Connect with us

Nyheter

Norden importerar billig el från Tyskland

Published

on

Vindkraftverk

De senaste dagarnas lågtryck med kraftig vind gjorde att vi i går fick en ny toppnotering för vindkraftsproduktionen i Norden. Totalt producerades 388 GWh vindkraftsel, vilket är nästan 30 procent av den totala elproduktionen i Norden under ett dygn. I Tyskland blåser det ännu mer, vilket gör att vi i Norden just nu importerar billig el därifrån, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

– Det medför något så ovanligt som att priset på el just nu är lägre än systempriset, i samtliga Sveriges elprisområden, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Vid flera tillfällen under vintern har Sverige tvingats importera el under riktigt kalla och vindstilla dagar då vindkraftsproduktionen varit låg, vilket medfört höga elpriser. Nu importerar vi istället el av helt andra orsaker.

– Nu handlar det istället om att den höga vindkraftsproduktionen i Tyskland pressar deras priser så att det blir billigare för oss att importera el, säger Johan Sigvardsson.

Idag ligger spotpriset på den nordiska elbörsen på 31 öre per kWh, utan importen av billig vindkraft hade priset varit omkring 35 öre per kWh. Bixia räknar med att vi kommer fortsätta importera el från Tyskland över helgen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *