Connect with us

Nyheter

Ökat intresse för silver när centralbankerna ökar likviditeten

Published

on

Silvertacka från Sprott
Silvermynt - Moms vid investering

Efterfrågan på investeringssilver har bidragit till att kompensera en minskad efterfrågan inom sektorerna industri och smycken som orsakats av coronavirus-pandemin. Såväl investeringssilver som börshandlade fonder ligger bakom den ökade efterfrågan. Under normala förhållanden kommer cirka 50 procent av efterfrågan på silver från industri- och teknologisektorerna, medan 25 procent används till smycken. Resten av efterfrågan kommer från investeringar i fysiskt silver eller börshandlade fonder.

75 procent av den globala efterfrågan på silver kommer från områden som antingen tillfälligt och permanent skadats av efterfrågenedgången som följt utbrottet av coronapandemin. Den främsta drivkraften för efterfrågan på silver hittills i år har varit investeringsrelaterade, som vi har sett av inflödena till silver-ETFer. Aberdeen Standard Physical Silver Shares ETF (SIVR) har ökat med 15,0 procent under den senaste månaden, men sett till årets början är silverpriset mer eller mindre oförändrat.

Till skillnad från guld kan silver gynnas på kort sikt eftersom många stora ekonomier lättar på sina stanna hemma-begränsningar, vilket kommer att driva på förhoppningarna om en återhämtning av efterfrågan.

Det ser bättre ut för silver

Förra veckan köpte silverfonderna 33 miljoner troy ounce silver, vilket är den högsta volymen sedan juli 2019. Efterfrågan på fysiskt silver fortsätter således att vara stark. Regeringar och centralbanker fortsätter att tillföra likviditet på de finansiella marknaderna för att kompensera den negativa ekonomiska effekten av COVID-19. De nominella räntorna är nära noll, och förväntas förbli låga vilket är gör silver och andra ädelmetaller attraktiva som investeringar.

Silver upprätthåller en hög korrelation med guldpriset och har vissa defensiva egenskaper som värderas under ekonomisk osäkerhet, särskilt dess förmåga att skydda förmögenheten i tider med stigande inflationstryck i ljuset av lös monetär politik. Federal Reserve har lovat tusentals miljarder dollar till stöd för den amerikanska ekonomin, Japan godkände ett nytt stimulanspaket på 1 100 miljarder dollar, och Europeiska unionen avslöjade ett stödpaket på 750 miljarder euro.

Den så kallade guld-/silverration är ett enkelt sätt att kontrollera vilken av de två viktigaste ädelmetallerna som är dyrast i förhållande till den andra. När guld-/silverration stiger betyder det att guld har blivit dyrare jämfört med silver. Det kan också betyda att silver vid dessa tillfällen är ett bättre köp.

Å andra sidan, när förhållandet faller, har guld blivit mindre kostsamt i förhållande till silver. Förhållandet låg 2019 på 83,9, men i mars klättrade guld-/silverration till 125,5, vilket tyder på extremt värde i förhållande till silver. För att sätta detta i perspektiv ligger det historiska genomsnittet omkring 55.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *