Connect with us

Nyheter

Lundin Petroleum har gjort nya olje- och gasfyndigheter

Published

on

Lundin Petroleum prospekterar efter olja och naturgas

Lundin Petroleum meddelade idag att dess helägda dotterbolag Lundin Norway som partner i PL820S, har gjort olje- och gasfyndigheter vid prospekteringsborrning Evra och Iving i norska Nordsjön, nära Balder- och Ringhornefälten.

  • Bruttoresurser på mellan 12 och 71 MMboe för Ivingfyndigheten, med ytterligare resurspotential
  • Ytterligare prospekteringspotential finns i licensen som kommer att utvärderas mot bakgrund av denna fyndighet
  • Fyndigheterna kommer att utvärderas som ett potentiellt återkopplingsprojekt till befintlig och närliggande infrastruktur
Lundin Petroleum prospekterar efter olja och naturgas

Vid Iving påträffades en gaskolonn om 34 meter, brutto ovanför en oljekolonn om minst 45 meter i Skagerrak-reservoarer av måttlig kvalitet, ingen kontakt mellan olja och vatten påträffades. Borrningen innefattade två sidospårsborrningar för att möjliggöra omfattande datainsamling, inklusive provtagning av olja, kärnor och loggar. Borrningarna produktionstestades i Skagerrak-formationen och uppnådde ett maximalt flöde om cirka 3 000 bopd som begränsades av utrustningen. Permanenta tryckmätare har installerats och kommer vid ytterligare utvärderingsborrning att bidra till bedömningen av hur reservoaren hänger samman.  Bruttoresurserna på Iving beräknas uppgå till mellan 12 och 71 MMboe (cirka 85 procent är lätt olja med en API på 40 grader), varav en del kommer att redovisas som betingade resurser i slutet av 2020.

Vid Evraborrningen påträffades ytterligare gas och olja i Eocene/Paleocene sandsten (sk. injectite) med en tjocklek om upp till 8 meter. Ytterligare utvärdering krävs för att bedöma resurspotentialen. Olja påträffades även i Statfjord sandstenformation och i uppsprucken och vittrad berggrund, vilket kommer att kräva ytterligare utvärdering.

Fyndigheterna kommer nu att bedömas inför ytterligare utvärderingsborrning, med målsättning att bygga ut fyndigheten som en återkoppling till närliggande infrastruktur. Ytterligare prospekteringspotential finns i licensen som kommer att utvärderas mot bakgrund av denna fyndighet.

Evra/Iving borrningen genomfördes 8 km nordväst om Balder- och Ringhornefälten, med den halvt nedsänkbara borriggen Deepsea Bergen. MOL Norge är operatör för PL820 S med en 40-procentig licensandel. Partners är Lundin Norway med 40 procent, Pandion Energy och Wintershall DEA med 10 procent vardera.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *