sjönk under en trettonde månad i rad i juli.

Peking kan komma att implementera ytterligare stimulansåtgärder för att stödja dess svåra ekonomi under de kommande månaderna, inklusive steg som att underlätta restriktionerna för bilar för att få ökad konsumtion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top